Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.04.2021 | Seuratoiminta

Lajiliittojen kehitystoimet edistävät harrastustoimintaa

Olympiakomitean lajien harrastetoiminnan tehostusprosessin tavoitteena on ollut tukea lajiliittojen toimintaa sekä kasvattaa seurojen harrastajien ja ammattilaisten määrää. Kehityshanke laadittiin lajiliitoille harrastamisen Suomen mallin ja Tähtiseuratoiminnan kehittämisen tueksi.

Tehostusprosessin avulla on haluttu kannustaa lajiliittoja kehittämään lajikohtaisia kehittämistoimenpiteitä, jotka innostavat mukaan harrastustoimintaan. Olympiakomitean lasten liikunnan ja urheilun asiantuntijan Marko Viitasen mukaan prosessin keskiössä oli tarjota seuroille tukea harrastamisen edistämisen suunnitteluun ja toteutukseen.

– Lajiliittoja on tuotu yhteen muun muassa verkostotilaisuuksien avulla. Tilaisuuksissa olemme tarjonneet tukea myös ideoiden sparraukseen. Kehittämishankkeiden ja -suunnitelmien pallottelu yhdessä on nostanut esiin uusia näkökulmia ja auttanut samalla tätä kautta lajeja harrastamisen edistämisessä, Viitanen kertoo.

Lajiliittojen työ harrastustoiminnan edistämiseksi on ollut loistavaa. Tässä artikkelissa esittelemme Salibandy-, Urheilu-, Lentopallo- ja Jääkiekkoliiton harrastamisen edistämistoimia ja -hankkeita. Edeltävässä artikkelissa esittelyvuorossa olivat Voimistelu-, Käsipallo-, Koripallo- ja Palloliitto. Lajiliitot olivat mukana Olympiakomitean harrastetoiminnan tehostusprosessissa.

Salibandyliitto: kesä täyttyy pihapeleistä

Salibandyliiton ulkopelimahdollisuudet liikuttavat tulevana kesänä sekä lapsia että aikuisia. Kesällä ulkona pelaamisen mahdollisuuksia tuodaan poikkeuksellisen harrastusvuoden jälkeen jo harrastavien ja uusien lajista kiinnostuneiden keskuuteen. Pelaamisesta päästään nauttimaan SunSäbän, Katusählyn, tekonurmisählyn ja kesäkauden huipentavan Pihapeliviikon myötä.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Pihapeliviikko korostaa pelaamisen monipuolisuutta ja helppoutta. Vaikka viikon painopisteenä ovat lapset ja nuoret, huomio Pihapeliviikko myös muun muassa seniorit ja erityisryhmät. Pihapeliviikon aikana seurat järjestävät ympäri Suomen pelitapahtumia, joihin on halukkaat voivat vapaasti osallistua.

Lue lisää SunSäbästä.

Lue lisää Katusählystä.

Lue lisää Pihapeliviikosta.

Kuva: Salibandyliitto

Urheiluliitto: toukokuussa järjestettävä Yleisurheiluviikko käynnistää yleisurheilukesän

Suomen Urheiluliitto edistää harrastustoimintaa laajalti niin yleisurheilukoulun, seurakisojen kuin koululaiskisojen kautta. Urheiluliiton harrastustoiminnan edistämisen keskiössä on monipuolisen liikunnallisen pohjan luominen.

Valtakunnallinen yleisurheiluviikko starttaa yleisurheilukesän jälleen toukokuussa. Yleisurheiluviikko käynnistää kesän yleisurheilukoulun, seurojen kilpailut ja Kunniakierros-tapahtumat.

Tämän vuoden aikana lajiliiton toimesta järjestettävät koululaisten väliset yleisurheilukisat kilpaillaan etänä. Koululaiset kilpailevat omilla kouluillaan ja opettajat ilmoittavat tulokset eteenpäin lajiliitolle. Liitto kerää tulokset ja ilmoittaa kilpailun finalistit. Myös finaali järjestetään etäyhteyksin – kuitenkaan kisatunnelmasta tinkimättä.

Lue Yleisurheiluviikosta.

Lue lisää yleisurheilukoulusta.

Lue lisää seurakisoista.

Kuva: SUL Kuvapankki

Lentopalloliitto: Koululentiskampanja innostaa ja liikuttaa koululaisia lentopallon avulla

Koululentiskampanja liikuttaa vuosittain 130 000 lasta. Kampanjan tavoitteena on aktivoida koululaisia liikkumaan ja innostaa heitä lentopallon pariin. Mukaan ilmoittautuville kouluille ja päiväkodeille kampanja tarjoaa valmiita materiaaleja ja välineitä. Kampanjan suunnitteluun ja toteutukseen koulut voivat pyytää apua paikallisilta seuroilta tai alueen aluepäälliköltä. Yhteistyö seurojen kanssa tarjoaa kiinnostuneille jatkumon myös seuran harrastustoimintaan.

Koululentisviikon aikana koulut ja päiväkodit pääsevät tutustumaan lentopalloon muun muassa erilaisten lajin omaisten palloharjoitteiden ja -pelien kautta. Lentopalloliiton Koululentis-sivu tarjoaa valmiita harjoitteita ja ideoita liikuntatunneille.

Syksyllä 2021 lajiliitto suuntaa Koululentiskiertueelle, jolloin koululentis rantautuu eri paikkakunnille ympäri Suomen.

Lue lisää Koululentiskampanjasta.

Kuva: Lentopalloliitto

Jääkiekkoliitto: monipuolista harrastustoimintaa kaiken ikäisille ja tasoisille kiekkoilijoille

Suomen Jääkiekkoliiton strategian keskeisenä tavoitteena on tarjota kiekkotoimintaa läpi elämän. Lajiliiton Lätkää läpi elämän -mallin tavoitteena on kasvattaa sekä harrastajien- että lajitoimijoiden määrää Suomessa. Pääperiaatteena on tarjota harrastustoiminta monipuolisesti eri ikäisille ja tasoisille kiekkoilijoille.

Harrastekiekkoa Jääkiekkoliiton toimesta harrastamista edistetään aktiivisesti erilaisten harrastetoimintamallien kautta. Kiekkoiluharrastamista halutaan tarjota laajalti muun muassa matalan kynnyksen Easy Hockey -toiminnan kautta sekä toimintarajoitteisia huomioivan Special Hockeyn avulla.

Alle 8-vuotiaille suunnatun Leinoja-kiekkokoulun kausi alkaa vuosittain lokakuussa. Kiekkokoulun jälkeen harrastamista on mahdollista jatkaa seuratoiminnassa. Lisäksi lajiliitto edistää vahvasti Tyttökiekko-toimintaa ympäri Suomen.

Lue lisää Leijona-kiekkokoulusta.

Lue lisää Tyttökiekko-toiminnasta.

Lue lisää Jääkiekkoliiton harrastekiekkotoiminnasta.

Kuva: Jääkiekkoliitto/Pasi Mennander

 

Artikkelikuva: SUL Kuvapankki

Lue lisää

Harrastamisen uusia tuulia – lajiliitot kehityssuuntia edistämässä

Harrastamisen Suomen malli

Seurojen ja kuntien yhteistyö harrastamisen Suomen mallin edistämisen avaintekijä

Tähtiseura-laatuohjelma