Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.03.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 12/2021: Emil Ruusuvuori takoo uransa kovinta tulosta Miamissa

Talvilajien kausi on curlingin ja jääkiekon MM-kisoja vaille paketissa. Purjehduksessa Suomi saavutti neljännen maapaikkansa Tokion olympiakisoihin – ja myös kivääriammunnassa päästiin piinaavan lähelle. Emil Ruusuvuori on edennyt jo 16 parhaan joukkoon Miamin ATP1000-turnauksessa. F1-kausi alkoi Bahrainissa, ja Valtteri Bottas ajoi heti palkintokorokkeelle. Huuhkajat aloitti MM-karsinnat kahdella tasapelillä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Freestyle: Freeskin maailmancup päättyi viikonloppuna slopestyle-kisoihin Sveitsin Silvaplanassa. Suomalaiset eivät yltäneet finaaliin; Anni Kärävä oli karsinnan 15:s, Kuura Koivisto 25:s ja Simo Peltola 35:s. Kärävä oli maailmancupin yhteispisteissä slopestylen 11:s ja big airin 13:s, Koivisto big airin 20:s ja slopestylen 42:s. Nuorten MM-kisat Venäjän Krasnojarskissa päättyivät suomalaisittain maanantaina parikumparelaskuun. Severi Vierelä oli seitsemäs, kumpareissa MM-hopeaa ottanut Akseli Ahvenainen kahdeksas ja Aleksi Kaisla kymmenes.

Lumilautailu: Myös lumilautailijoiden maailmancup päättyi viikonloppuna Silvaplanaan. Rene Rinnekangas meni jälleen varmasti slopestylen finaaliin, jossa hän ei tällä kertaa saanut ehjää suoritusta. Tuloksena oli 14:s sija. Mikko Rehnberg oli karsinnan 37:s. Rinnekangas oli tynkäkaudella maailmancupin yhteispisteissä big airin viides ja slopestylen kymmenes. Naisissa päätösviikon väliin jättänyt Enni Rukajärvi oli slopestylessa kahdeksas ja big airissa yhdeksäs.

Mäkihyppy: Naisten maailmancup päättyi Venäjällä; ensimmäisessä kilpailussa Jenny Rautionaho ylsi kolmannen kerran mc-pisteille tällä kaudella oltuaan 24:s. Julia Kykkänen jäi täpärästi ulos toiselta kierrokselta (31:s), mutta päätti kauden 22:nteen sijaan yhden kierroksen päätösosakilpailussa. Kykkänen sijoittui Venäjän-kiertueen yhteispisteissä 29:nneksi. MC-kokonaispisteissä Kykkänen oli 33:s ja Rautionaho 41:s.

Jarkko Määttä oli ainoa suomalainen, joka hyppäsi maailmancupin pisteille miesten kauden päätösviikolla Planican lentomäessä. Määttä oli perjantain yhden kierroksen kilpailun 28:s ja nousi kauden avauspisteillään 71:nneksi kokonaispisteissä. Kokonaiscupin paras suomalainen oli Antti Aalto (37:s), Niko Kytösahon nimi löytyi 50. riviltä. Joukkuemäessä Suomi oli Planicassa kahdeksas. Continental cupin päätösosakilpailuissa Venäjällä Kalle Heikkinen (23:s ja 26:s) oli viikonlopun paras suomalainen.

Taitoluistelu: Jenni Saarinen selvitti lyhytohjelman Tukholman MM-kisoissa ennätyspisteillään, mutta taipui vapaaohjelmassa 24:nneksi yhteispistein 146,54. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis jäivät ensimmäisinä ulos vapaatanssista jäätanssissa sijoittuen 21:nneksi. Valtter Virtanen sijoittui miehissä 31:nneksi.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä jäi yhden sijoituksen päähän olympiarankingpaikasta, kun hän tähtäsi neljänneksi pienoiskiväärin asentokilpailun finaalissa maailmancupissa Intian New Delhissä. Olympiapaikkaan oikeuttaneet pisteet olisi irronnut kolmossijalla. Myös Juho Kurki pääsi finaaliin sijoittuen seitsemänneksi.

Golf: Matilda Castrén ei onnistunut läpäisemään cutia kauden ensimmäisessä LPGA-kiertueen turnauksessaan Kaliforniassa, vaan jäi sijalle 114. Tapio Pulkkanen karsiutui niin ikään jatkokierroksilta Euroopan kiertueella Keniassa.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen ei läpäissyt karsintaa yli vuoden mittaisen koronatauon katkaisseessa Budapestin maailmancupin osakilpailussa. Finaaliin selviytyi 32 urheilijaa.

Painonnosto: Kevään tärkeintä olympiakarsintakilpailua, EM-kisoja Venäjän Moskovassa käynnistellään jo pääsiäisenä.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen varmistivat Suomelle neljännen maapaikan Tokion olympiakisojen purjehdusregattaan, kun he purjehtivat Lanzarotella viidenneksi ja nappasivat nacra 17 -luokan Euroopan kiintiöpaikan. Ronja Grönblom ja Veera Hokka sijoittuivat 12:nneksi ja Noora Ruskola ja Mikaela Wulff 14:nneksi, joten 49er FX:ssä olympiapaikka jäi saavuttamatta.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi nousujohteisesti maailmankiertueeseen kuuluvan seitsenetappisen Katalonian ympäriajon. Yhteistuloksissa sijoitus oli 80:s. Kolme viimeistä etappia tuottivat sijoitukset 69, 62 ja 33.

Tennis: Emil Ruusuvuori on edennyt jo neljännelle kierrokselle ATP1000-tason turnauksessa Miamissa. Kun matkan varrella on kaatunut jo muun muassa maailmanlistan seiska, Saksan Alexander Zverev, voi saavutusta pitää jo tässä vaiheessa Ruusuvuoren lyhyen ammattilaisuran kovimpana. Tiistaina vastaan tulee Italian Jannik Sinner (ATP-31). Henri Kontisen taival nelinpelissä katkesi avauskierrokselle. Anastasia Kulikovalla oli hieno viikko ITF-kiertueella Tunisiassa: kaksinpelissä Kulikova juhli turnausvoittoa ja nelinpelissä finaalipaikkaa. Laura Hietaranta ylsi puolivälieriin asti ykköskategorian junioriturnauksessa Espanjassa. Nelinpelissä taival katkesi toiselle kierrokselle.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi Mercedeksellään kolmanneksi MM-sarjan avausosakilpailussa Bahrainissa. Bottaksen MM-pistetili karttui myös nopeimman kierroksen myötä. Alfa Romeota kuljettava Kimi Räikkönen jäi täpärästi MM-pisteiden ulkopuolelle ajettuaan maaliin 11:ntenä.

Paralympialajit

Ampuma- ja maastohiihto: Inkki Inola päätti uuden opashiihtäjänsä Arttu Kaarion kanssa Vuokatin maailmancupin perinteisen 7,5 kilometrin seiskasijaan näkövammaisten B3-luokassa. Rudolf Klemetti oli 12:s. Aiemmin viikolla Inola keskeytti vapaan pitkän matkan, Klemetti oli 14:s. Kelkkahiihtäjä Sini Pyy oli puolestaan perinteisen viitosella kymmenes.

Tennis: Taneli Tenhunen taipui avausottelussaan pitkän koronataukonsa jälkeen pyörätuolitennisturnauksessa Isossa-Britanniassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Suomi on aloittanut miesten MM-karsinnat kivikovassa D-lohkossa kahdella tasapelillä. Keskiviikkona vastassa oli kotona Bosnia-Hertsegovina, jonka kanssa pisteet tasattiin 2-2 molempien käytyä vuorollaan johtoasemassa. Sunnuntaina Huuhkajat nousi 1–1-tasapeliin Ukrainan vieraana – vieraspiste, johon ei moni jalkapallon mahtimaakaan ole viime vuosina pystynyt venymään. MM-karsinnat jatkuvat vasta syksyllä, mutta keskiviikkona Suomi kohtaa harjoitusottelussa Sveitsin.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta