Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.04.2021 | Seuratoiminta

Olympiakomitea: Hallituksen exit-suunnitelma askel oikeaan suuntaan, mutta odotimme enemmän 

Hallitus on tänään hyväksynyt muistion suuntaviivoista koronarajoitusten purkamiseksi. Olympiakomitea on harmissaan siitä, että harrastus- ja kilpailutoimintaa avataan hitaasti muihin yhteiskunnan osa-alueisiin verrattuna.

– Liikunnan ja urheilun rajoituksien purkamista on jonkin verran aikaistettu lausuntomme mukaisesti, mutta vaiheistus on edelleen pettymys. Olisimme toivoneet, että hallitus olisi huomioinut paremmin Olympiakomitean ja 119 jäsenjärjestömme yhteisen näkemyksen, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

Olympiakomitea kiittää hallitusta nuorten ulkona tapahtuvan harrastustoiminnan avaamisesta. Muilta osin hallituksen exit-suunnitelma kuitenkin edelleen poikkeaa liikunta- ja urheiluyhteisön näkemyksestä.

– Valitettavasti harrastajien ja seurojen piina ei ole ohi. Suunnitelma ei ole edelleenkään oikeasuhtainen, kun sitä vertaa yhteiskunnan muiden osa-alueiden rajoituksien purkamisen aikatauluihin, toteaa Salonen.

Liikunta- ja urheiluyhteisö esitti viime viikolla, että toukokuussa nuoret eli 13-20-vuotiaat olisivat voineet aloittaa harjoittelun myös sisätiloissa sekä kilpailutoiminnan ulkona ja sisätiloissa. Hallituksen exit-suunnitelmassa nämä käynnistyvät vasta kesä-heinäkuun aikana.

– Jos baareihin ja terasseille pääsee, niin on päästävä liikkumaankin. Nuorten kilpailutoiminnan aloittamisen ja aikuisten harrastus- ja kilpailutoiminnan avaamisen suhteen suunnitelma jättää toivomisen varaa. Sen sijaan yleisötapahtumien järjestämiseen tulossa olevat helpotukset olivat lämpimästi tervetulleita.

Hallituksen muistio on luonteeltaan suositus. Viime kädessä päätökset tilojen avaamisesta ja toiminnan mahdollistamisesta tekevät kunnat ja aluehallintovirastot. Olympiakomitea toivoo, että viranomaiset ottavat liikuntayhteisön exit-suunnitelman huomioon paikallisia päätöksiä tehdessään.

– On hyvä, että useat kunnat ovat jo avanneet nuorten harrastustoimintaa lausuntomme linjausten mukaisesti. Viimeisen vuoden aikana liikunta- ja urheiluyhteisö on luonut vastuulliset, terveysturvalliset raamit harjoittelulle ja kilpailemiselle. Kokonaisuuteen nähden seuratoimintaan liittyvät tartunnat, altistumistilanteet ja karanteenitoimenpiteet ovat olleet harvinaisia, Salonen muistuttaa.

Pitkittyneistä rajoitustoimenpiteistä johtuen Olympiakomitea on myös hyvin huolissaan liikunnan ja urheilun taloudellisesta tilanteesta. Aiemmin Olympiakomitea jäsenjärjestöineen on esittänyt liikunnalle ja urheilulle 65 miljoonan euron tukipakettia seuraavaan valtion lisätalousarvioon.

– Mitä kauemmin harrastus- ja kilpailutoiminnan aloittamisessa kestää, sitä suuremmat negatiiviset vaikutukset hyvinvoinnille ja taloudelle ovat. Taloudellisten menetysten takia toivomme hallitukselta päätöstä koronatukipaketista mahdollisimman pian, Salonen sanoo.

Viime viikolla julkaistu Olympiakomitean ja sen 119 jäsenjärjestön yhteinen exit-suunnitelma löytyy täältä.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Mikko Salonen, Suomen Olympiakomitea, p. 040 5410 295