Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.03.2021 | Huippu-urheilu

Eero Tapio 80 vuotta

Maailmanmestaripainija Eero Tapio täyttää 3. maaliskuuta 80 vuotta.

Eero Tapio voitti Bukarestissa 1967 maailmanmestaruuden kreikkalais-roomalaisen painin sarjassa 70 kg. Kultamitaliin huipentui pitkä arvokisaura: muhoslainen vahtimestari oli saavuttanut kaksissa edellisissä MM-kilpailuissa pronssin ja sijoittunut Tokiossa 1964 kuudenneksi olympiakisojen parhaana suomalaispainijana. Urheilutoimittajat äänestivätkin Tapion vuoden 1967 parhaaksi suomalaisurheilijaksi.

Haukiputaan Heittoa edustanut Tapio jatkoi painiuraansa vielä parin menestyksekkään vuoden ajan: Méxicon olympiakisoista 1968 tuli viides sija ja vuoden 1969 MM-kisoista hopeamitali. Toisen arvokisakultansa hän otti itäblokin maiden boikotoimista vuoden 1969 EM-kisoista.

Tapion MM-kulta 1967 oli Suomen painin kirkkain valopilkku muutoin synkällä vuosikymmenellä: edellisistä suurvoitoista oli kulunut 11 vuotta, ja seuraavan otti Pertti Ukkola Montrealin olympiakisoissa 1976. Tapio toimi Suomen Painiliiton päävalmentajana vuonna 1970. Vuonna 2003 hänelle myönnettiin Pro Urheilu -palkinto.

Kuva: Urheilumuseo. Kuva on vuoden 1967 MM-kisojen palkintojenjaosta