Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.05.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 18/2021: Elias Kuosmasen uroteko kiireisen olympiakarsintaviikon huipennus

Valintakelpoisten suomalaisurheilijoiden määrä Tokion olympiakisoihin kasvoi yhdellä, kun Elias Kuosmanen paini maapaikan Bulgariasta. Tokion olympiakarsinnoissa edetään ruuhkaviikkoja, ja tälläkin viikolla on monta rautaa tulessa. Tapio Pulkkanen teki hienon paluun golfin Euroopan kiertueen kärkitaisteluihin. Teppo Polvi väläytti lupaavaa vauhtia paralympiamatkalla parapyöräilyn maailmancupissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)!

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Alkaneella viikolla kilpaillaan haulikkolajien maailmancupissa Italian Lonatossa. Skeetin peruskilpailut käynnistyivät jo sunnuntaina.

Beach volley: Naiset selviytyivät rutiinilla continental cupin finaalivaiheeseen Turkissa pelatusta 2. vaiheesta, vaikka Riikka Lehtosen nilkkavaiva vaikeutti suomalaisten tekemistä. Lehtonen, Niina Ahtiainen, Ida Sinisalo-Peltonen ja Vilhelmiina Prihti saavuttivat turnauksessa kolmossijan, joka varmisti paikan viimeisenä olympiakarsintana juhannuksena toimivaan finaaliin. Miehet sen sijaan jäivät Espanjassa kuudenneksi ja karsiutuivat finaalivaiheesta täpärästi.

Golf: Peliään viime aikoina etsinyt Tapio Pulkkanen onnistui hienosti Euroopan kiertueella Teneriffalla sijoittuen kolmanneksi. Kalle Samooja jakoi sijaa 9, Sami Välimäki sijaa 27 ja Janne Kaske sijaa 56. Tällä viikolla kiertue jatkuu British Mastersilla. Myös naisten Euroopan kiertue käynnistyy loppuviikolla Etelä-Afrikasta.

Judo: Suomalaisedustajat Oskari Mäkinen (81 kg) ja Roope Korhonen (73 kg) jäivät ilman otteluvoittoja Venäjän Kazanissa käydyssä grand slam -turnauksessa.

Nykyaikainen viisiottelu: Tällä viikolla Unkarissa kilpaillaan maailmancupin finaali. Kilpailu on Laura Salmiselle viimeinen mahdollisuus vaikuttaa olympiarankingiin ennen karsintaikkunan päättäviä MM-kisoja kesäkuussa.

Nyrkkeily: Vilma Viitanen eteni kahden otteluvoiton myötä 57-kiloisissa välieriin kansainvälisessä Usti grand prix -turnauksessa Tšekissä. Muhammad Abdilrasoonin taival katkesi 75-kiloisissa avauskierroksella.

Olympiasoutu: Sveitsissä käynnistellään viikonloppuna maailman olympiakarsintaregattaa. Kyseessä on viimeinen mahdollisuus saavuttaa olympiapaikkoja.

Paini: Elias Kuosmanen saavutti Suomelle toisen maapaikan Tokion olympiakisojen paineihin, kun hän meni finaaliin asti kreikkalais-roomalaisen tyylin 130-kiloisissa maailmankarsintaturnauksessa Bulgarian Sofiassa. Finaalin Kuosmanen jätti painimatta. Muille suomalaisille olympiapaikat jäivät haaveeksi; Ville Heino (viides vapaapainin 86-kiloisissa) ja Vili Ropponen (seitsemäs kreikkalais-roomalaisen 87-kiloisissa) pääsivät keräilyeriin, eli he taipuivat olympiapaikan saavuttaneille.

Painonnosto: Tällä viikolla Kolumbiassa käydään Etelä-Amerikan avoimet mestaruuskisat. Tapahtuma on suomalaisnostajille viimeinen mahdollisuus vaikuttaa olympiarankingiin. Mukana ovat suomalaisista 59-kiloisissa Saara Retulainen ja Marianne Saarhelo, 64-kiloisissa Anni Vuohijoki ja 87-kiloisissa Meri Ilmarinen.

Purjehdus: Oskari Muhonen on kolmen ensimmäisen lähdön jälkeen sijalla 28 finnjollan MM-regatassa Portugalissa. Kilpailussa on jaossa Euroopan viimeinen olympiapaikka.

Ratamelonta: Unkarissa käydään keskiviikosta torstaihin Euroopan olympiakarsintaregatta. Suomalaisista mukana ovat Netta Malinen, Joona Mäntynen ja Eetu Kolehmainen.

Taekwondo: Suomalaisia ei nähdä Tokion olympiakisojen taekwondoturnauksessa. Suvi Mikkonen pääsi 57-kiloisissa voiton päähän olympiapaikasta, mutta välierä koitui kohtaloksi. Niko Saarinen otti 58-kiloisissa yhden otteluvoiton, mutta kaksi lisää olisi tarvittu. Jenna Partanen taipui 67-kiloisissa avausottelussaan.

Tennis: Henri Kontinen taipui parinsa Edouard Roger-Vasselinin kanssa nelinpelin avauskierroksella Madridin ATP1000-turnauksessa. Otto Virtanen selvitti karsinnat ITF-kiertueen M15-tason turnauksessa Egyptissä, mutta taipui pääsarjan avauskierroksella. Viikon suomalaismenestyjä oli Anastasia Kulikova, joka ylsi finaaliin ITF-kiertueella Tunisiassa. Tällä viikolla tositoimissa on muun muassa Kontinen Rooman ATP1000-tason turnauksessa.

Uinti: EM-kisat Unkarin Budapestissä käynnistyvät tällä viikolla taitouinneilla ja uimahypyillä. Ratauintien vuoro on ensi viikolla.

Voimistelu: Rytmisen maajoukkue avasi kansainvälisen kilpailukautensa maailmancupissa Azerbaidzhanin Bakussa. Yhteispisteet 69,750 riittivät sijaan 11. Kummallakaan ohjelmalla ei avautunut finaalipaikkaa.

Yleisurheilu: Krista Tervo oli parhaana suomalaisena moukarin seitsemäs tuloksellaan 68,78 heittolajien Euroopan cupissa Kroatiassa. Salla Sipponen oli kiekossa kymmenes tuloksellaan 56,68 ja Heidi Nokelainen keihäässä 12:s tuloksellaan 55,23. B-finaaleissa Senja Mäkitörmä oli kuulan toinen (16,24) ja Henri Liipola moukarin kolmas (71,17). Alle 23-vuotiaiden sarjassa Julia Valtanen otti keihään hopeaa tuloksellaan 56,24 ja Topias Laine pronssia (76,84). Helena Leveelahti (54,00) oli kiekossa neljäs. Kausi alkaa käynnistyä hiljalleen; tällä viikolla odotettavissa on muun muassa Aaron Kankaan kaudenavaus Kankaanpäässä sekä kilpakävelyn Eurooppa-cupia Tšekissä.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi jo kolmannen kerran kolmanneksi tällä kaudella, kauden neljännessä GP-kilpailussa Espanjassa. Kimi Räikkönen tuli maaliin 12:ntena.

Formula 1 -veneet: MM-sarjan on määrä käynnistyä tällä viikolla Espanjassa.

Joukkuevoimistelu: Minetit oli paras etänä järjestetyssä kotimaisessa näyttökilpailussa viikonloppuna ennen OVO Teamia ja Gloriaa. Kärkikolmikko kilpailee tällä viikolla EM-kisoissa Moskovassa.

Suunnistus: Tällä viikolla käydään Sveitsissä EM-kisat. Myös maailmancupiin mukaan laskettavat kisat ovat sprinttipainotteiset.

Paralympialajit

Pyöräily: Teppo Polvi oli kolmas ja Harri Sopanen kymmenes H1-luokan aika-ajossa Belgian maailmancupissa. Maantieajossa (ei paralympialaji H1-luokassa) Polvi oli viides ja Sopanen kahdeksas. Naisten tandem-luokassa Pauliina Hatunen ja Tiina Nieminen ajoivat maantieajossa viidenneksi ja aika-ajossa seitsemänneksi. H3-luokassa Jani Peltopuro oli aika-ajon 26:s ja maantieajon 33:s Marko Kovalaisen säestäessä sijoituksillaan 34:s ja 35:s.

Ratsastus: Katja Karjalainen avasi ratsullaan Dr. Doolittle kansainvälisen kilpailukautensa lupaavasti kolmen tähden kilpailuissa Saksassa. Henkilökohtaisen ohjelman Karjalainen voitti, joukkueohjelmassa ja vapaaohjelmassa hän sijoittui kakkoseksi.

Taekwondo: Matti Sairanen pääsi suoraan luokan K43-44 61-kiloisten välierään paralympiakarsinnassa Sofiassa. Kohtalona oli kuitenkin tappio, minkä myötä Sairasen paralympiapaikka jää mahdollisen villin kortin varaan.

Uinti: EM-kisoja Portugalissa käynnistellään jo viikonloppuna.

Yleisurheilu: Ratakelaajien perinteinen toukokuu Sveitsissä käynnistyy tällä viikolla, kun Nottwilissä käydään GP-kilpailu.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat hioo kuntoaan Latviassa pelattavia MM-kisoja varten tällä viikolla. Ohjelmassa on perinteinen EHT-turnaus Tšekissä.

Lentopallo: Naisten maajoukkue avasi EM-karsintansa lupaavasti Montenegrossa; avausottelussa Slovakia oli parempi erin 3-1, mutta Montenegron Suomi voitti 3-2 ja Kosovon 3-0. Karsinta päättyy otteluihin samoja joukkueita vastaan Slovakiassa tulevana viikonloppuna.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta