Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.03.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 10/2021: Rene Rinnekangas avasi MM-mitalitilinsä – seuraavaan mahdollisuus heti tiistaina

Rene Rinnekangas otti slopestylen MM-pronssia Aspenissa täsmälleen samalla marginaalilla kuin millä Enni Rukajärvi jäi mitaleiden ulkopuolelle. Olli Penttala puolestaan nappasi pistesijan kumparelaskun MM-kisoissa. Harri Heliövaara liittyi suomalaisten ATP-turnausvoittajien joukkoon Marseillessa. Alkaneella viikolla on jaossa olympiapaikkoja painissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti oli 49:s maailmancupin suurpujottelussa Sloveniassa lauantaina. Nuorten MM-kisoissa Bulgariassa Erika Pykäläinen oli super-G:ssä kahdeksas ja suurpujottelussa yhdeksäs Charlotte Henrikssonin säestäessä sijoilla 24 ja 20. Pujottelussa molemmat keskeyttivät. Maailmancup päättyy tällä viikolla Sveitsin Lenzerheidessa, Eurooppa-cup puolestaan Itävallan Reiteralmissa.

Ampumahiihto: Tero Seppälä oli viikon suomalaisnimi maailmancupissa Nove Mestossa; pikamatkan 40:s sija kohentui 25:nneksi takaa-ajossa. Kolme suomalaismiestä ja -naista selviytyi takaa-ajoon mukaan, mutta vain Seppälä ylsi mc-pisteille. Parisekaviestissä Seppälä oli Suvi Minkkisen kanssa 13:s. Sekaviestissä Suomi ajettiin kierroksella kiinni jo naisten osuuksilla. Maailmancup päättyy tällä viikolla Östersundiin.

IBU cup saatettiin päätökseen jo menneellä viikolla Itävallassa. Kauden suomalainen riemunhetki saatiin normaalikilpailussa, kun Heikki Laitinen ylsi kolmanneksi. Heidi Kuuttinen oli naisissa 28:s. Pikamatkoillakin miesten menestys oli parempaa, sillä Otto Invenius otti sijoitukset 27 ja 28, Laitinen oli 41:s ja 27:s. Sekaviestissä Suomi oli kymmenes ja parisekaviestissä joukkueella Venla Lehtonen ja Laitinen 14:s.

Freestyle: Olli Penttala oli paras suomalainen kumparelaskun MM-kisoissa Kazakstanin Almatyssa. Penttala oli kumpareissa kahdeksas jääden kuuden parhaan finaalista 2,57 pisteen päähän. Parikumpareissa Penttala oli 13:s. Jimi Salonen otti kumpareet ensin mainittuna sijat 28 ja 24, Jussi Penttala 40 ja 32 ja Akseli Ahvenainen 41 ja 35. Sunnuntaille suunniteltu maailmancup-kauden päätöskilpailu samassa osoitteessa peruttiin. Jimi Salonen oli tynkäkauden kokonaispisteissä 19:s ja Jussi Penttala 20:s.

Freeskin MM-kisoissa Yhdysvaltain Aspenissa suomalaiset eivät yltäneet finaaliin halfpipessa, eivätkä slopestylessa. Kuura Koivisto jäi vaivaisen pisteen finaalipaikasta slopestylessa sijoittuen 14:nneksi. Simo Peltola oli 27:s ja naisissa Anni Kärävä 17:s. Jon Sallinen oli halfpipessa 19:s. Alkaneella viikolla ohjelmassa on vielä big air sekä maailmancupin halfpipe ja slopestyle samoissa maisemissa. Tällä viikolla ohjelmassa on myös nuorten MM-kisat Venäjän Krasnojarskissa.

Lumilautailu: Rene Rinnekangas otti talvikauden neljännen suomalaismitalin olympialajien MM-kisoissa, kun hän nappasi MM-pronssia slopestylesta Aspenin MM-kisoissa. Naisten puolella Enni Rukajärvi oli neljäs jääden 0,23 pistettä mitalista – sattumoisin täsmälleen sama marginaali, jonka turvin Rinnekangas pronssin nappasi. Mikko Rehnberg jäi karsintaan ollen 20:s. Tiistaina Rinnekangas pääsee yrittämään toista mitalia big airin finaalissa, johon hän raivasi tiensä sunnuntain karsinnasta. Rukajärvi (17:s) ja Rehnberg (50:s) eivät läpäisseet karsintaa. Tällä viikolla lasketaan Aspenissa vielä myös slopestylen maailmancup-osakilpailu. Myös nuorten MM-kisat lasketaan tällä viikolla, Venäjän Krasnojarskissa.

Maastohiihto: Maailmancup-kausi päättyi viikonloppuna Sveitsin Engadinissa. Iivo Niskanen oli paras suomalaismies sekä 15 kilometrin perinteisen yhteislähdössä (seitsemäs) että 50 kilometrin vapaan takaa-ajossa (22:s). Maailmancupin pisteille ylsivät perinteisellä myös Ristomatti Hakola (18:s) ja Perttu Hyvärinen (19:s) sekä takaa-ajossa Hyvärinen (23:s). Niskanen sijoittui hajanaisella kaudella maailmancupin kokonaispisteissä 23:nneksi ja normaalimatkojen cupissa 19:nneksi. Hakola oli tasaisin suorittaja, sillä kokonaiscupissa hän oli 32:s, distanssicupissa 30:s ja sprintticupissa 32:s. Sprintticupissa edeltä löytyvät Joni Mäki (28:s) ja Lauri Vuorinen (30:s).

Kokonaiscupissa parhaan suomalaissijoituksen kirjautti Krista Pärmäkoski, jonka päätösviikonlopun sijoitukset 24:s (kympin perinteinen) ja 17:s (30 kilometrin vapaan takaa-ajo) siivittivät sijalle 12 ja distanssicupissa 13:nneksi. Päätösviikonloppuna Laura Mononen otti sijat 22 ja 19. Kokonaiscupissa Johanna Matintalo oli 25:s ja loukkaantumisen takia kauden kesken jättänyt Kerttu Niskanen 28:s. Sprintticupissa Jasmi Joensuu oli parhaana suomalaisena 25:s.

Mäkihyppy: Jarkko Määttä hyppäsi lupaavasti 11:nneksi viikonlopun ensimmäisessä kilpailussa continental cupissa Zakopanessa. Toinen kilpailu päättyi Määtän osalta hylkäykseen. Eetu Nousiainen oli molemmissa kisoissa ensimmäinen toiselta kierrokselta karsiutunut. Naisten maailmancupia hypätään viikonloppuna Venäjällä.

Yhdistetty: Maailmancup-kausi paketoidaan viikonloppuna Saksan Klingenthalissa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Suomen kärkikivääriampujat antoivat EM-näyttöjä kutsukilpailussa Mikkelissä viikonloppuna. Erityisen säväyttäviä olivat sunnuntain voittajat, sillä Juho Kurki ampui pienoiskiväärin asentokilpailussa tuloksen 1183 ja Marianne Palo 1187. Lauantaina voittoihin tähtäsivät Aleksi Leppä (1173) ja Emmi Hyrkäs (1178). Leppä ja Kurki lähtevät Intiaan maailmancupiin, jossa loppuviikolla on ohjelmassa ilmakivääri.

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen selvittivät tiensä pääsarjaan neljän tähden FIVB-turnauksessa Qatarissa. Kahden tappion myötä sijoitukseksi tuli jaettu 25:s. Anniina Parkkinen ja Vilhelmiina Prihti jäivät karsintaan.

Golf: Kaksi kierrosta kärkivauhtia pelannut Kalle Samooja joutui hivenen taipumaan viikonlopun kierroksilla Euroopan kiertueella Qatarissa. Sijoitukseksi tuli lopulta 28:s. Tapio Pulkkanen jäi cutiin. Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Keniassa.

Karate: Titta Keinänen otti ainoana suomalaisena otteluvoiton, kun K1 Premier League palasi yli vuoden tauolta Istanbulissa. Keinäsen taival yli 68-kiloisissa katkesi toiselle kierrokselle. Tuomas Suur-Inkeröisen ottelut 75-kiloisissa ja Björn Kulovuoren 84-kiloisissa katkesivat avausotteluihin.

Miekkailu: Yli vuoden kestänyt koronatauko kansainvälisessä kilpailukalenterissa päättyy tällä viikolla, kun ohjelmassa on maailmancupia Venäjän Kazanissa.

Paini: Tiiviin painikevään ensimmäinen kohokohta on edessä viikonloppuna, kun Unkarissa väännetään Euroopan olympiakarsintaturnaus. Kahdelle painijalle sarjaa kohden on tarjolla maapaikka Tokion olympiakisoihin.

Purjehdus: Tuuli Petäjä-Sirén purjehti RS:X-luokan avoimessa EM-regatassa Portugalissa sijalle 14. Edellä oli kaksi Euroopan ulkopuolelta kilpailuun saapunutta purjehtijaa, joten EM-sijoitus oli 12:s.

Pöytätennis: Benedek Oláh ei onnistunut nappaamaan paikkaa Tokion olympiakisoihin Qatarin maailmankarsintaturnauksesta. Tie nousi pystyyn toisella kierroksella Ison-Britannian Liam Pitchfordia (maailmanranking 15) vastaan.

Tennis: Harri Heliövaara juhli brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa uransa ensimmäistä ATP-turnausvoittoa nelinpelissä Marseillen ATP250-tason turnauksessa. Turnausvoitto nosti Heliövaaran ATP-rankingin 84:ään. Emil Ruusuvuoren taival kaksinpelissä katkesi toiselle kierrokselle. Otto Virtanen putosi avauskierroksella ITF-kiertueen turnauksessa Slovakiassa – luovutuksen myötä myös nelinpelissä Eero Vasan kanssa. Tällä viikolla Ruusuvuori pelaa ATP500-turnauksessa Dubaissa; tie pääsarjaan aukesi kahdella karsintavoitolla viikonloppuna. Dubaissa pelaa myös Henri Kontinen, tällä kertaa Australian Jordan Thompsonin parina. Anastasia Kulikova puolestaan pelaa ITF-kiertuetta Tunisiassa.

Yleisurheilu: Tulevana viikonloppuna Dudincessa on määrä kävellä perinteinen 50 kilometrin kilpailu, jossa suomalaiskävelijöillä on mahdollisuus parantaa asemiaan Tokion olympiakarsinnoissa.

Ei-olympialajit

Keilailu: Osku Palermaa ei yltänyt jatkoon World Series of Bowlingin turnauksissa menneellä viikolla. Paras sijoitus oli 42:s Chameleon Championship -turnauksessa.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella korkeimman tason PSA-turnauksessa Egyptissä. Tappio tuli erin 1-3 Ranskan Melissa Alvesille (PSA-ranking 31).

Paralympialajit

Ampuma- ja maastohiihto: Vuokatissa kilpaillaan tällä ja ensi viikolla maailmancupia.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue otti avausvoittonsa EM-karsinnoissa maanantaina, kun Montenegro kaatui Vantaalla maalein 6-1.

Käsipallo: Suomi taipui kahdesti Sveitsille miesten EM-karsinnoissa. Torstaina kotona tappiolukemat olivat 19-32, sunnuntaina vieraissa 30-32.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta