Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.03.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 8/2021: Suomella kahden mitalin avausviikko hiihtolajien MM-kisoissa

Ilkka Herola juhli MM-hopeaa yhdistetyssä, Ristomatti Hakola ja Joni Mäki maastohiihdossa. Viikonloppu toi menestystä myös kesälajeista, sillä Henri Kontinen palasi turnausvoittajaksi ATP-tasolla ja Henri Ruoste säväytti kouluratsastuksessa Dohassa. Kalle Rovanperä singahti puolestaan rallin MM-sarjan kärkeen. Alkaneella viikolla jaossa on paitsi talvilajien MM-mitaleita myös yleisurheilun EM-hallimitaleita.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti laski sijoille 40 ja 28 maailmancupin suurpujotteluissa Bulgarian Banskossa viikonloppuna. Tällä viikolla maailmancupissa lasketaan naisten tekniikkalajeja Slovakian Jasnassa. Bulgariassa käynnistellään puolestaan nuorten MM-kisat.

Ampumahiihto: Nuorten MM-kisat Itävallassa käynnistyivät viikonloppuna normaalimatkoilla. Parasta suomalaisantia olivat Heidi Nikkisen 21:s sija N22-sarjassa ja Arttu Heikkisen 33:s sija M19-sarjassa. Nuorten MM-kisojen lisäksi tällä viikolla kilpaillaan maailmancupia Nove Mestossa.

Freestyle: Kumparelaskun Eurooppa-cup päättyy tällä viikolla Sveitsissä.

Maastohiihto: Oberstdorfin MM-kisojen avausviikon suomalainen kohokohta oli miesten vapaan parisprintti, jossa Ristomatti Hakola ja Joni Mäki saavuttivat MM-hopeaa. Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu sijoittuivat naisten puolella seitsemänneksi. Pistesijan nappasi myös Katri Lylynperä perinteisen sprintissä sijoituttuaan kahdeksanneksi. Erävaiheeseen ylsivät sprinteissä Mäki (13:s), Lauri Vuorinen (15:s), Hakola (16:s), Joensuu (17:s) ja Johanna Matintalo (26:s). Sprinttien välissä hiihdettiin yhdistelmähiihdot; Krista Pärmäkoski oli naisten 15 kilometrillä 13:s, samoin kuin Iivo Niskanen miesten 30 kilometrillä. Naisten puolella myös muut sijoittuivat 30 parhaan joukkoon; Laura Mononen 20:s, Vilma Nissinen 22:s ja Matintalo 30:s. Tällä viikolla ohjelmassa ovat vapaan väliaikalähdöt (10/15 kilometriä), viestit sekä perinteisen yhteislähdöt (30/50 kilometriä).

Mäkihyppy: Kolme suomalaista ylsi toiselle kierrokselle Oberstdorfin MM-kisojen normaalimäen kilpailuissa: Niko Kytösaho oli 26:s, Antti Aalto 27:s ja Julia Kykkänen 29:s. Sekä naisten joukkuemäessä että sekajoukkuemäessä Suomi oli yhdeksäs. Tällä viikolla siirrytään Oberstdorfin suurmäkeen.

Taitoluistelu: Jenni Saarinen sijoittui 12:nneksi yhteispistein 141,16 challenge cupissa Hollannin Haagissa.

Yhdistetty: Ilkka Herola avasi Suomen joukkueen mitalitilin Oberstdorfin MM-kisoissa perjantaina ottamalla hopeaa normaalimäen henkilökohtaisessa kilpailussa. Nuorisokaartista paras oli Perttu Reponen 26:nnella sijallaan. Sunnuntain joukkuekilpailussa Otto Niittykoski, Reponen, Herola ja Eero Hirvonen ottivat viidennen sijan. Tällä viikolla ohjelmassa on suurmäen henkilökohtainen kilpailu ja parisprintti.

Kesäolympialajit

Golf: Sami Välimäki pääsi toisena suomalaismiehenä osallistumaan PGA-kiertueen ja Euroopan kiertueen parhaat pelaajat yhdistävän World Golf Championships -kilpailusarjan osakilpailuun Meksikossa. Välimäki oli lopputuloksissa 64:s.

Judo: Suomi oli laajalla maajoukkueella European Open -turnauksessa Prahassa. Pari maailmanrankingin TOP100-ottelijaa päihittänyt Oskari Mäkinen otteli 81-kiloisissa toiseksi. Viitossijalle ylsivät Emilia Kanerva 63-kiloisissa, Roope Korhonen 73-kiloisissa ja Martti Puumalainen raskaassa sarjassa.

Nyrkkeily: Mira Potkonen iski 60-kiloisten finaaliin Strandja Memorial -turnauksessa Bulgariassa. Finaalissa tuli tappio hallitsevalle maailmanmestarille, Brasilian Beatriz Ferreiralle 0-5. Tappio oli Potkoselle ensimmäinen syksyn 2019 MM-kisojen jälkeen. 57-kiloisissa ottelevat Arslan Khataev ja Vilma Viitanen taipuivat ensimmäisellä kierroksella, kuten myös 75-kiloisissa Muhammad Abdilrasoon.

Purjehdus: Vilkas purjehdusvuosi käynnistyy tulevana sunnuntaina, kun RS:X-luokan EM-mitaleista aletaan purjehtia Portugalissa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi kokonaiskilpailun 41:nneksi Arabiemiraateissa ajetulla UAE Tourilla. Nuorissa Hänninen oli 13:s. Enimmäkseen apukuljettajan roolissa ajanut Hänninen oli parhaimmillaan 45:s seitsenetappisen kilpailun kolmannella etapilla, jossa korkeuserot olivat isommassa roolissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh on edennyt kahdella voitolla kahden voiton päähän 32 pelaajan pääkaaviosta maailmankiertueen contender-tason turnauksessa Qatarissa. Turnaus aloittaa Dohan kuplassa kolmen turnauksen sarjan, joka päättyy maailman olympiakarsintaan.

Ratsastus: Henri Ruoste onnistui hienosti kouluratsastuksen viiden tähden kilpailussa Qatarin Dohassa. Ruoste otti ratsunsa Kontestro DB:n kanssa GP-ohjelmasta kolmossijan ja vapaaohjelmasta neljännen sijan.

Tennis: Mennyt viikko oli suomalaisittain menestyksekäs nelinpelissä, sillä Henri Kontinen juhli turnausvoittoa Montpellierin ATP250-turnauksessa ja Harri Heliövaara haastajakiertueella Espanjassa. Kontiselle turnausvoitto oli ensimmäinen sitten lokakuun 2019. Anastasia Kulikova meni kaksinpelissä puolivälierään, jonka hän joutui luovuttamaan ITF-kiertueella Tunisiassa. Laura Hietaranta puolestaan ylsi kaksinpelissä välieriin ja nelinpelissä puolivälieriin kakkostason junioriturnauksessa Liettuassa. Tällä viikolla suomalaisilla on ruuhkaviikko: Kontinen jatkaa Rotterdamin ATP500-turnaukseen, Emil Ruusuvuori ja Otto Virtanen pelaavat haastajakiertuetta Kazakstanissa ja Heliövaara Espanjassa. Virtanen ja Heliövaara ehtivät pudota jo kaksinpelin karsinnoissa, mutta nelinpelissä molemmat ovat vielä mukana.

Uinti: Suomalaisuimarit menestyivät kansainvälisissä kilpailuissa Latviassa viikonloppuna, mutta olympiarajat jäivät kauden avauskilpailussa haaveeksi. Ari-Pekka Liukkonen pysäytti päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa kellot aikaan 22,70; tuplamatkan väliaikana 50 metriä kulki jo 22,43, mutta matkaa olympiarajaan jäi vielä 0,42 sekuntia. Mimosa Jallow voitti sadan metrin selkäuinnin ajalla 1.01,63 (olympiaraja 1.00,25). Jenna Laukkanen ui sadan metrin rintauinnissa kolmanneksi ajalla 1.08,33 (olympiaraja 1.07,07) ja tuplamatkalla neljänneksi ajalla 2.30,64 (olympiaraja 2.25,52).

Yleisurheilu: Elmo Lakka oli mukana 60 metrin aitojen maailmanennätysjuoksussa keskiviikkona Madridissa. Lakan aika 7,77 riitti kahdeksanneksi. Salla Sipponen heitti niin ikään keskiviikkona kiekkoa ennätysmittaansa 59,70 halliolosuhteissa Tampereella. Hallikausi huipentuu torstaista sunnuntaihin Puolan Torunissa EM-kisoihin, joihin Suomesta lähtee laaja 19 urheilijan joukkue.

Ei-olympialajit

Hiihtosuunnistus: Suomen saalis MM-kisoista Virosta oli viisi pistesijaa, joista kolme nappasi Salla Koskela (keskimatkan neljäs, takaa-ajon seitsemäs sekä sprinttiviestin viides Misa Tuomalan kanssa). Marjut Turunen säesti kahdeksansilla sijoillaan sprintissä ja keskimatkalla.

Muodostelmaluistelu: Suomen kärkijoukkueet pääsivät mittaamaan paremmuuttaan vasta toisen kerran tällä kaudella Helsingissä. Voiton vei Helsinki Rockettes, kakkonen oli Team Unique, kolmonen Marigold IceUnity ja neljäs Lumineers.

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi toiseksi Rovaniemen MM-rallissa ja siirtyi samalla MM-sarjan kärkeen kahden osakilpailun jälkeen. Teemu Suninen oli kahdeksas ja WRC2-luokan voittoon ajanut Esapekka Lappi kymmenes.

Paralympialajit

Ampuma- ja maastohiihto: Maailmancup käynnistyy Slovenian Kranjska Gorasta tällä viikolla.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkueen EM-karsinta jatkuu perjantaina. Vastassa on kotiottelussa Italia.

Jalkapallo: Naisten maajoukkue päätti EM-karsinnat tyylipuhtaaseen 5–0-vierasvoittoon Kyproksesta. Suomi keräsi karsinnoissa 22 pistettä 24 mahdollisesta ja voitti lohkonsa vakuuttavalla maalierolla 24-2.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta