Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.04.2021 | Olympiakomitea

Tiina Lillak 60 vuotta 

Yleisurheilun MM-kotikisojen sankari Tiina Lillak viettää merkkipäivää 15. huhtikuuta.

Suomi tunnetaan keihäänheittäjien luvattuna maana, mutta vuosikymmenien ajan menestyksestä vastasivat vain miehet, ainoana poikkeuksena Kaisa Parviaisen olympiahopea vuodelta 1948. Vasta Tiina Lillak teki Suomesta myös naisten keihään kärkimaan. Espoolainen heitti Helsingissä 29.7.1982 maailmanennätyksen 72,40. Saman vuoden EM-kisoissa Ateenassa Lillak jäi neljänneksi, mutta Tampereella 13.6.1983 syntynyt uusi ME-kaari 74,76 teki hänestä suursuosikin Helsingin MM-kisoihin.

Kotiyleisö sai jännittää MM-finaalissa kuudennelle kierrokselle saakka, mutta Lillakin viimeinen heitto räjäytti Olympiastadionin juhlintaan: 70,82 metriä kantanut kaari ylitti Ison-Britannian Fatima Whitbreadin johtotuloksen 1,68 metrillä. Lillakista tuli näin Helsingin MM-kisojen ainoa kotivoittaja. Hänet valittiin myös Vuoden urheilijaksi 1983.

Tiina Lillak jatkoi heittouraansa vielä pitkään, mutta nilkkavaivat vaativat veronsa. Los Angelesin olympiafinaalissa 1984 hän otti hopeamitalin, vaikka pystyi tekemään vain kaksi kilpailuheittoa. Jätettyään keihäskentät vuonna 1992 Lillak on työskennellyt hierojana.

Kuva: Urheilumuseo / Giuliano Bevilacqua