Siirry sisältöön
Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Carita Riutta: Digiloikka on urheiluseuran kolmiloikka – valmiina vauhdinottoon, kinkkaan ja loikkaan?

Olemme eläneet korona-aikaa jo yli vuoden. Jokainen on saanut tuntea pandemian vaikutukset tavallaan. Urheiluseurat ovat olleet ison haasteen edessä; kuinka järjestää toimintaa, jos ei saa kokoontua? Digitalisaatio ja sen tuomat mahdollisuudet ovat tässä tilanteessa tuoneet avun akuutteihin tilanteisiin. Osa digiloikasta on tullut varmasti pakon sanelemana, mutta poikkeuksellinen aika on tarjonnut myös hyvän mahdollisuuden tutkiskella seuran toimintojen tuomista digiaikaan laajemminkin.

Kiihdytys + vauhdinotto epävarmuudessa

Kolmiloikkaaja lähtee kiihdyttämään vauhtiin pysähdyksistä. Koronapandemia, jos jokin, on antanut seuroille ajan pysähtyä. Seuratoimijat ovat miettineet päänsä puhki miten järjestää perustoimintaa, kun kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia on rajoitettu välillä tietämättä kuinka pitkäksi aikaa. Lopetammeko toiminnan vai teemmekö jotain uudella tavalla? Etätreenejä varten on ollut pakko keksiä toimintamalli.

Pakon sanotaan olevan paras motivaattori, mutta myös toiminnan kehityksen kannalta digiloikkaa tarvitaan. Pandemia-aika menee kyllä ohi, mutta millainen on maailma sen jälkeen? Jatkavatko innostuneet, mutta joka elämän osa-alueella kuormittuneet vapaaehtoiset ja vanhemmat yhä työtään seuran hyväksi, saadaanko etätreeniläiset ja toiminnasta pudonneet takaisin live-harjoituksiin? Varmaa on se, että parhaassa kunnossa olevat seurat pärjäävät, kun pandemia on ohi. Digitaaliset ratkaisut ja uudet toimintamallit auttavat varmasti kiihdytyksessä takaisin normaalimpaan arkeen.

Ponnistus + kinkka kaikki yhdessä

Liikkeelle lähdön ja kiihdytyksen jälkeen tulee ponnistus. Kun seurapäättäjät ovat haarukoineet sopivia digityökaluja, on kaikki toimijat saatava mukaan ponnistukseen. Ponnistuksen on oltava koko seuran yhteinen tai hyppy lässähtää takaisin vanhoihin tekemisen malleihin. Esimerkiksi, jos seurassa on totuttu keräämään treenien osallistujatietoja ’lippulapuilla’ ja Exceleillä, on kaikkien ymmärrettävä yhdessä, että homman voisi hoitaa toisin. Digialustalla kerätyt osallistujatiedot ovat helpommin käsiteltävissä ja analysoitavissa jatkoa ja kehitystä ajatellen. Kaikki toiminnasta kerätty tieto on arvokasta kehittämistyössä ja ylipäänsä päätöksenteossa.

Helposti saatavilla olevan tiedon lisäksi seura hyötyy digipalveluita käyttäessään muun muassa ajankäytön tehostumisesta. Esimerkiksi toiminnanjohtajan rutiininomaisia taloushallinnon tehtäviä voi hoitaa digitaalinen alusta. Alusta onkin kriittinen osa loikkaa, sen on toimittava, oltava avoin ja tarpeeksi kimmoisa seuran tarpeisiin. Valitun digialustan tai -palvelun tulee myös kehittyä jatkuvasti.

Kolmiloikkaajan vauhti pysähtyy hetkellisesti jalan törmätessä maahan kinkassa. Myöskään digiloikassa törmäyksiltä ei voi välttyä, mutta kun ponnistus on tehty hyvin, mahdollisuus loikan vientiin pitkälle on suuri. Tiedon lisääminen muun muassa koulutuksella auttaa ymmärtämään sitä, miksi seuraa digitalisoidaan.

Loikka ja kasaan

Lopulta digiloikan onnistuminen riippuu siitä, miten hyvin uudet toimintamallit omaksutaan, kuinka hyvin niitä hyödynnetään ja onnistutaanko niitä jopa syventämään. Kannustaisinkin seuroja miettimään, mitkä ovat oman seuran rutiininomaisia, helposti digitalisoitavia tehtäviä ja kuinka pitkälle niitä voidaan viedä. Vastaavasti kun rutiininomaiset tehtävät on viety digiin, on seuralla oltava suunnitelma siitä mihin vapautunut aika ja resurssi käytetään. Vapautunut aika voi esimerkiksi kohdentua seuran markkinointiponnistuksiin lisäjäsenien ja uusien liikkujien saamiseksi, uuden asiakassegmentin ja toiminnan käynnistämiseksi tai vaikka paikallisten yhteistyökumppaneiden haalimiseksi.

Olympiakomitea auttaa seuroja ja lajiliittoja digiloikkakisassa Suomisport Seurapalvelun avulla. Siitä tässä kisassa on kyse, digitalisaatio on myös seuratoiminnassa tulevaisuuden menestyksen avain.

Haluamme auttaa seuroja entistä konkreettisemman digiloikan ottamisessa. Seuraavat webinaarimme käsittelevät aihetta – ilmoittaudu mukaan! Voit myös varata ajan henkilökohtaisen Suomisport Seurapalvelun esittelyyn.

 

TULEVAT WEBINAARIMME:

Digitietoisku ja Suomisport 30.3.2021 klo 17-18: ilmoittaudu webinaariin täällä.

Digitietoisku ja Suomisport 15.4.2021 klo 16-17: ilmoittaudu webinaariin täällä.

 

Hallinnon digityökalut 15.4.2021 klo 17-18: ilmoittaudu webinaariin täällä.

Hallinnon digityökalut 31.4.2021 klo 16-17: ilmoittaudu webinaariin täällä.

 

LISÄTIEDOT:

Carita Riutta, palvelupäällikkö Suomisport Seurapalvelu

045 267 1985, carita.riutta@olympiakomitea.fi

Asiakaspalvelu: suomisport@olympiakomitea.fi

Carita Riutta

Palvelupäällikkö, Suomisport seurapalvelu0452671985

Lisää liikettä pääyhteistyö­kumppanit

                
                   veikkaus_vaakalogo_white_rgb

                
                   op_logo_vasen_negatiivi_comporessed
Huippu-urheilun pääyhteistyö­kumppanit

                
                   veikkaus_vaakalogo_white_rgb

                
                   finnair_logo_white_compressed

                
                   icepeak-logo-text-rgb-white_compressed

                
                   toyota_v_white_rgb

                
                   Aava Virta logo nega

                
                   Energiayhtiö St1:n logo