Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.04.2021 | Huippu-urheilu

Suomalaisen judon rytminmuutos näkyy Martti Puumalaisen arjessa – ”Nyt meillä on selkeä suunnitelma siitä, mitä pitää tehdä”

Suomalaisen judon strategiset muutokset näkyvät hyvin Martti Puumalaisen harjoittelussa. Raskaassa sarjassa vähintäänkin lupaavia tuloksia alkuvuodesta 2021 saavuttanut Puumalainen liputtaa täysin rinnoin sekä Helsinkiin tehdyn keskittämisratkaisun että päävalmentajaksi pestatun Rok Draksicin puolesta.

“Ei helpoin, mutta hienoin laji!”

Näin toteaa suomalaisjudoka Martti Puumalainen harjoitusten lomassa Helsingin Herttoniemessä. Päivän toisessa harjoituksessa ei varsinaisesti säästellä ja välillä Dojon ikkunoita pitää avata lisähapen toivossa. Slovenialaispäävalmentaja Rok Draksic antaa urheilijoilleen ohjeet ja on valmiina näyttämään harjoitteet myös itse.

Harjoittelu on intensiivistä ja urheilijoiden keskittyminen on sataprosenttisesti tatamilla. Vuonna 2018 raskaaseen sarjaan alle satakiloisista vaihtaneen Puumalaisen kohdalla sarjanvaihto on tuonut harjoitteluun uutta motivaatiota. Nyt 23-vuotias Puumalainen voi ottaa harjoituksissa kaiken irti itsestään, eikä ajatuksia tarvitse uhrata kilpailuja edeltävään painonpudotukseen. Vuodenvaihteessa Santahaminassa liikunta-aliupseerina aloittanut judoka kokee myös uuden työn tukevan harjoittelua.

– Tein päätöksen sarjanvaihdosta marraskuussa 2018. En usko, että sarjojen tasossa on suurta eroa, mutta nyt voin keskittyä sataprosenttisesti harjoitteluun. Nyt kisaviikolla odottaa vain ja ainoastaan sitä juhlapäivää, kun pienemmässä sarjassa kilpailua edeltävät viikot menivät stressatessa painonpudotusta ja vaakaa, Puumalainen kertoo.

Sarjanvaihto ei ole hidastanut Puumalaisen menoa, päinvastoin. Maaliskuussa suomalainen sijoittui Uzbekistanissa järjestetyssä Grand Slam -turnauksessa 7. sijalle ja nappasi muun muassa olympiamitalisti Rafael Silvan päänahan.

Nuoresta iästään huolimatta suomalainen on ehtinyt saavuttaa jo paljon. Alle 23-vuotiaiden EM-kisoista mukaan tarttui pronssinen mitali, mutta mies itse arvostaa enemmän aikuisten sarjassa saavutettua Euroopan Openin pronssia. Puumalainen on tehnyt tekniikkaansa pieniä muutoksia sarjanvaihdon jälkeen.

– Uskalsin vaihtaa sarjaa, koska tiesin, että minulla on tosi vahva ippon seoi nage. Se on melko haastava heitto, joka ei yleensä ole isoille äijille niin helppo. Tiesin, että pystyn pärjäämään sillä, ja olen lisännyt sen heiton tekemistä. Yritän olla myös hiukan liikkuvampi nyt, aiemmin olin aika staattinen ottelija. Se meni osittain painonpudotuksesta johtuneen väsymyksen piikkiin, Puumalainen kertoo.

”Rokin kanssa ainoa helppo päivä on eilinen”

Hyvät tulokset kasvattavat urheilijan motivaatiota harjoittelua kohtaan, ja näin on tapahtunut myös Puumalaisen kohdalla. Osana judoliiton strategiamuutosta suurin osa maajoukkueen kärkiurheilijoista harjoittelee nyt yhdessä, Draksicin valmennuksessa, Helsingissä. Ryhmäharjoittelu kehittää Puumalaisen mukaan kaikkia lajissa, jossa sparraaminen on elintärkeää. Kun kaikki harjoitukset tehdään yhdessä, kilpailuhenkisyys kasvaa ja lisää kaikkien urheilijoiden harjoittelumotivaatiota.

Rok Draksic ohjeistaa Martti Puumalaista.
Rok Draksic ohjeistaa Martti Puumalaista.

 

– Maajoukkueen kärki lähti hyvällä asenteella mukaan Rokin valmennukseen. Rokin mukaantulosta on kyllä hyvät fiilikset. Hän on mukava kaveri myös harjoitusten ulkopuolella ja samalla hän osaa olla sopivan jämäkkä harjoitusten aikana. Ei Rokin kanssa tee kyllä yhtään mieli lähteä pelleilemään. Nyt meillä on selkeä suunnitelma siitä, mitä pitää tehdä, jotta tavoitteemme täyttyisivät. Rok on tuonut mukanaan paljon päämäärätietoisuutta, Puumalainen kertoo.

Odotusten mukaisesti harjoituksissa on kova intensiteetti ja urheilijoiden kestävyysominaisuudet ovat erityishuomion kohteena. Kestävyyspuolella on tullut kehitystä ja Puumalaisen mukaan hän odottaakin nyt innolla otteluiden loppuhetkiä, jolloin hän haluaa tehdä lopullisen iskun. Kehitettävää löytyy ainakin heittojen puolustamisessa.

– Harjoittelun osalta ei ole tullut mitään suuria yllätyksiä. Rok oli itsekin tunnettu hyvästä kunnostaan ja hän oli se ottelija, joka ratkaisi otteluja aivan viime hetkillä. Harjoituksissa mennään kovalla intensiteetillä, kestävyyspuolta painottaen. Rokin kanssa ainoa helppo päivä on eilinen, Puumalainen toteaa.

– Heittotaito minulla on kyllä hyvä ja nyt kestävyyspuoli on mennyt eteenpäin, kun ollaan harjoiteltu Rokin kanssa. Suurimmat kehityskohteet ovat tällä hetkellä otepelissä ja heittojen puolustamisessa. Olen itse hyvä heittämään, mutta minuakin on vielä liian helppo heittää, Puumalainen arvioi.

”Resurssien keskittäminen oli hyvä muutos”

Draksicin mukaantulo on ollut Puumalaisen mielestä positiivinen muutos. Hän antaa kiitosta judoliiton valmennuspäällikölle Jaana Jokiselle ulkomaalaisvalmentajan palkkaamisesta ja toiminnan kehittämisestä. Nyt urheilijat ovat keskiössä ja lajin tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia, URHEA, tarjoaa maajoukkueen kärkiurheilijoille myös tuki- ja asiantuntijatoimintaa. Puumalainen odottaa innolla tulevia vuosia Draksicin valmennuksessa.

– Resurssien keskittäminen oli hyvä muutos. Helsingissä on myös paljon judokoita, jotka eivät ehkä harjoittele niin määrätietoisesti – mutta pystyvät auttamaan sparraajina, Puumalainen kertoo.

Martti Puumalainen säväytti alkuvuodesta Tashkentin Grand Slam -turnauksessa.
Martti Puumalainen säväytti alkuvuodesta Tashkentin Grand Slam -turnauksessa.

 

Puumalainen on itse Olympiakomitean tukiurheilija ja hän arvostaa tukea kaikissa sen eri muodoissa. Raskaassa sarjaassa sparrikavereita ei ole turhan paljon, joten harjoituskavereita pitää hakea joskus myös ulkomailta. Kansainväliset harjoitusleirit ovat myös merkittävässä roolissa matkalla kohti kansainvälistä menestystä.

– Rahallinen tuki on toki aina tärkeää, mutta tukiurheilijan status on myös erittäin tärkeä. Siinä on se henkinen puoli, kun tietää, että sinua arvostetaan urheilijana, Puumalainen toteaa.

Puumalaisella on teoriassa vielä pieni mahdollisuus päästä mukaan Tokion kesäkisoihin, mutta iso tähtäin on asetettu Pariisin olympiakisoihin ja vuoteen 2024. Seuraavat arvokisat ovat edessä jo huhtikuussa, kun EM-mitaleista otellaan Portugalin Lissabonissa. MM-mitalit ovat seuraavan kerran jaossa kesäkuussa, Unkarin Budapestissa. Suomalainen ei kasaa menestyspaineita omille harteilleen, vaan lähtee jokaisiin arvokisoihin tekemään parasta mahdollista suoritusta.

– Kaikki arvokisat ovat päätavoitteita, kyllä niitä sen verran harvoin tulee eteen, Puumalainen kertoo.

Judon olympiakarsinta kestää kaksi vuotta, joten karsinta Pariisin kisoihin käynnistyy jo kesällä 2022. Päävalmentaja Draksicin mukaan Puumalaisen tavoitteena on nousta askel kerrallaan kohti maailman kärkeä ja kerätä menestystä arvokisojen lisäksi myös Grand Slam ja Grand Prix -tason turnauksista.

Draksic laittaa kellon käyntiin ja heittoharjoitukset jatkuvat. Minuutin mittaisella juomatauolla ehtii kysyä Puumalaiselta, mikä tekee judosta niin hienon ja kiehtovan lajin. Vastaus tulee selkäytimestä.

– Kyllä se on se rehti kamppailu. Judo on siitä hieno laji, että matsia voi ottaa ihan täysillä ilman isoa pelkoa loukkaantumisista. Se on aina vähän huonoa tuuria, jos jotain sattuu, Puumalainen kertoo.

Lisää aiheesta

Merkittävä rytminmuutos slovenialaisopein – suomalaisessa judossa otettu uskottavia ensiaskeleita kohti olympiamenestystä Pariisissa 2024

OlympiaCast: Suomalaisessa judossa eletään isojen muutosten aikaa – 2000-luvun menestysjudoka Jaana Jokinen avaa, mistä on kyse

Lue lisää aiheesta