Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.04.2021 | Huippu-urheilu

Jenni Saarinen hankki Suomelle maapaikan Pekingin olympiakisojen taitoluisteluun

Jenni Saarinen sijoittui 24:nneksi Tukholman MM-kisoissa. Se riitti viimeiseen Tukholmassa jaossa olleeseen maapaikkaan Pekingin talviolympialaisiin.

Suomelle on avautunut maapaikka Pekingin olympiakisojen taitoluistelun naisten yksinluisteluun, Suomen Taitoluisteluliitto tiedottaa. Olympiapaikka varmistui, kun Jenni Saarinen luisteli 24:nneksi lajin MM-kisoissa Ruotsin Tukholmassa.

Hiljattain 22 vuotta täyttänyt Saarinen oli lyhytohjelman jälkeen 14:ntenä ennätyspisteillään 63,54. Vapaaohjelmassa Saarinen ei onnistunut samalla tavalla; yhteispisteet 146,54 riittivät sijaan 24.

– Tässä kilpailussa fokukseni oli juuri lyhytohjelmassa. Siinä onnistuminen oli minulle eka steppi eteenpäin. Suurin oppi minulle olikin se, että laadukkaalla ja helpommallakin ohjelmalla pääsee pitkälle, aina ei tarvitse yrittää kaikista vaikeinta. Täytyy vaan luottaa omiin vahvuuksiin, Saarinen pohti Taitoluisteluliiton verkkosivuilla.

Venäläisluistelijat ja Japani saavuttivat Tukholmasta kolme maapaikkaa. Myös Yhdysvallat olisi saanut kahden kärkiluistelijansa kautta kolme maapaikkaa, mutta lisäehto kolmannesta luistelijasta vapaaohjelmassa ei täyttynyt, joten USA sai Etelä-Korean tavoin vain kaksi maapaikkaa. Samasta syystä Belgia ja Itävalta jäivät yhteen paikkaan, vaikka heidän kärkiluistelijansa oli kymmenen parhaan joukossa.

Tästä syystä Tukholmassa jaossa olleet 24 paikkaa menivät jakoon niin, että kaikki vapaaohjelmaan ainoina edustajina maistaan mukaan selvinneet luistelijat saavuttivat maapaikan. Saarisen 24:s sija riitti juuri viimeiseen maapaikkaan. Taitoluistelussa olympiapaikat ovat maapaikkoja, joten ne voidaan täyttää myös muilla urheilijoilla kuin niillä, jotka paikan ovat varmistaneet.

Ensimmäisissä MM-kisoissaan luistelleen Saarisen seura on tamperelainen Koovee. Hänen valmennuksestaan vastaavat Minna Järvinen, Michael Huth ja Jarkko Näppilä. Saarisen koreografina toimii Adam Solya.

Suomella oli MM-kisoissa edustus myös jäätanssissa ja miesten yksinluistelussa. Näissä sarjoissa olympiapaikkojen yrittäminen jää kuitenkin syksyyn, jolloin Saksassa järjestetään erillinen olympiakarsinta.

Ennen taitoluistelua Suomelle on varmistunut olympiapaikat miesten ja naisten jääkiekkoon. Suurimmassa osassa lajeista paikanjako varmistuu vasta alkuvuodesta 2022. Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.-20. helmikuuta 2022.

Artikkelin kuva: Antti Lehto