Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.03.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 9/2021: Yleisurheilun menestysryöppy huipensi yksilöurheilun superviikon

Suomalaisyleisurheilijat takoivat kovaa tulosta loppuviikolla – sekä halliolosuhteissa Puolassa että räntäsateessa Kaustisella. Kesälajeista myös judossa nähtiin lupauksia herättäviä suomalaissuorituksia viikonloppuna. Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen päätösviikko toi Suomelle yhden mitalin, naisten 4 x 5 kilometrin viestistä. Talvilajien MM-putkea jatkavat tällä viikolla freestyle ja lumilautailu.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Riikka Honkanen oli pujottelussa 51:s ja laski suurpujottelussa ulos radalta Slovakian Jasnassa järjestetyssä maailmancup-viikonlopussa. Nuorten MM-kisoissa Bulgariassa laskettiin menneellä viikolla miesten lajit; super-G:ssä Turo Torvinen oli kahdeksas ja Elian Lehto 14:s, suurpujottelussa Lehto 16:s ja pujottelussa Jaakko Tapanainen 15:s. Tällä viikolla on naisten vuoro. Maailmancupissa on tekniikkalajiviikko; miehillä Slovenian Kranjska Gorassa, naisilla Ruotsin Åressa.

Ampumahiihto: Mari Eder otti Nove Meston maailmancupissa kauden toiseksi parhaan sijoituksensa, kun hän oli pikakilpailussa 18:s. Takaa-ajossa Eder putosi 37:nneksi. Tero Seppälä oli pikakisassa 26:s ja takaa-ajossa 33:s. Viesteissä miehet olivat sijalla 16, naiset sijalla 19. Nuorten MM-kisojen jälkimmäisellä viikolla Itävallassa paras suomalaissijoitus henkilökohtaisissa kilpailuissa oli Arttu Heikkisen 22:s M19-sarjan pikakilpailussa. 22-vuotiaissa Otto-Eemil Karvinen oli pikakilpailun 31:s ja Heidi Nikkinen 33:s. Viesteissä Suomi oli 19-vuotiaissa naisten yhdeksäs ja miesten 11:s, 22-vuotiaissa naisten 14:s ja miesten 17:s. Nove Mestossa jatketaan tällä viikolla maailmancupin merkeissä, IBU cup puolestaan huipentuu Itävallassa.

Freestyle: Kumparelaskun Eurooppa-cup päättyi pariin kilpailuun Sveitsissä. Johannes Suikkari oli tiistaina kolmas ja voitti keskiviikkona. Riku Voutilainen säesti sijoilla 8 ja 12, Riikka Voutilainen oli seitsemäs ja kuudes. Viisi osakilpailua voittanut Suikkari voitti Eurooppa-cupin kokonaiskilpailun, naisissa Voutilainen oli toinen. Tällä viikolla lasketaan kumparelaskun MM-mitaleista Kazakstanin Almatyssa sekä freeskin MM-mitaleista halfpipessa ja slopestylessa Yhdysvaltain Aspenissa.

Lumilautailu: Eveliina Taka laski naisten big airin voittoon Eurooppa-cupin osakilpailussa Itävallan Flachauwinkelissä torstaina ja heti perään Saksan Götschenissä perjantaina. Myös lumilautailun MM-kisat käynnistyvät Aspenissa, ja tällä viikolla suomalaislajeista lasketaan slopestyle.

Maastohiihto: Oberstdorfin MM-kisojen jälkimmäisen viikon iloisin suomalaishetki oli naisten viestin pronssimitali joukkueella Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski. Miehet olivat kuudensia. Vapaan kympillä Roponen oli kymmenes, Pärmäkoski 13:s ja Laura Mononen 24:s, miesten 15 kilometrillä Perttu Hyvärinen 17:s, Iivo Niskanen 18:s ja Markus Vuorela 28:s. Niskanen otti kisojen parhaan henkilökohtaisen suomalaissijoituksen perinteisen 50 kilometrillä hiihdettyään maaliin kuudentena. Naisten 30 kilometrillä Pärmäkoski oli kahdeksas, Matintalo 13:s, Mononen 16:s ja Vilma Nissinen 29:s. Sunnuntaina Ruotsissa hiihdetyssä perinteisessä 90 kilometrin Vaasahiihdossa Ari Luusua oli parhaana suomalaisena viides. Maailmancup-kausi paketoidaan viikonloppuna Sveitsin Engadinissa.

Mäkihyppy: Julia Kykkänen vastasi suomalaisten parhaasta henkilökohtaisesta MM-sijoituksesta, kun hän oli 21:s suurmäen kilpailussa. Miehissä toiselle kierrokselle pääsi 30:nneksi sijoittunut Niko Kytösaho Antti Aallon jäädessä ensimmäisenä rannalle. Miesten joukkuemäessä Kytösaho, Aalto, Arttu Pohjola ja Eetu Nousiainen hyppäsivät yhdeksänneksi. Maailmancupissa vedetään hetki happea, mutta continental cupia on ohjelmassa Puolan Zakopanessa viikonloppuna.

Yhdistetty: Ilkka Herola johti kuutossijallaan Suomen vahvaa panosta Oberstdorfin MM-kisojen suurmäen kilpailussa. Eero Hirvonen oli 18:s, Perttu Reponen 20:s ja Otto Niittykoski 30:s. Parisprintissä Herola ja Hirvonen saavuttivat viidennen sijan. Maailmancup-kausi päättyy vasta ensi viikolla, mutta continental cupin päätösosakilpailut ovat Venäjällä tulevana viikonloppuna.

Kesäolympialajit

Beach volley: Kansainvälinen kilpailukausi lähtee käyntiin maailmankiertueen neljän tähden kilpailulla Qatarin Dohassa. Suomalaisista mukana ovat Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen sekä ensimmäistä kertaa yhdessä pelaavat Anniina Parkkinen ja Vilhelmiina Prihti. Pääsarjapaikka vaatii yhden voiton karsinnoissa, jotka pelataan heti maanantaina.

Golf: Miesten Euroopan kiertue jatkuu väliviikon jälkeen Qatarissa. Sami Välimäkeä lukuun ottamatta muilla suomalaispelaajilla ei ole ollut turnausta yli kuukauteen.

Judo: Martti Puumalainen otti upeasti seitsemännen sijan lajin eliittikilpailusarjassa, Grand Slamissa, Uzbekistanin Tashkentissa. Matkan varrella Puumalainen kaatoi raskaassa sarjassa maailmanlistan ysin, Brasilian Rafael Silvan sekä isäntämaan Alisher Yusupovin, joka löytyy IJF-listan sijalta 34. Tappiot tulivat maailmanlistan sijoilta 21 ja 22 löytyviä vastustajia vastaan. Myös Luukas Saha ylsi 66-kiloisissa maukkaaseen otteluvoittoon isäntämaan Orkhan Safarovista (IJF-ranking 19), mutta toisella kierroksella tuli tappio venäläiselle, jonka ranking on 22.

Karate: Lajin eliittikilpailusarja, K1 Premier League, palaa yli vuoden kestäneeltä koronatauoltaan tulevana viikonloppuna. Tapahtumapaikkana on Turkin Istanbul.

Paini: Anvar Suviniitty sijoittui neljästä osallistujasta neljänneksi vapaapainin 61 kilon sarjassa kansainvälisessä turnauksessa Italiassa viikonloppuna.

Painonnosto: 71-kiloisissa kilpaileva Aino Luostarinen nosti yhteistuloksen 91+115=206 kiloa kansallisessa kilpailussa Turussa viikonloppuna. Yhteistulos on painoluokan Pohjoismaiden ennätys alle 20-vuotiaissa.

Purjehdus: RS:X-luokan EM-mitaleista purjehditaan tällä viikolla Portugalissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh pääsi kahden voiton päähän 32 pelaajan pääkaaviosta maailmankiertueen contender-tason turnauksessa Qatarissa. Tappio tuli Itävallan Andreas Levenkolle (maailmanranking 144). Sunnuntaina alkoi Qatarissa jo seuraava turnaus, josta Oláh putosi ensimmäisellä karsintakierroksella Iranin Noshad Alamiyania (ranking 74) vastaan. Tulevana sunnuntaina Dohan kuplassa käynnistyy maailman olympiakarsintaturnaus, jossa on jaossa neljä suoraa paikkaa Tokion olympiakisoihin.

Tennis: Henri Kontinen jatkoi vahvoja otteitaan Edouard Roger-Vasselinin kanssa etenemällä nelinpelin välieriin Rotterdamin ATP500-turnauksessa. Emil Ruusuvuori taipui kaksinpelissä avauskierroksella haastajakiertueella Kazakstanissa. Nelinpelissä Otto Virtanen eteni puolivälieriin, kuten myös Harri Heliövaara Espanjassa. Alkaneella viikolla Ruusuvuori pelaa Marseillen ATP250-turnauksessa kaksinpeliä ja Heliövaara jälleen Lloyd Glasspoolin kanssa nelinpeliä.

Yleisurheilu: Suomen joukkue onnistui laajasti EM-halleissa Puolan Torunissa. Edellisestä sisäratojen arvokisamitalista oli ehtinyt kulua 21 vuotta, mutta Puolasta saaliina oli kolmen mitalin potti: Lotta Kemppinen otti 60 metrin EM-hopeaa ajalla 7,22, Kristian Pulli pituuden EM-pronssia tuloksella 824 ja Ella Junnila korkeuden EM-pronssia SE-tuloksella 196. Pullin ja Junnilan tulokset rikkoivat myös Tokion olympiakisojen tulosrajat. Finaaleissa nähtiin myös muita suomalaisia: Nooralotta Neziri oli 60 metrin aidoissa neljäs ajalla 7,93, Wilma Murto kuudes seipäässä tuloksella 455 sekä Kristiina Mäkelä (14,23) kuudes ja Senni Salminen (14,14) seitsemäs kolmiloikassa. Välierätasolle ylsivät 800 metrillä Sara Kuivisto ja Elmo Lakka 60 metrin aidoissa. Kenttälajien karsinnoissa seiväshyppääjä Urho Kujanpää (535) ja korkeushyppääjä Daniel Kosonen (216) sijoittuivat 12:nneksi, Senja Mäkitörmä (16,76) kuulassa 16:nneksi. Alkueriin karahtivat 60 metrillä Samuli Samuelsson, Samuel Purola, Riku Illukka ja Anniina Kortetmaa sekä 1500 metrillä ennätyksensä 3.41,40 juossut Joonas Rinne. Anni Siirtolan kisat pika-aidoissa päättyivät varaslähtöön. Kovia suomalaistuloksia saatiin viikon mittaan myös ulkona, sillä Toni Kuusela heitti Etelä-Afrikassa keihästä 82,63 ja Silja Kosonen keskellä räntäsadetta moukaria 72,44 Kaustisella. Kososen tulos oli yleisen sarjan Suomen ennätys ja alle 20-vuotiaiden Euroopan ennätys, eikä jäänyt kuin kuusi senttiä Tokion olympiarajasta.

Ei-olympialajit

Keilailu: Osku Palermaa sijoittui 83:nneksi PBA-kiertueelle kuuluvassa Cheetah championship -turnauksessa Yhdysvalloissa. Kiertue jatkuu pitkin viikkoa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue taipui kotonaan Italialle maalein 2-4 EM-karsinnassa perjantaina. Maanantaina vastassa on Montenegro.

Käsipallo: Miesten EM-karsinnat jatkuvat tällä viikolla. Suomi kohtaa Sveitsin kotikentällä torstaina ja vieraissa sunnuntaina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta