Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.04.2021 | Huippu-urheilu

100 päivää Tokioon: urheilijat ja joukkueet luottavaisina kohti olympiakisoja

100 päivää Tokioon livelähetyksessä suunnattiin katseet kohti tulevia kesäolympialaisia. Lähetyksessä kuultiin Suomen joukkueen valmistautumisesta urheilijoiden ja joukkueen johdon kertomana. Lisäksi saatiin maistiaiset joukkueen kisa-asuista.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori toi tilaisuuteen terveisensä.

– Olympialaisilla voi olla valtavan iso merkitys meille kaikille. Kesäolympialaiset ovat olleet merkittävin tapahtuma maailmalla jo vuosikymmeniä ja ne ovat valtava elämysten ja tunteiden näyttämö. Vaikeiden aikojen jälkeen on vielä tärkeämpää, että saadaan tällaisia elämyksiä ja tunnelmia, ja saadaan kokoontua yhteen niiden äärelle – vaikkapa virtuaalisestikin. Olympialaisilla on maailmanlaajuinen symbolinen merkitys, joka viestii koko maailmanyhteisölle, että ollaan menossa jollain lailla kohti normaalimpia aikoja.

Suomen olympia- ja paralympiajoukkueen näkymiä pohjustivat Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki, paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen ja Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen. Kisoja kohti mennään luottavaisin mielin.

– Urheilullisesti on varmasti täysipainoiset kisat tulossa ja poikkeavuus tulee urheilunäyttämön ulkopuolelta turvallisuusasioissa. Seuraamme järjestelyiden tilannetta koko ajan. Kisojen play book päivittyy vielä kesäkuussa, jolloin tapahtuman toiminnalliset reunaehdot päivittyvät, kertoi Lehtimäki.

– Kun olympialaiset järjestetään, myös paralympialaiset tullaan järjestämään. Kokemuksena kisoista tulee varmasti erilainen, mutta urheilullisesti se ei tule poikkeamaan. Uskon, että kisoissa tehdään huipputuloksia edellisten kisojen tavoin, Mustonen totesi.

Pandemiatilanne on edelleen haastava. Olympiakomitean ylilääkäri muistuttaa kuitenkin, että talven aikana on päästy harjoittelemaan myös koronaturvallisten kisojen järjestämistä ja terveysturvallisuus osataan jo hyvin huomioida kisatilanteissa.

– Joukkueet tullaan sulkemaan mahdollisimman tiiviiseen kuplaan, jotta paikalliselle väestölle muodostuu mahdollisimman pieni riski. Testaukset ovat säännöllisiä ennen matkaan lähtöä ja kisojen aikana, maskien käyttö on jatkuvaa ja liikkuminen sekä kokoontuminen tulevat olemaan rajoitettuja. Joukkueet tulevat olemaan karanteenimaisissa olosuhteissa. Lisäksi tartuntaketjut pyritään sammuttamaan mahdollisimman tehokkaasti. On selvää, että tulosta mennään tekemään nyt hyvin erikoisiin olosuhteisiin ja osa menestymisen tarinaa tulee olemaan se, kuinka urheilija ja joukkue kykenevät sietämään tällaisia olosuhteita.

Rahtikontti on jo liikkeellä ja kisavalmistelut etenevät

Suomen joukkueen valmistautuminen on suunnitellusti ja aikataulussa. Rahtikontti on saatu matkaan ja taustatoimien osalta näyttää hyvältä. Olympiakomitean kisatiimin päällikkö ja huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen ja markkinointipäällikkö Ville Köngäs kertoivat valmisteluista ja kisoihin liittyvistä kumppanuuksista.

– Keskiössä on tietenkin urheilijoiden valmistautuminen, me taustahenkilöt pyrimme luomaan sellaiset olosuhteet, että urheilijat pystyvät parhaimpaansa. Meillä on ennen kisoja Japanissa monilajinen viimeistelyleiri, jonka tarkoitus on varmistaa, että urheilijat pystyvät mm. sopeutumaan olosuhteisiin. Koronan vuoksi kaikessa korostuvat terveysturvallisuuteen liittyvät asiat ja käytänteet ja niitä käytäntöjä varmasti viedään myös tuleviin kisoihin, kertoi Paavolainen.

– Olemme saaneet mukaan 25 yrityskumppania. Korona on näkynyt myös kumppanuuksissa ja erityisesti terveysturvallisuuteen liittyen olemme löytäneet kotimaisia toimijoita, joiden osaaminen ja tuotteet ovat huippulaatua. Teemme kumppaneiden kanssa oman osamme, että kisoihin meneminen olisi turvallista, jatkoi Köngäs.

Urheilijoiden valmistautuminen hyvässä vauhdissa

Tokioon lähtevistä urheilijoista mukana suorassa lähetyksessä olivat uimari Matti Mattsson, trap-ammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela, estejuoksija Topi Raitanen valmentajansa Janne Ukonmaanahon kanssa, pararatsastaja Pia-Pauliina Reitti sekä viisinkertainen ratakelauksen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti.

Kisavalmistautumiset ovat hyvässä vauhdissa ja aikataulussa. Raitasen kuntohuippua haetaan nousujohteisesti kohti Tokiota.

– Kisakausi alkaa toukokuun loppupuolella ja siitä edetään nousujohteisesti kohti Tokiota, totesi Topi Raitanen.

– Viime vuonna oli aikaa kokeilla uusia asioita harjoittelussa ja ottaa hyviä asioita käytäntöön. Uutena Topin harjoitteluun tulee ennen Tokiota kuumiin olosuhteisiin valmistautuminen. Lämpimät kisat ovat hänelle ennestään tuttuja, mutta siihen haetaan lisää kokemusta, kommentoi Raitasen valmentaja Janne Ukonmaanaho.

Kilpailukauttaan pääsee vähitellen aloittamaan myös parhaillaan Espanjassa leireilevä Satu Mäkelä-Nummela.

– Olen aina valmis kokeilemaan teknisesti uusia juttuja, jotka johtavat parempiin suorituksiin ja sitä kautta parempaan tulokseen. Keväällä kauden alkaessa ampuma-asento aina vähän elää ja koko ajan haetaan parempaa tekniikkaa. Kisaamaan pääsen toukokuun alussa ensimmäisissä maailman cupin kisoissa, hän kertoi.

Pararatsastaja Pia-Pauliina Reitille Tokio on ollut päätähtäin jo vuodesta 2017 lähtien. Urheilija lähtee hyvillä mielin kisaamaan.

– Tuo itsevarmuutta, kun taustalla on ihmisiä, jotka uskovat tekemiseeni ja potentiaaliini. Tokio on seuraava päämäärä ja sen jälkeen toivottavasti aukeaa uusia tavoitteita. Hyvillä mielin lähden tekemään hyvää tulosta.

Myös Leo-Pekka Tähti uskoo, että tulee olemaan vahvoilla Tokiossa.

– Ikää tulee lisää, mutta hyvä puoli, että kokemusta on. Uskon, että tulen olemaan Tokiossa erittäin kovassa kunnossa ja olemaan edelleen maailman kovin pyörätuolikelaaja. Haastajia tulee, mutta se on vain hyvä asia, hän kertoi.

Matti Mattsson kiteytti urheilijoiden tunnelmat tulevasta kisatapahtumasta.

– Olympialaiset ovat kovin kilpailutapahtuma maailmassa. Itselleni on tärkeä asia, että saa laittaa sinivalkoiset maajoukkueasut päälle ja kantaa ylpeänä Suomen värejä.

100 päivää Tokioon -tilaisuudessa lanseerattiin myös kiinnostusta herättävät Icepeak-brändin olympia-asut. Asuihin voit tutustua tarkemmin täällä: https://www.olympiakomitea.fi/2021/04/14/icepeakin-olympiamallisto-tokion-kesakisoihin-julki/

Tilaisuuden tallenne on nähtävissä täällä: https://livekatsomo.fi/streams/olympiakomitea-100-paivaa-tokioon/