Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.02.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 6/2021: Mira Potkonen palasi yli vuoden ottelutauolta vakuuttavasti

Mira Potkosen lisäksi myös nuori Vilma Viitanen esiintyi edukseen kansainvälisessä nyrkkeilyturnauksessa Unkarissa, jossa myös kreikkalais-roomalaisen painin maajoukkue oli vääntämässä. Suomen miehet ylsivät jokaisella matkalla mitalivauhtiin alle 20-vuotiaiden MM-hiihdoissa Vuokatissa. Yleisurheilijoiden vahvat edesottamukset hallikaudella jatkuvat.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Riikka Honkanen ja Erika Pykäläinen ovat viimeistelleet MM-kuntoaan Eurooppa-cupin suurpujotteluissa Saksassa viikonvaihteessa. Lauantaina molemmat ajoivat ulos radalta, sunnuntaina Honkanen oli 32:s ja Pykäläinen 46:ssa. Maanantaina on vielä yksi kilpailu ennen loppuviikon tekniikkalajeja MM-kisoissa Italiassa. Suomalaisista mukana MM-rinteillä on myös Samu Torsti.

Ampumahiihto: Suomi oli Pokljukan MM-kisat avanneessa sekaviestissä 13:s. Pikamatkoilta paikan takaa-ajoon nappasivat Tero Seppälä (28:s), Olli Hiidensalo (29:s), Tuomas Harjula (47:s) ja Mari Eder (56:s). Takaa-ajossa parhaiten onnistuivat vain yhden sakon ampuneet Harjula (nousi 27:nneksi) ja Eder (31:s). Seppälä oli 32:s ja Hiidensalo 52:s. Tällä viikolla on ohjelmassa normaalimatkat, viestit ja yhteislähdöt. Samaan aikaan kilpaillaan IBU-cupia Slovakiassa; viikonlopun pikamatkoilla ja takaa-ajoissa Heikki Laitinen oli paras suomalaismies (18:s ja 20:s), Sanna Laari puolestaan -nainen (45:s ja 32:s).

Freestyle: Suomalaisten ylivoimainen meno kumparelaskun Eurooppa-cupin kilpailuissa kotimaassa jatkui. Taivalkoskella alkuviikolla Suomi otti maanantaina kolmois- ja tiistaina neloisvoiton kaikki neljä kilpailua Taivalkosken kumpareikossa voittaneen Johannes Suikkarin johdolla. Miska Mustonen oli molemmissa kilpailuissa toinen, kolmossijat menivät Jussi Penttalalle ja Aleksi Kaislalle. Sama meno jatkui viikonloppuna Jyväskylässä: lauantaina peräti kuusi ensimmäistä sijaa olivat suomalaisten hallussa Olli Penttalan, Jimi Salosen ja Mustosen vallattua palkintokorokkeen. Sunnuntaina tuli vielä kolmoisvoitto järjestyksessä Salonen, Olli Penttala ja Severi Vierelä. Naisissa Riikka Voutilaisen viikon sijoitussarja oli 4-3-8-7.

Lumilautailu: Tällä viikolla ohjelmassa olisi Eurooppa-cupin big air -kilpailut (myös freeskissä) Sveitsin Davosissa. Menneellä viikolla selvisi myös, että jo useaan kertaan siirretyt lumilautailun ja freeskin MM-kisat on tarkoitus järjestää nyt Yhdysvaltain Aspenissa maaliskuun puolessavälissä.

Maastohiihto: Suomalaismiehet ottivat jokaiselta matkalta mitalin alle 20-vuotiaiden MM-hiihdoissa Vuokatissa. Niilo Moilasesta tuli ensimmäinen suomalainen sprinttimestari ikäluokan MM-kisoissa, kun hän oli ylivoimainen perinteisellä hiihtotavalla. Normaalimatkoilla juhli puolestaan Alexander Ståhlberg, joka otti hopeaa kympin vapaalla ja pronssia 30 kilometrin perinteisen yhteislähdöstä. Neljäs mitali tuli viestistä, jossa Moilanen, Niko Anttola, Eemil Helander ja Ståhlberg ottivat MM-hopeaa. Pistesijalle ylsi myös Anttola kympin vapaalla sijoituttuaan kahdeksanneksi. Naisissa parasta antia olivat viidennet sijat Vilma Ryytylle sprintissä ja viestissä. Alle 23-vuotiaiden puolella Suomi saavutti kolme pistesijaa: Lauri Mannila (neljäs) ja Jasmin Kähärä (kahdeksas) sprintissä sekä sekaviestijoukkue (seitsemäs).

Mäkihyppy: Arttu Pohjola (20:s) ja Mico Ahonen (22:s) selviytyivät toiselle kierrokselle nuorten MM-kilpailuissa Lahdessa. Miehet olivat joukkuekilpailussa yhdeksänsiä ja naiset kymmenensiä. Continental cupia hypättiin Saksan Klingenthalissa, jossa Eetu Nousiainen otti sijat 16 ja 14, Jarkko Määttä oli 26:s ja 23:s. Pohjoismaisissa hiihtolajeissa tuleva viikko on muuten MM-kisoihin valmistautumista, mutta Romaniassa hypätään mäkihypyn maailmancupia ja Saksassa continental cupia.

Yhdistetty: Otto Niittykoski oli neljäs ja Perttu Reponen seitsemäs nuorten MM-kisoissa Lahdessa. Myös Rasmus Ähtävä (13:s) ja Waltteri Karhumaa (18:s) sijoittuivat paremmin kuin suomalaisnaiset omassa kilpailussaan (Annamaija Oinas 23:s ja Alva Thors 24:s). Sekajoukkuekilpailussa Suomi oli seitsemäs.

Kesäolympialajit

Nyrkkeily: Mira Potkonen palasi yli vuoden mittaiselta koronatauolta kehiin vakuuttavasti iskemällä turnausvoittoon 60-kiloisissa kansainvälisessä Bocskai-turnauksessa Unkarissa. Aikuisten sarjoissa ensimmäisen turnauksensa ulkomailla otellut Vilma Viitanen iski välieriin 57-kiloisissa. Muhammad Abdilrasoonin tie 75-kiloisissa nousi pystyyn toisella kierroksella.

Paini: Osa kreikkalais-roomalaisen maajoukkueesta oli turnauksessa Unkarissa viikonloppuna. Välisarjassa 72 kiloa painiva Mikko Peltokangas jatkoi vahvaa alkukauttaan painimalla finaaliin. Pronssille ylsivät Juuso Latvala 60-kiloisissa, Roni Purolainen 77-kiloisissa ja Elias Kuosmanen 97-kiloisissa. Purolainen sai pronssin pokkaamalla, kun Matias Lipasti joutui luovuttamaan sekä välieränsä että pronssiottelunsa otettuaan sitä ennen maukkaan voiton vuoden 2017 maailmanmestarista ja kuusinkertaisesta arvokisamitalistista Viktor Nemesistä pistein 1-1. Lipastin tavoin viidennen sijan kirjauttivat 87-kiloisissa Vili Ropponen ja 67-kiloisissa Elmer Mattila, joka voitti matkan varrella muun muassa 63-kiloisten Euroopan mestarin vuodelta 2018, Romanian Mihai Radu Mihutin.

Sulkapallo: Kansainvälinen kilpailukausi käynnistyy tällä viikolla Vantaalla, jossa otellaan sekajoukkueiden EM-kisat.

Tennis: Emil Ruusuvuoren taival kauden ensimmäisessä Grand Slam -turnauksessa, Australian avoimissa päättyi kaksinpelin toisella kierroksella tappioon Espanjan Pedro Martinezille. Nelinpelissä Henri Kontisen ja Edouard Roger-Vasselinin yhteistyö lähti liikkeelle avauskierroksen tappiolla. Myös Ruusuvuori pääsi takaoven kautta nelinpeliin, mutta pelit Salvatore Caruson kanssa päättyivät avauskierrokselle.

Harri Heliövaaran turnaus nelinpelissä haastajatasolla Italiassa päättyi harvinaisesti avauskierrokselle. ITF-kiertuetta jatkettiin Kazakstanissa, missä Otto Virtanen eteni kaksinpelissä toiselle kierrokselle ja Patrik Niklas-Salminen nelinpelissä puolivälieriin. Kaksinpelissä Niklas-Salminen putosi avauskierroksella, Iiro Vasa karsintafinaalissa. Anastasia Kulikovan tie nousi pystyyn kaksinpelissä puolivälierissä ja nelinpelissä välierissä ITF-kiertueella Tunisiassa.

Yleisurheilu: Nooralotta Neziri jatkoi väkivahvaa hallikauttaan sivuamalla tuoretta SE-tulostaan 7,91 Ranskan Lievinissä tiistaina. Aika riitti jaettuun kakkossijaan, edelle ehti kiistellyn maaliviivateknologiakatsauksen jälkeen tuhannesosien turvin Hollannin Nadine Visser. Reetta Hurske ei selviytynyt loppukilpailuun. Perjantainakin nähtiin suomalaisia kansainvälisissä ympyröissä, Puolan Lodzissa. Lotta Kemppinen oli 60 metrillä kolmas ajalla 7,28, Elmo Lakka 60 metrin aidoissa seitsemäs ajalla 7,78 ja Anni Siirtola naisten vastaavalla matkalla samalla sijalla ajalla 8,42. Siirtola paransi ennätyksensä muotoon 8,12 alkuerissä.

Kotimaassakin nähtiin jälleen SE-vauhtia: Sara Kuivisto rikkoi 800 metrin 21 vuotta kestäneen ennätyksen Helsingissä ajallaan 2.03,29, ja varmimmaksi vakuudeksi paranteli myös 600 metrin halliennätystä Pajulahdessa sunnuntaina (1.28,65). Ella Junnila hyppäsi puolestaan Tampereella korkeammalta kuin kukaan suomalaisnainen koskaan hallissa, kun hän ylitti 194. Helsingissä lauantaina nähtiin myös kovin suomalaisaika 60 metrillä 14 vuoteen, kun Samuli Samuelsson kipitti 6,66. Wilma Murto hyppäsi seivästä 441. Kiekossakin saatiin hyvä hallitulos, kun Salla Sipponen heitti Tampereella tuloksen 58,88. Tämän viikon päätapahtuma kotimaassa on SM-hallit Jyväskylässä viikonloppuna.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup-kauden on näillä näkymin määrä päättyä Itävallan Leogangissa tällä viikolla. Ohjelmassa on molemmat tekniikkalajit kahdesti.

Lumilautailu: Maailmancup-kausi avattiin ja kilpailuperuutusten vuoksi myös päätettiin viikonloppuna Pyhällä. Paralympiavoittaja Matti Suur-Hamari otti LL2-luokassa lumilautakrossissa sijat kaksi ja yksi. Matti Sairanen oli UL-luokassa sijoilla kahdeksan ja yhdeksän.

Yleisurheilu: F11-luokassa kilpaileva Petteri Peitso oli viides sekä päälajissaan kiekossa (tuloksella 31,41) että kuulassa (11,02) Dubai GP:ssä Arabiemiraateissa. Luokituksen T37-luokkaan saanut Eetu Kuisma oli satasella kolmas ajalla 12,88, tuplamatkalla kuudes ajalla 27,47 ja pituudessa viides tuloksella 458.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten maajoukkueen EM-karsinnat huipentuvat tällä ja ensi viikolla. Perjantaina on edessä huipputärkeä kotiottelu, sillä lohkoaan johtava Helmarit kohtaa kotonaan Portugalin, joka on tasapisteissä lohkokakkosena.

Jääkiekko: Leijonien kausi EHT-turnauksissa jatkui Ruotsissa samalla kaavalla kuin Helsingissä ja Venäjällä: tuloksena yksi voitto ja kaksi tappiota. Voitto tuli Tšekistä voittomaalikilpailun jälkeen 3-2. Venäjä oli Suomea parempi maalein 3-2, Ruotsi kirjasi voiton 3-0.

Koripallo: Miesten EM-karsinnat huipentuvat viikonloppuna kuplaolosuhteissa Georgiassa. Susijengi kohtaa perjantaina ratkaisevassa ottelussa Sveitsin ja sunnuntaina isäntäjoukkue Georgian.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta