Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.02.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 7/2021: Palloilun superperjantai toi Suomeen kaksi EM-lopputurnauspaikkaa

Sekä Helmarit että Susijengi pelaavat EM-lopputurnauksissa vuonna 2022. Alppi- ja ampumahiihdon MM-kisat saatiin pakettiin, seuraavaksi on vuorossa pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat Oberstdorfissa. SE-murskajaiset jatkuivat yleisurheilun SM-halleissa. Alkaneella viikolla nähdään myös muun muassa golfari Sami Välimäki huipputurnauksessa Meksikossa ja MM-kotiralli Rovaniemellä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten maajoukkue varmisti paikkansa kesälle 2022 siirretyssä EM-lopputurnauksessa. Paikka varmistui, kun Helmarit voitti perjantaina kotonaan Portugalin 1-0 Linda Sällströmin viime hetken maalilla. EM-karsinnat päättyvät tiistaina vierasotteluun Kyprosta vastaan.

Koripallo: Myös miesten koripallomaajoukkue varmisti paikkansa vuoden 2022 EM-lopputurnaukseen perjantaina. Susijengi löi Sveitsin 92-84, ja myöhemmin illalla Serbian voitto Georgiasta löi sinetin kisapaikalle. EM-paikka olisi hoitunut ilman Serbian apuakin, sillä päätösottelussa Suomi kaatoi Georgian 78-70.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti saavutti uransa parhaan arvokisasijoituksen suurpujottelussa Cortinan MM-kisoissa, kun hän oli 15:s. Vain MM-kisoissa laskettavassa parisuurpujottelussa Torsti selvitti karsinnan ja oli lopputuloksissa 12:s. Naisten suurpujottelussa Erika Pykäläinen oli 29:s Riikka Honkasen keskeyttäessä. Pujottelussa sekä Pykäläisen että Honkasen laskut päättyivät ulosajoon. Joukkuekilpailussa Suomi taipui Italialle ja oli yhdeksäs. Maailmancupia jatketaan heti tällä viikolla Bulgariassa, jossa on kaksi miesten suurpujottelua. Naisille on tarjolla Eurooppa-cupia Italiassa.

Ampumahiihto: Suomalaismenestys Pokljukan MM-kisojen jälkimmäisellä kilpailuviikolla jäi ohueksi. Normaalimatkoilla maailmancupin pisteille ylsi 37:nneksi sijoittunut Tero Seppälä. Viestissä naiset olivat sijalla 14, miehet 19. Parisekaviestissä Mari Eder ja Jaakko Ranta sijoittuivat 25:nneksi. IBU cup jatkui Slovakiassa, jossa Heikki Laitiselle osui talven paras viikko: lyhennetyllä normaalimatkalla 11:s, pikakilpailussa 24:s ja takaa-ajossa 12:s. Naisissa paras suomalainen oli Sanna Laari sijoitussarjallaan 40-32-35. Sekä miehet että naiset sijoittuivat 13:nneksi viesteissä. Alkanut viikko on hiljaisempi, mutta viikonloppuna käynnistellään nuorten MM-kisoja Itävallassa.

Maastohiihto: MM-kisat Oberstdorfissa käynnistyvät torstaina perinteisen sprinteillä. Viikonloppuna ohjelmassa ovat yhdistelmähiihdot ja vapaan parisprintit.

Mäkihyppy: Julia Kykkänen hyppäsi MM-kisojen kenraaliharjoituksessa, Rasnovin maailmancupissa Romaniassa sijoille 22 ja 36. Arttu Pohjola hyppäsi ainoana suomalaisena continental cupin pisteille Saksan Brotterodessa; sijoitukset olivat 16:s ja 22:s. MM-kisojen avausviikon ohjelmassa Oberstdorfissa ovat normaalimäen kilpailut, sekajoukkuemäki ja naisten joukkuekilpailu.

Taitoluistelu: Valtter Virtanen (172,40) ja Oona Ounasvuori (155,75) sijoittuivat viidensiksi kansainvälisessä kilpailussa Tallinnassa. Tällä viikolla jäätanssijat pääsevät kilpailemaan Helsingissä kansallisissa merkeissä.

Yhdistetty: Oberstdorfin MM-kisoissa on vilkas viikonloppu: perjantaina käydään normaalimäen henkilökohtainen kilpailu ja sunnuntaina joukkuekilpailu.

Kesäolympialajit

Golf: Sami Välimäki pääsee tällä viikolla Mikko Ilosen jälkeen toisena suomalaismiehenä osallistumaan PGA-kiertueen ja Euroopan kiertueen parhaat pelaajat yhdistävän World Golf Championships -kilpailusarjan osakilpailuun Meksikossa. Myös LPGA-kiertueen kausi käynnistyy loppuviikolla.

Pyöräily: Jaakko Hänninen avasi kautensa sunnuntaina Arabiemiraateissa ajettavan UAE Tourin avausetapilla. Hänninen tuli maaliin pääjoukossa 65:ntena. Seitsemän etapin kilpailu jatkuu läpi viikon.

Pöytätennis: Benedek Oláhin pelit Ranskan liigassa jatkuvat tiistai-iltana.

Sulkapallo: Suomi jäi alkulohkonsa jumboksi Vantaalla pelatuissa sekajoukkueiden EM-kisoissa. Tanskaa ja Saksaa vastaan Suomi hävisi kaikki viisi otteluaan. Skotlantia vastaan Kalle Koljonen ja Nella Nyqvist hoitivat kaksinpelinsä, mutta kolmen nelinpelitappion myötä Suomi hävisi ottelun 2-3.

Tennis: Harri Heliövaara sai muutaman viikon vaisumman vaiheen jälkeen jälleen onnistumisen, kun hän eteni brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa finaaliin korkeammassa haastajaturnauksessa Italian Biellassa. ATP-pistepotin myötä Heliövaara kipusi uransa ennätysrankingiin, 97, nelinpelissä. Anastasia Kulikova puolestaan putosi sekä kaksin- että nelinpelissä välierävaiheessa ITF-kiertueella Tunisian Monastirissa, jossa Kulikova jatkaa myös tällä viikolla. Lisäksi tositoimissa ovat Henri Kontinen Montpellierin ATP250-turnauksessa, Harri Heliövaara haastajakiertueella Espanjassa ja Laura Hietaranta juniorikiertueella Liettuassa.

Yleisurheilu: Nooralotta Nezirille sattui hallikauden heikoin päivä Puolan Torunissa keskiviikkona; aika 8,19 riitti lähtösekoilujen jälkeen kuudenteen sijaan (alkuerässä 8,08) 60 metrin aidoissa. Reetta Hurske jäi alkueriin ajallaan 8,26. Kristiina Mäkelä oli kolmiloikassa neljäs tuloksella 13,77. Mäkelän keskiviikkoista noteerausta kovemman tuloksen hyppäsi viikonlopun SM-halleissa Jyväskylässä mestaruuden vienyt Senni Salminen, 13,94. Pituudessakin Salminen oli paras suomalaisittain poikkeuksellisen kovalla tuloksella 649.

Jyväskylässä jatkuivat koko hallikauden jatkuneet SE-murskajaiset: myös 800 metriä voittanut Sara Kuivisto paranteli tonnivitosen Suomen ennätykseksi 4.11,42 ja Lotta Kemppinen kohosi 60 metrin Euroopan tilastossa viidenneksi uudella SE-ajallaan 7,16. Miesten 60 metrillä nähtiin kova mestaruustaisto Samuli Samuelssonin voitettua ajalla 6,66 ja Samuel Purolan jäädessä sadasosan. Pika-aidoissa mestareiksi kruunattiin Elmo Lakka ennätyksellään 7,63 ja Anni Siirtola ajalla 8,15. Kenttälajeissa säväytti Urho Kujanpää hyppäämällä seivästä 566; naisissa voiton korjasi Elina Lampela (433) Wilma Murron jäädessä ilman tulosta. Ella Junnilan yritykset korkeudesta 196 eivät riittäneet, joten voittotulos oli 190.

Ei-olympialajit

Hiihtosuunnistus: Tällä viikolla kamppaillaan maailmanmestaruuksista Virossa. MM-kisat kuuluvat myös maailmancupiin.

Muodostelmaluistelu: Myös muodostelmaluistelijat pääsevät mittaamaan paremmuuttaan kansallisessa kilpailussa Helsingissä tällä viikolla.

Ralli: Kauden toinen MM-ralli ajetaan Rovaniemellä tällä viikolla. Mukana on tavallista enemmän suomalaiskuljettajia kotirallissa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup-kausi päättyi Itävallan Leogangissa, mutta ilman Santeri Kiiveriä, jolta viikko jäi väliin koronavirustartunnan vuoksi.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta