Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.04.2021 | Seuratoiminta

Kysely: Korona-aika kurittanut jäsenjärjestöjä ja seuroja

Olympiakomitea selvitti kyselyllä koronakriisin vaikutuksia jäsenjärjestöihinsä. Kyselyyn vastasi 69 Olympiakomitean 89:stä varsinaisesta jäsenestä. Liikunta- ja urheiluyhteisöä huolettaa koronapandemian ja sen rajoitusten vaikutus erityisesti lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

Kyselyn mukaan vuonna 2020 hankittiin 50 000 lisenssiä vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Alle 18-vuotiaiden osalta lisenssien määrä väheni 27 000:lla, mikä tarkoittaa 8 % tiputusta.

– Erityisen huolestuttavaa on lasten ja nuorten harrastajamäärän romahdus. Alkuvuoden aikana lisenssin lunastaneiden määrät ovat jatkaneet laskuaan. Alle 18-vuotiaiden lisenssejä on hankittu 14 % vähemmän kuin vuosi sitten, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kertoo.

Kyselyssä lajien väliset erot olivat suuret. Suurimmat lajikohtaiset pudotukset lisensseissä olivat yli 30 %. Joukossa oli kuitenkin myös lajeja, joissa lisenssimäärät myös lisääntyivät. Suurin kasvu oli golfissa, lähes 6 %.

Voimakkaiden sopeuttamistoimien ansiosta jäsenjärjestöt ovat selvinneet kohtuudella koronavuodesta 2020. Toiminnan uudelleenkäynnistäminen seuroissa on kuitenkin erityisenä huolenaiheena. ​ Seuroissa taloudelliset haasteet ovat vielä jäsenjärjestöjä suuremmat.

– Haasteena on, palaavatko lapset ja nuoret mukaan toimintaan. Huolta kannetaan toki myös taloudesta, mutta erityisesti huoli kohdistuu lapsiin ja nuoriin, jotka menettävät liikunnan tuomat lukuisat myönteiset vaikutukset fyysiselle, henkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille, Salonen sanoo.

– Kyselyn tulokset osoittavat, että opetus- ja kulttuuriministeriön koronatuella oli tärkeä merkitys. Viime viikolla hallituksen linjaama 18,5 miljoonan euron koronatukipaketti tulee siis tarpeeseen, Salonen lisää.

Kyselyn tulokset löytyvät tästä (PDF)

Lisätietoja: toimitusjohtaja Mikko Salonen, Suomen Olympiakomitea, p. 040 5410 295

 

Koronakysely tehtiin Olympiakomitean varsinaisille jäsenille kolmatta kertaa. Vastaukset kerättiin huhtikuun 2021 alussa ja niissä pyydettiin tietoja vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä sekä vertailutietoja vuosien 2019 ja 2020 väliltä. Seuraavaksi Olympiakomitea ja lajiliitot toteuttavat kyselyn jäsenseuroille, mikä tarkentaa koronavaikutusten tilannekuvaa.