Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.03.2021 | Huippu-urheilu

Viisi urheilijaa nimettiin Tokion olympiajoukkueeseen

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on valinnut viisi uutta urheilijaa Tokion olympiajoukkueeseen.  Olympiakomitean hallitus vahvisti valinnat 9.3., ja paikan olympiajoukkueeseen saivat Ida Hulkko (uinti), Ella Junnila (yleisurheilu, korkeushyppy), Kristian Pulli (yleisurheilu, pituushyppy), Henri Ruoste (ratsastus) ja Tuula Tenkanen (purjehdus).

Suomen joukkueeseen on nyt valittu 12 urheilijaa, kun ensimmäisessä valinnassa joulukuussa 2019 joukkueeseen nimettiin Lotta Henttala, Matti Mattsson, Satu Mäkelä-Nummela, Veli-Matti ”Aku” Partanen, Tuuli Petäjä-Sirén, Topi Raitanen ja Kaarle Tapper.

Mika Lehtimäki: Suomen joukkueen odotettu koko noin 50 urheilijaa

Huippu-urheiluyksikkö noudattaa olympiavalinnoissa joustavan valinnan periaatetta, jonka perusteella urheilijoita valitaan olympiajoukkueeseen sitä mukaa kun vaadittavat kriteerit täyttyvät. Tokion kesäolympialaiset kilpaillaan 23.7.-8.8.2021.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo, että olympiajoukkueen toisessa valinnassa keskityttiin niihin urheilijoihin, joilla on jo tässä vaiheessa hankittuna olympiapaikka Tokioon, ja joiden ei enää tarvitse kilpailla edustuspaikoista muiden suomalaisurheilijoiden kanssa.

– Olympiakarsinnoissa on edessä todella tiivis kevät ja toisaalta urheilijoiden arki ja valmistautuminen kisoihin on poikkeusoloissa haastavaa. Valitsimme nyt joukkueeseen viisi hienoa urheilijaa, joilla kaikilla on onnistuessaan vahva menestyspotentiaali Tokiossa. Tällä aikaisella valinnalla haluamme tukea näiden urheilijoiden mahdollisuutta keskittyä maksimaalisesti omaan tekemiseensä ja itsensä kehittämiseen kohti olympialaisia, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki kertoo olevansa erittäin tyytyväinen suomalaisurheilijoiden otteisiin alkuvuonna.

– Nuorten yleisurheilijoiden esiinmarssi EM-halleissa oli vahva näyttö siitä sukupolvesta, joka meillä on kasvamassa. Myös muissa lajeissa on hyviä merkkejä ilmassa. Odotan, että Suomen olympiajoukkueen koko Tokiossa on noin 50 urheilijaa.

– Olemme tehneet lajien ja urheilijoiden kanssa todella paljon töitä ollaksemme valmiita sitten, kun koronapandemia hellittää ja kansainvälinen kilpailutoiminta on lähempänä normaalia. Nyt näyttää siltä, että olemme oikeassa suunnassa kohti Tokiota, Lehtimäki sanoo

Henri Ruosteen olympiaunelma toteutuu

Kouluratsastaja Henri Ruoste kertoo olympiavalinnan olevan hänelle pitkäaikaisen unelman täyttymys.

– Valinta on ihan mahtava juttu. On varmasti jokaisen urheilijan unelma edustaa omaa maataan olympiakisoissa. Se on varmasti erityinen kokemus, joka tulee eteen ehkä vain kerran   elämässä. Minulle henkilökohtaisesti se on tosi iso asia, ja sen eteen on tehty monta, monta vuotta töitä, Ruoste sanoo.

– Olympiaedustus tuo varmasti lisää intoa ja motivaatiota, ja toivottavasti myös isomman yleisön kiinnostusta kouluratsastukselle. Samaan aikaan teemme lajin sisällä kovasti töitä, että meillä olisi Pariisissa 2024 joukkue kouluratsastuksessa. Se on pitkä tie, mutta kaikki ovat tosi motivoituneita tekemään töitä sen eteen, Ruoste sanoo.

Kristian Pullin ja Ella Junnilan vahva tuloskunto toi olympiapaikan

Pituushyppääjä Kristian Pulli ja korkeushyppääjä Ella Junnila rikkoivat Tokion olympiakisojen tulosrajat Torunin EM-halleissa. Pulli ponnisti EM-pronssin halli-SE:llä 824 ja Junnila otti korkeushypyn EM-pronssin SE-tuloksella 196.

Varhainen valinta on Pullin mukaan iso apua kevään ja kesän ohjelmia suunnitellessa.

– Valinta tuo tiettyä varmuutta kesään. Valmistautumista kisoihin valinta ei sinällään muuta, mutta kesän ihan ensimmäisissä kisoissa ei nyt tarvitse olla ihan huippukunnossa, vaan sen voi ajoittaa tarkemmin olympiakisoihin. Valinta oli minulle todella iso asia, Pulli sanoo.

Samoin valinnan näkee Junnila.

– Valinta helpottaa suunnittelua ja antaa varmuutta, kun ei tarvitsee kaivaa hyvää kuntoa heti esiin, vaan voidaan ottaa rauhassa kevät ja alkukesä, Junnila sanoo.

 

Tokioon valittu Henri Ruoste OlympiaCastin vieraana – ratsastus on jatkuvaa tasapainoilua elannon ja urheilumenestyksen välillä

Valittujen urheilijoiden esittelyt

Tokion Olympialaisten kotisivut