Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.03.2021 | Olympiakomitea

HelTri:n treeniarki rullaa etänäkin

Unelmien liikuntapäivän alla haluamme nostaa esiin seuroja ja yhteisöjä, joissa poikkeusoloista huolimatta on pystytty pitämään jäseniä mukana toiminnassa sekä liikkumaan ja urheilemaan vastuullisesti.

Helsinki Triathlon on vuonna 1986 pääkaupunkiseudulle perustettu triathlonseura, jonka toiminnassa on mukana noin 500 jäsentä. Normaalioloissa seuralla on viikoittain 26 harjoitusta eri-ikäisille ja -tasoisille triathlonin harrastajille. Korona-aikana seura järjestää joka viikko 10 ohjattua etäharjoitusta, joiden lisäksi triathlonistit treenaavat paljon omatoimisesti valmentajalta saatujen ohjeiden mukaan.

Yhteisöllisyyttä poikkeusaikoinakin

Irène Tousignant, 23, ja Taina Puumalainen, 22, tulivat HelTri:n toimintaan mukaan syksyllä 2020. Kummallakin on useiden vuosien urheilutausta yleisurheilusta, minkä ansiosta siirtyminen triathlonin pariin tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta. Seurassa heidät otettiin alusta alkaen kovatasoisemman yläluokan harjoituksiin, jotka parin kuukauden jälkeen vaihtuivat kokonaan etätreeneihin.

– Näin opiskelijoina harjoitusten sovittaminen omaan päivärytmiin sopivaksi on helpottanut arkea, harrastajat sanovat.

Irène ja Taina kiittävät seuraansa onnistuneesta tiedottamisesta ja harjoittelun järjestelmällisestä toteutuksesta poikkeusoloissakin. Motivaatio harjoitteluun on säilynyt. Erityisesti etäspinningin he ovat kokeneet innostavaksi ja tehokkaaksi. Sisäpyöräilyvälineet ovat usein kalliita, mutta kummaltakin löytyy laitteet kotiharjoittelua varten.

HelTri:n spinning-valmentajan ja Triathlonkoulun alaluokan vetäjän Satu Alavalkaman mielestä positiivista on, ettei yhtäkään harjoitusta ole koronan takia jouduttu perumaan.  Hän on ohjannut spinning-harjoituksiaan syyskuusta lähtien Zoomin välityksellä.

– Etänä harjoiteltaessa siirtymisiin ei kulu aikaa. Lisäksi jokainen saa harjoitella omalla kilpapyörällään ja oman tasonsa mukaisesti, ilman painetta muiden vauhdeista, Satu toteaa.

Satu pyrkii harjoituksissa vähintäänkin tervehtimällä huomioimaan jokaisen osallistujan, jotta yhteys valmennettaviin säilyisi. WhatsApp -ryhmässä jaetaan myös yhteisiä haasteita, esimerkiksi samaan aikaan juostavien aamulenkkien muodossa.

Seuran juoksuvalmentajan ja Kestävyysliikkujat -ryhmän vetäjän Tero Knuutilan valmennettavat ovat tavanneet toisiaan myös Teamsin välityksellä. Valmentajat kannustavat etävalmentamisessa monikanavaiseen viestintään.

– Oma esimerkki ja tsemppaus on myös tärkeää. Tulevan kesän kisakalenterin ollessa vielä auki on löydettävä uusia tapoja kannustaa eteenpäin, Tero muistuttaa.

– Etenkin varttuneempien ikäryhmien harrastajia voi motivoida liikkeelle ihan liikunnan terveysvaikutuksiinkin nojaten, hän sanoo.

Etäharjoittelu haastaa harrastajat ja valmentajat

Uutena harrastajana treeniporukkaan ei ole ollut yhtä helppo päästä mukaan kuin normaalioloissa.

– On ollut haasteellista luoda suhteita etänä, mikä vaikuttaa myös ryhmähenkeen. Etätreeneissä on vaikea saada yhteistä tsemppausta päälle, kun jokainen treenaa omissa oloissaan, Irène toteaa.

– Uimahallien sulkeuduttua uinnin harjoitteleminen on ollut erityisen hankalaa ja kaipaamme uintitreenien yhteisöllisyyttä, Taina sanoo.

Valmentajan näkökulmasta haasteena on ollut palautteen antamisen vaikeus ja henkilökohtaisten kontaktien puute.

– Kun valmentajana ei näe ohjattavia, ei saa näkyvää palautetta siitä, miten treeni sujuu. Olisi tärkeää nähdä ajoasentoja ja pyöritystekniikkaa. Triathlon on myös sosiaalinen laji, jossa on totuttu kannustamaan muita sekä omassa seurassa että yli seurarajojen. Ilman fyysisiä kohtaamisia lajin sosiaalisen puolen ylläpitäminen on hankalaa, Satu kuvailee.

Tero vetää juoksutreenejä Facebook Liven kautta itse mukana tehden ja mallia näyttäen. Treeniohjelmia hän välittää ryhmäläisilleen myös kirjallisesti.

– Viestintä jää kuitenkin usein yksipuoliseksi ja vuorovaikutuksettomaksi. Juoksuvalmentajana haasteellista on ollut pitää treenit monipuolisina ja keksiä vaihtelevia harjoituksia, joita pystyy toteuttamaan ulkona myös talvikeleillä, Tero toteaa.

Harrastajien keskuudessa valmentajat aistivat turnausväsymystä.

– Etäharjoittelu otetaan pääosin vastaan positiivisella asenteella. Suurin osa harrastajista jaksaa pysyä motivoituneena, mutta osa on selvästi väsähtänyt etätreenaamiseen, Tero kertoo.

Seurahaasteita ja itsensä ylittämistä Unelmien liikuntapäivänä

Unelmien liikuntapäivä voi jokaisella olla erinäköinen. Tainan ja Irènen unelmien liikuntapäivä sisältää pitkäkestoisen ja fyysisesti haastavan harjoituksen, jossa saa haastaa itseään ja nauttia urheilemisesta.

– Seura voisi järjestää etäyhteyksin esimerkiksi minisprintin, jossa jokainen tahoillaan pyöräilisi ja juoksisi tietyn matkan. Vedet saattavat vielä toukokuussa olla liian kylmiä uimiseen, harrastajat ideoivat.

Sadulla on unelmien liikuntapäivä aina silloin, kun hän löytää oikean tavan opastaa urheilijan onnistumaan ja kehittymään. Teron unelmien liikuntapäivänä treenattaisiin yhdessä toisia tsempaten.

– Tänä vuonna Unelmien liikuntapäivänä voisi seuralaisille heittää esimerkiksi virtuaalisen reittihaasteen pyöräiltäväksi. Ja seuravaatteet päällä tietenkin!

Näinä poikkeuksellisina aikoina koko nelikko haluaa kannustaa muita harrastajia ylläpitämään yhteisöllisyyttä ja olemaan luovia virtuaalisen yhteydenpidon mahdollistamisessa. Unelmien liikuntapäivänä on oiva tilaisuus kannustaa koko seuran väki toteuttamaan yhteistä haastetta.

– Tuetaan toisiamme ja muistetaan, että tässä ollaan kaikki yhdessä. Seuran tuki on tärkeää ja sitä kannattaa kaikkien seurassa harrastavien hyödyntää!

 

Artikkelin kuva: Hannu Tenhunen.

Taustaa: Unelmien liikuntapäivä on vuosittain 10.5. järjestettävä kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop-up päivä. Päivän tavoitteena on innostaa ihmisiä liikkumaan ja löytämään uusia tapoja liikkua. Vuonna 2021 päivä toteutetaan koronatilanteen vuoksi sosiaalisessa mediassa. Unelmien liikuntapäivää koordinoi ja tapahtumasivustoa ylläpitää Suomen Olympiakomitea. Sitä ovat edistämässä lukuisat liikunta-, urheilu- ja terveysorganisaatiot sekä kunnat.

Lisätietoja: www.unelmienliikuntapäivä.fi

Somessa: Instagram, Facebook, Twitter

Lue lisää aiheesta