Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.04.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 16/2021: Matti Mattssonin SE-vauhti kohokohtana – suomalaisuimarit hyvässä iskussa kohti EM-kisoja

Matti Mattsson paranteli SE-lukemia sekä sadan että 200 metrin rintauinnissa Helsinki Swim Meetissä ja löi muun muassa maailmanmestarin. Ari-Pekka Liukkonen puolestaan selvitti Tokion olympiarajan. Sen sijaan miekkailussa, pöytätenniksessä ja telinevoimistelussa olympiapaikat karkasivat suomalaisten ulottumattomiin. Tuula Tenkanen väläytti kansainvälistä suoritustasoa purjehduksessa ja Henri Ruoste ratsastuksessa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Timo Laitinen oli tuloksellaan 121 paras suomalainen skeetin EM-näyttökilpailussa Italiassa. Eetu Kallioinen rikkoi 120 kiekkoa, Tommi Takanen ja Lari Pesonen 119. Haminassa käytiin kansainväliset ilma-asekilpailut. Ilmakiväärissä tarkin oli Aleksi Leppä hyvällä tuloksella 629,2 ennen Juho Kurkea (625,0). Naisissa Jenna Kuisma oli toinen tuloksellaan 626,3 ja Emmi Hyrkäs kolmas (624,8). Ilmapistoolissa Joonas Kallio oli kolmas tuloksellaan 574.

Beach volley: Meksikon Cancunissa jatketaan kuplaolosuhteissa vielä tällä viikolla maailmankiertueen neljän tähden turnauksella. Menneellä viikolla suomalaiset eivät pelanneet sairastelujen takia.

Golf: Yksikään suomalaismiehistä ei selvittänyt cutia Euroopan kiertueella Gran Canarialla. Kalle Samooja ja Janne Kaske pääsivät lyönnin päähän jatkopaikasta. Matilda Castrén koki saman kohtalon naisten PGA-kiertueella Los Angelesissa. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Teneriffalla.

Karate: K1 Premier League jatkuu viikonloppuna Portugalin Lissabonissa.

Miekkailu: Suomalaisia miekkailijoita ei nähdä Tokion olympiakisoissa. Anna Salminen ylsi kalpamiekkailussa 13:nneksi ja Niko Vuorinen 15:nneksi sekä Irene Enright floretissa 15:nneksi Euroopan olympiakarsintaturnauksessa Madridissa. Jaossa oli vain yksi olympiapaikka aselajia kohden.

Nyrkkeily: Eveliina Taimi (69 kg) ja Pihla Kaivo-oja (51 kg) taipuivat puolivälierävaiheessa nuorten MM-kehässä Puolassa.

Paini: Kolme suomalaista saavutti pistesijan painin EM-kisoissa Puolassa. Kahdeksannet sijat kirjauttivat – yhden otteluvoiton turvin – Jere Heino vapaapainin 125-kiloisissa sekä kreikkalais-roomalaisessa Arvi Savolainen (97 kg) ja Mattias Poutanen (55 kg).

Purjehdus: Tuula Tenkanen sijoittui viidenneksi ja Monika Mikkola yhdeksänneksi laser radial -luokan Euroopan olympiakarsintaregatassa Portugalissa. Kaarle Tapper oli laser standardissa 13:s. Suomella oli jo entuudestaan maapaikat hankittuna Tokion olympiakisoihin kyseisiin luokkiin. Tuuli Petäjä-Sirén on kuuden lähdön jälkeen 11:ntenä RS:X-luokan MM-kilpailuissa Espanjassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi 30:nneksi viisi etappia käsittäneessä Tour of the Alps -etappiajossa Italiassa ja Itävallassa. Paras etappisijoitus tuli neljännellä etapilla, jolla Hänninen oli 25:s. Hänninen jatkaa tällä viikolla suoraan Sveitsiin, jossa ajetaan kuusi etappia käsittävä Tour de Romandie.

Pöytätennis: Suomalaiset jäivät alkulohkoon Euroopan olympiakarsintaturnauksessa Portugalissa. Benedek Oláh ja Alex Naumi ottivat yhdet voitot alkulohkossa, mutta se ei riittänyt jatkopaikkaan. Olympiapaikkoja jaetaan vielä maailmanrankingin perusteella, mutta suomalaisista korkeimmalla olevan Oláhin sijoitus ei näillä näkymin riitä paikkaan Tokioon.

Ratsastus: Henri Ruoste oli ratsullaan Kontestro DB neljäs neljän tähden GP-kilpailussa ja viides vapaaohjelmassa Saksan Hagenissa. Välissä Ruoste osallistui toiseen GP-kilpailuun myös ratsullaan Rossetti sijoittuen 17:nneksi. Emma Kanerva säesti ratsunsa Dambacu NL:n kanssa sijoilla 10 ja 11 (vapaaohjelmassa).

Sulkapallo: Tällä viikolla pelataan EM-kisat Ukrainassa.

Tennis: Harri Heliövaara ylsi brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa puolivälieriin haastajakiertueella Roomassa. Henri Kontinen joutui taipumaan avauskierroksella parinsa Edouard Roger-Vasselinin kanssa ATP500-tasolla Barcelonassa. Emil Ruusuvuori vetäytyi ATP-turnauksesta Belgradista juuri ennen avausotteluaan. Tällä viikolla Ruusuvuori pelaa ATP250-tasolla Münchenissä – myös nelinpeliä Heliövaaran kanssa. Anastasia Kulikova pelaa ITF-kiertuetta Tunisiassa ja Laura Hietaranta ykköskategorian junioriturnausta Tšekissä.

Uinti: Ari-Pekka Liukkosesta tuli kolmas Tokion olympiakisojen A-rajan rikkonut suomalaisuimari, kun hän kellotti ajan 21,92 50 metrin vapaauinnissa Helsinki Swim Meetissä. Tokioon jo valittu Matti Mattsson rikkoi SE-aikansa sekä sadan (1.00,46) että 200 metrin (2.08,51) rintauinnissa lyöden molemmilla matkoilla maailmanmestari Marco Kochin. Olympiarajaa lähestyi myös Mimosa Jallow sadan metrin selkäuinnissa; aika 1.00,61 jäi 0,36 sekuntia A-rajasta. Jallow voitti myös 50 metrin selkäuinnin (28,02) ja perhosuinnin (26,57).

Rintauintimatkoilla juhli Mattssonin tavoin Tokioon jo valittu Ida Hulkko; 50 metrillä voittoaika oli 30,80 ja satasella 1.07,32. Jenna Laukkanen joutui taipumaan myös 200 metrillä, kun vuonna 2003 syntynyt Martta Ruuska oli paras suomalainen ajallaan 2.28,04. Laura Lahtinen oli 200 metrin perhosessa toinen ajallaan 2.14,19, samoin kuin Fanny Teijonsalo 50 metrin vapaauinnissa (25,17). Uimarien seuraava tavoite on toukokuun EM-kisoissa.

Voimistelu: Suomalaisedustusta ei saatu Tokion olympiakisojen telinevoimisteluun. Euroopan viimeisenä maanosakarsintana toimineissa Baselin EM-kisoissa kuusiottelun finaaliin tiensä raivasi Elias Koski karsintapisteillään 80,031 sekä neliottelun finaaliin Ada Hautala ja Maisa Kuusikko. Finaalissa Koski oli 16:s pistein 78,465 ja naisissa 15-vuotias Kuusikko ylsi 13:nneksi pistein 51,266. Hautala oli 21:s (47,832). Telinekohtaisesti parhaat suomalaissijoitukset olivat Emil Soravuon kymmenes permannolla pistein 14,300 ja Kosken 16:s hevosella pistein 13,466.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarjassa palataan väliviikon jälkeen tositoimiin. Kauden kolmas GP-kilpailu ajetaan sunnuntaina Portugalissa.

Ralli: Teemu Suninen ajoi WRC2-kalustollaan yleiskilpailun kymmenenneksi ja Emil Lindholm WRC3-luokan kalustollaan 13:nneksi Kroatian MM-rallissa. Kalle Rovanperän matkanteko päättyi avauserikoiskokeella ulosajoon.

Paralympialajit

Uinti: S14-luokassa kilpaileva Nader Khalili ui sadan metrin selkäuinnissa Tokion paralympialaisten aikarajan 1.04,15 Helsinki Swim Meetissä. Rajan uiminen ei vielä tarkoita automaattista valintakelpoisuutta kisoihin. S13-luokassa uiva Antti Latikka pysäytti samalla matkalla kellot aikaan 1.04,27.

Joukkuepelit

Käsipallo: Miesten EM-karsinnat päättyvät tällä viikolla. Suomi kohtaa keskiviikkona kotonaan Pohjois-Makedonian ja sunnuntaina vieraissa Tanskan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta