Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.05.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 19/2021: Suomalaiset yleisurheilijat lupaavassa alkukesän iskussa

Yleisurheilun ulkoratakauden ensiaskeleet ovat olleet suomalaisittain lupaavia – niin olympialaisiin kuin paralympialaisiin tähtäävillä urheilijoilla. Jo kauden kolmas suomalaispelaaja nousi kärkikolmikkoon golfin Euroopan kiertueella, ja tulevana viikonloppuna Sami Välimäki ja Kalle Samooja tekevät suomalaista golfhistoriaa. Uinnissa jaossa on EM-mitaleita läpi viikon.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Mopsi Veromaa pääsi finaaliuusintaan ja oli parhaana suomalaisena trapin kahdeksas tuloksellaan 115 haulikkolajien maailmancupissa Italian Lonatossa. Noora Antikainen oli 14:s rikottuaan 113 kiekkoa. Satu Mäkelä-Nummelan tulos oli hänelle vaatimaton 104 ja sijoitus 49:s. Miesten trapissa paras suomalainen oli 117 kiekkoa rikkonut Jukka Laakso (44:s). Skeetissä Eetu Kallioinen sijoittui parhaana suomalaisena 19:nneksi tuloksellaan 121. Marjut Heinonen oli naisissa 37:s ammuttuaan rikki 111 kiekkoa. Trapin sekajoukkuekilpailussa Vili Kopra ja Noora Antikainen sijoittuivat 26:nneksi. Kroatian Osijekissa käynnistellään viimeisenä olympiakarsintana toimivia EM-kisoja jo tulevana viikonloppuna.

Golf: Suomalaispelaaja nousi kolmannella perättäisellä viikolla kärkikolmikkoon Euroopan kiertueella, kun Mikko Korhonen jakoi kolmatta sijaa British Mastersissa Englannissa. Sami Välimäki oli 21:s, Tapio Pulkkanen 52:s ja Janne Kaske jäi cutiin. Englannin väliin jättänyt Kalle Samooja ja Välimäki pelaavat tällä viikolla PGA Championshipin Yhdysvalloissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta historiassa, kun kaksi suomalaispelaajaa on samassa miesten major-turnauksessa mukana.

Naisten Euroopan kiertue käynnistyi Etelä-Afrikasta. Viime vuoden kokonaistaulukossa viidenneksi sijoittunut Sanna Nuutinen avasi kauden vahvasti kahdeksannella sijallaan. Myös Ursula Wikström (23:s), Tiia Koivisto (35:s) ja Elina Nummenpää (55:s) läpäisivät cutin, toisin kuin Karina Kukkonen. Matilda Castrén voitti naisten US Openin karsintakilpailun ja lunasti paikan kauden toiseen major-turnaukseen kesäkuun alussa.

Karate: Tällä viikolla käydään EM-kisat Kroatiassa. Suomelta matkaan lähtee iso joukkue.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salmisen lupaavasti alkanut kilpailu maailmancupin finaalissa Unkarissa meni pilalle ratsastuksessa hevosen kieltäytymiseen. Salmisen sijoitus oli 36:s.

Nyrkkeily: Arslan Khataev taipui 60-kiloisten välierässä kansainvälisessä turnauksessa Liettuassa.

Olympiasoutu: Suomalaisia soutajia ei nähdä Tokion olympiakisoissa. Lähimmäs olympiapaikkaa pääsi viimeisessä maailman olympiakarsinnassa Eeva Karppinen, joka souti yksikön A-finaalissa viidenneksi. Kaksi parasta lunasti maapaikan Tokioon.

Painonnosto: Suomalaisten reissu Kolumbiaan avoimiin Etelä-Amerikan mestaruuskisoihin ei tuottanut toivottuja onnistumisia olympiarankingiin. Anni Vuohijoki, Saara Retulainen ja Meri Ilmarinen jäivät ilman tulosta. Marianne Saarhelo oli 59-kiloisissa seitsemäs yhteistuloksella 80+102=182 kg. Suomalaiset jäävät odottamaan olympiarankingin monisäikeisiä laskentoja sekä mahdollisia villejä kortteja.

Purjehdus: Suomalaisvenettä ei nähdä joukossa, kun finnjollalla purjehditaan viimeistä kertaa olympiaregattaa Tokiossa kesällä. Oskari Muhonen oli viimeisessä karsintakilpailussa, Portugalissa purjehditussa MM-regatassa 22:s.

Pyöräily: Lotta Henttala palasi yli vuoden kilpailutauolta maantieajossa Espanjan Eibarissa. 117 kilometrin polkemisen jälkeen Henttala sijoittui 120:nneksi.

Ratamelonta: Unkarissa käydystä Euroopan olympiakarsintaregatasta ei ollut tuliaisina olympiapaikkoja. Joona Mäntysen (200 metriä), Eetu Kolehmaisen (1000 metriä) ja Netta Malisen (200 ja 500 metriä) taipaleet tyssäsivät välierävaiheeseen, eikä B-finaaleja melottu kilpailun luonteen takia. Samassa paikassa melottiin myös maailmancupia loppuviikosta; Kolehmainen oli C-finaalin kolmas 500 metrillä ja Joona Mäntynen ja Jeremy Hakala kaksikon 500 metrillä B-finaalin yhdeksänsiä. Alkaneella viikolla on viimeinen olympiamahdollisuus Venäjällä käytävässä maailmankarsinnassa, mutta suomalaisia melojia ei kilpailuihin lähde.

Rullalautailu: Koronaviruspandemian aiheuttaman pitkän kansainvälisen kilpailutauon on määrä päättyä tällä viikolla, kun Dew Touria kilpaillaan Yhdysvalloissa. Kilpailu on osa olympiakarsintaa.

Tennis: Henri Kontinen taipui parinsa Edouard Roger-Vasselinin kanssa avauskierroksella Rooman ATP1000-tason turnauksessa. Anastasia Kulikova eteni toisella perättäisellä viikolla finaaliin ITF-kiertueella Tunisiassa. Otto Virtanen taipui avauskierroksella ITF-kiertueella Bosnia-Hertsegovinassa. Tällä viikolla Kontinen pelaa ATP-turnauksen Ranskassa ja Virtanen jatkaa ITF-kiertueella Bosnia-Hertsegovinassa.

Triathlon: Veikka Sarén otti neljännen sijan juniorien Euroopan cupissa Italiassa.

Uinti: Juho Junttila oli metrin ponnahduslaudalla 20:s ja kolmen metrin ponnahduslaudalla 25:s uimahyppyjen EM-kisoissa Unkarin Budapestissä. Taitouinnissa Pinja Kekki oli 14:s ja duo Linnea Pitkänen/Sini Tuuli 18:s. Tällä viikolla ohjelmassa ovat ratauinnit.

Yleisurheilu: Aleksi Ojalasta tuli yhdeksäs suomalainen yleisurheilija, joka on selvittänyt Tokion olympiakisojen tulosrajan, kun hän käveli toiseksi 50 kilometrillä Euroopan joukkuemestaruuskisoissa Tšekissä ajallaan 3.48.25. Olympiarajaa kutiteltiin myös Kankaanpäässä, kun Aaron Kangas voitti miesten moukarin tuloksellaan 76,85 ja Krista Tervo naisten moukarin tuloksellaan 71,81. Myös muut osoittivat lupaavaa alkukesän kuntoa, sillä Tuomas Seppänen ylitti 75 metrin rajan (75,02) ensimmäisen kerran sitten vuoden 2016, Aleksi Jaakkola heitti 73,28, Silja Kosonen naisissa 69,82 ja Suvi Koskinenkin 68,65. Kuortaneella hypättiin torstaina hallissa seivästä; Tommi Holttinen ja Mikko Paavola ylittivät ennätyksensä 561, ja nuori Juho Alasaarikin 540. Tällä viikolla kilpaillaan muun muassa Timanttiliiga-kauden avauskilpailu Ison-Britannian Gatesheadissa, jossa mukana ovat suomalaisista Topi Raitanen ja Kristian Pulli.

Talviolympialajit

Curling: Oona ja Aku Kauste edustavat Suomea tällä viikolla paricurlingin MM-kisoissa Sveitsissä. Kilpailuissa jaetaan valtaosa Pekingin olympiakisojen maapaikoista.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kauden viides GP-kilpailu ajetaan viikonloppuna. Tapahtumapaikkana on klassinen Monaco.

Joukkuevoimistelu: Minetit nappasi EM-hopeaa Venäjän Moskovasta yhteispistein 37,550 (18,650+18,900). OVO Team oli maailmancup-kauden avauskilpailussa neljäs.

Ralli: MM-sarjan neljäs osakilpailu ajetaan tällä viikolla Portugalissa.

Suunnistus: Sprinttiviestin viides sija joukkueella Veera Klemettinen, Akseli Ruohola, Aleksi Niemi, Maija Sianoja oli suomalaisten paras sijoitus EM-sprinttikisoissa Sveitsissä. Henkilökohtaisissa kilpailuissa parhaat sijoitukset olivat Lotta Karholan ja Klemettisen 14. sijat pudotussprintissä sekä Sianoja sama sijoitus sprintissä. Miehissä Tuomas Heikkilä oli parhaana pudotussprintin 16:s.

Paralympialajit

Tennis: Taneli Tenhunen pelaa tällä viikolla ITF-kiertueen turnauksen Espanjan Barcelonassa.

Uinti: EM-kisat Madeiralla käynnistyivät sunnuntaina. Avauspäivänä finaaleihin selviytyivät Jenna Rajahalme S10-luokan 50 metrin vapaauinnissa (kuudes ajalla 30,26), Meri-Maari Mäkinen SM7-luokan 200 metrin sekauinnissa (kuudes ajalla 3.43,43) ja Nader Khalili S14-luokan 200 metrin vapaauinnissa (kahdeksas ajalla 2.03,03).

Yleisurheilu: Leo-Pekka Tähti kelasi T54-luokan nopeimman ajan maailmassa kahteen vuoteen sadalla metrillä, kun hän voitti GP-kilpailun Sveitsin Nottwilissä ajallaan 13,85. Tähti otti voiton myös 200 metrillä ajalla 24,71, minkä lisäksi 400 metrillä aika 47,54 riitti toiseen sijaan. Esa-Pekka Mattila täydensi suomalaispanosta ennätyksillään: satasella (14,18) ja 200 metrillä (25,56) hän oli toinen ja nelosella 11:s (49,82). Henry Manni oli T34-luokassa toinen sekä satasella (15,59) että nelosella (51,78). Tällä viikolla kelaajat kilpailevat Arbonissa.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat hioi MM-kuntoaan EHT-turnauksessa Tšekissä. Isäntämaata vastaan tuli niukka tappio (1-2), kuten myös Ruotsia vastaan (2-3). Välissä Suomi voitti Venäjän 4-1. MM-kisat Latviassa käynnistyvät lauantaina ottelulla Yhdysvaltoja vastaan, ja sunnuntaina on vastassa Kazakstan.

Lentopallo: Suomen naisten maajoukkue varmisti toisen perättäisen EM-lopputurnauspaikan, vaikka karsinnan päätösottelu Slovakiaa vastaan jäi väliin koronakaranteenin takia. Paikan varmistaneet voitot tulivat Slovakiassa Kosovosta 3-0 ja Montenegrosta 3-1.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta