Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.02.2021 | Olympiakomitea

Jari Litmanen 50 vuotta

Suomalaisen jalkapallon ensimmäinen maailmantähti Jari Litmanen täyttää 50 vuotta 20.2.2021.

Lahden Reippaan kasvatti Jari Litmanen nousi maailmanmaineeseen Ajax Amsterdamin keskikentän tähtipelaajana 1990-luvulla. Hän johti Ajaxin Mestarien liigan voittoon 1995 ja finaaliin seuraavanakin vuonna, jolloin hän oli liigan paras maalintekijä. Litmanen valittiin vuoden 1995 kolmanneksi parhaaksi jalkapalloilijaksi Euroopassa sekä Vuoden urheilijaksi Suomessa – ensimmäisenä jalkapalloilijana kautta aikain.

Ajaxin lisäksi Barcelonassa ja Liverpoolissa pelannut Litmanen oli ensimmäinen suomalaispelaaja, joka teki menestyksekkään uran Euroopan huippuseuroissa. Vielä suurempi merkitys ”Kuningas” Litmasella oli Suomen maajoukkueelle, jota hän palveli neljällä eri vuosikymmenellä keräten tililleen 137 maaottelua ja 32 maalia, pitkään säilyviä ennätyksiä molemmat.

Pitkällä peliurallaan monista loukkaantumisista kärsinyt Litmanen vetäytyi maajoukkueesta vuoden 2010 ja seuratasolla kauden 2011 jälkeen. Hän on myöhemmin toiminut Palloliiton neuvonantajana sekä jalkapallon asiantuntijana eri mediakanavissa.

Kuva: Urheilumuseo