Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.05.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 17/2021: Kalle Koljonen otti historiallisen EM-mitalin

Kalle Koljosesta tuli Ukrainassa ensimmäinen suomalainen sulkapalloilija, joka on napannut yleisen sarjan arvokisamitalin. Kalle Samooja oli kolmas golfin Euroopan kiertueella Espanjassa. Valtteri Bottas nousi podiumille Portugalin GP:ssä. Alkanut viikko on jälleen kiireinen Tokion olympia- ja paralympiakarsinnoissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen ylsivät pääsarjaan ja jaetulle sijalle 17 maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Meksikon Cancunissa. Makein voitto tuli Yhdysvaltain parista Alix Klineman / April Ross, jotka ovat maailmanrankingissa toisella sijalla. Tällä viikolla pelataan continental cupin toinen vaihe, josta täytyy selviytyä kesäkuun kolmanteen vaiheeseen kamppaillakseen Euroopan viimeisestä olympiapaikasta.

Golf: Alkukaudella suomalaisista parasta tuloskuntoa osoittanut Kalle Samooja nappasi kolmossijan miesten Euroopan kiertueella Teneriffalla. Myös Sami Välimäki (22:s), Mikko Korhonen (56:s) ja Tapio Pulkkanen (72:s) pelasivat täydet neljä kierrosta, toisin kuin cutiin jäänyt Janne Kaske. Myös tällä viikolla jatketaan Teneriffalla.

Judo: Tällä viikolla käydään Venäjän Kazanissa grand slam -kiertueen turnaus.

Karate: Alle 68-kiloisissa otteleva Elina Lehtonen oli kahdella otteluvoitollaan suomalaishahmo Lissabonin K1 Premier Leaguen osakilpailussa. Muut suomalaiset jäivät kumiten puolella yhteen otteluun ja Jesse Enkamp katassa alkulohkoon.

Olympiasoutu: Antti Koiranen ja Jukka-Pekka Kauppi olivat ainoat suomalaisedustajat maailmancupissa Kroatiassa. Tuloksena oli pariairokaksikossa B-finaalin viides sija.

Paini: Loppuviikolla Bulgariassa painitaan maailman olympiakarsintaturnaus. Kussakin sarjassa on jaossa kaksi viimeistä maapaikkaa Tokion olympiakisoihin.

Purjehdus: Tuuli Petäjä-Sirén sijoittui 13:nneksi RS:X-luokan MM-regatassa Espanjassa. Edellä oli kaksi puolalaista ja kaksi italialaista, joten yhden veneen maakohtaisella ”olympiasäännöllä” hän olisi hätyytellyt kymmenen parhaan joukkoa. Loppuviikolla käynnistyy Portugalissa finnjollan MM-regatta, jossa on jaossa viimeinen Euroopan olympiapaikka, jota Oskari Muhonen tavoittelee.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi kokonaiskilpailussa 71:nneksi kuusi etappia käsittäneellä Tour de Romandiella Sveitsissä. Nuorten kilpailussa toisena perättäisenä viikkona maailmankiertueella huhkinut Hänninen oli 12:s.

Sulkapallo: Kalle Koljonen saavutti ensimmäisenä suomalaisena sulkapalloilijana yleisen sarjan EM-mitalin, kun hän pokkasi pronssin Ukrainasta. Välierissä Koljonen taipui maailmanrankingin kakkoselle, Tanskan Viktor Axelsenille, mutta matkan varrella hän otti hienot voitot Ranskan Toma Popovista (ranking-42) ja Tanskan Rasmus Gemkestä (ranking-12). Eetu Heino ylsi sijoille 9-16, kuten myös nelinpelissä Anton Monnberg ja Jesper Paul.

Taekwondo: Suomalaisten viimeinen mahdollisuus saavuttaa olympiapaikkoja koettaa viikonloppuna. Euroopan olympiakarsintaturnaus käydään Bulgariassa, jossa jaossa on kaksi paikkaa sarjaa kohden.

Tennis: Emil Ruusuvuoren pelit Münchenin ATP250-turnauksessa päättyivät ensimmäiselle kierrokselle sekä kaksinpelissä että nelinpelissä Harri Heliövaaran kanssa. Massakausi jatkui vaikeana myös Madridin ATP1000-tason turnauksen karsinnoissa, joissa lähtö tuli heti ensimmäisellä kierroksella Espanjan Roberto Carbellas Baenaa vastaan. Anastasia Kulikova meni puolivälieriin asti ITF-kiertueella Tunisiassa, samoin kuin Laura Hietaranta ykköskategorian junioriturnauksessa Tšekissä. Nelinpelissä Hietarannan taival katkesi toiselle kierrokselle. Henri Kontinen pelaa tällä viikolla Madridissa turnauksessa, josta Ruusuvuori putosi karsinnoissa. Kulikova jatkaa Tunisiassa, ja ITF-kiertuetta pelaa myös Otto Virtanen.

Yleisurheilu: Kroatiassa kilpaillaan tällä viikolla heittolajien Euroopan cup.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi kolmanneksi MM-sarjan kolmannessa osakilpailussa Portugalissa. Kimi Räikkösen kilpailu päättyi kolariin heti alkuvaiheissa. Tällä viikolla ajetaan Espanjassa.

Paralympialajit

Pyöräily: Belgiassa ajetaan tällä viikolla maailmancupin osakilpailu.

Ratsastus: Mannheimissa käydään tällä viikolla kansainvälinen kolmen tähden kilpailu.

Taekwondo: Olympiapaikkojen lisäksi myös paralympiapaikat ovat jaossa Bulgariassa tällä viikolla.

Joukkuepelit

Käsipallo: Miesten maajoukkue päätti EM-karsintansa taipumalla kotonaan Pohjois-Makedonialle 22-27 ja vieraissa maailmanmestari Tanskalle 24-46. Suomi hävisi karsinnoissa kaikki kuusi otteluaan ja jäi lohkojumboksi.

Lentopallo: Naisten maajoukkueen ruuhkakesä käynnistyy tulevana viikonloppuna Montenegrosta. Ohjelmassa on kolme EM-karsintaottelua, Slovakiaa, Montenegroa ja Kosovoa vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta