Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.05.2021 | Huippu-urheilu

Työkaluja lajien väliseen yhteistyöhön – kivääriammuntaan ja ampumahiihtoon uusi tekniikka- ja koulutusmateriaali

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, Suomen Olympiakomitea, Suomen Ampumaurheiluliitto ja Suomen Ampumahiihtoliitto ovat yhteistyössä julkaisseet uuden kivääriammunnan tekniikka- ja koulutusmateriaalin. Käytännölliseen muotoon pakattu materiaali toimii faktapohjaisena perustana sekä kivääriammuntaan että ampumahiihtoon.

Kivääriammuntaan on julkaistu uusi tekniikka- ja koulutusmateriaali. Operatiivinen työ on tehty Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksella, ja materiaalin valmistamisessa ovat olleet tiiviissä yhteistyössä Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö sekä Suomen Ampumaurheiluliitto ja Suomen Ampumahiihtoliitto.

– Tämän tyyppistä materiaalia ei ole ollut. Iso tarve taustalla on kummunnut siitä, että saisimme Suomessa yhtenäistettyä ammunnan valmennusta, sekä ampumaurheilussa että ampumahiihdossa, ja vietyä tietoa eteenpäin. Tällaiselle materiaalille on ollut selkeä tarve olemassa, tarkkuuslajien lajiryhmävastaavana Huippu-urheiluyksikössä toimiva Kimmo Yli-Jaskari kertoo.

– Iso juttu tässä on ollut se, että kivääriammunnan parissa työskentelevät valmentajat näkevät, miten lähellä ampumahiihdon ammunta on kivääriammuntaa. Ja toisin päin. Tätä kautta pääsemme kenties yhdessä jakamaan kokemuksia ja osaamista sekä saamaan lisää valmentajia molempien lajien pariin, projektista operatiivisen vastuun ottanut KIHU:n urheilubiomekaniikan asiantuntija Miika Köykkä jatkaa.

Tiistaina julkaistu materiaali tarjoaa käytännönläheistä opetusmateriaalia kivääriammuntaan.
Tiistaina julkaistu materiaali tarjoaa käytännönläheistä opetusmateriaalia kivääriammuntaan.

Tietoa päivittäisen tekemisen tueksi

KIHU on tehnyt kivääriammunnan parissa jo edelliseltä vuosituhannelta asti tutkimustyötä. Nyt tehty materiaali tiivistää kivääriammunnan oleelliset osatekijät kätevään julistemuotoon.

– Nyt julkaistussa materiaalissa on raamit, joilla halutaan pelkistää kentälle vietävää viestiä. Kyseessä ovat raamit, joiden pohjalta urheilija kehittää omaa ammuntaansa. Pitää muistaa, että jokainen urheilija on yksilö, eivätkä nämä raamit sido pelkästään yhteen tapaan, vaan taidon kehittyessä yksilön on syytä hakea itselleen toimiva tapa ampua, Ampumahiihtoliiton päävalmentaja Jonne Kähkönen korostaa.

Oleellinen tavoite materiaalissa on ollut se, että tutkittua tietoa pystyttäisiin siirtämään mahdollisimman yksinkertaisesti päivittäiseen tekemiseen. Käytännön läheisyys on ollut keskeisenä päämääränä.

– Yksi käyttötarkoitus on se, että niitä pystyisi viemään tuonne ampumaradoille painettuina versioina. Siellä on mahdollisuus tutustua perusasioihin niin tekniikassa kuin ampuma-asennoissa. Valmentajat pystyvät paitsi tarkistamaan perusasioita myös käyttämään niitä työkaluina, kun urheilijalle asioita selitetään, Köykkä avaa.

Tässä vaiheessa materiaali julkaistiin verkkomateriaalina. Painettavaksi sopiva optimoitu versio on tulossa kesäkuun alkupuolella.

Laaja-alaista osaamisen kehittämistä

Materiaali syntyi tarpeesta. Harjoittelun täytyy perustua tutkittuihin faktoihin, ja jokaiselle osa-alueelle tietyt harjoitteet. Puhuttiinpa sitten kivääriammunnasta tai ampumahiihdon ampumasuorituksesta, tiettyjä perusasioita ei pääse karkuun.

– Aseen hallinta ja pito on kivääriammunnassa aivan ratkaiseva asia, samalla tavalla kuin nopeus on sadan metrin juoksussa. Se vain täytyy olla kohdillaan, jos haluaa ampua tarkasti keskelle. Se ei ole mahdollista, jos tämä perusedellytys ei ole yhtälössä mukana, Yli-Jaskari havainnollistaa.

Nyt valmistuneen materiaalin tavoitteet ovat kovat: Suomeen pyritään saamaan aiempaa yhtenäisempi valmennuslinja, lajien välistä yhteistyötä halutaan tehostaa ja ennen kaikkea tietoa halutaan levittää laajalle, myös seurakentälle. Tiivistetysti puhutaan kaikkien osapuolten osaamisen kehittämisestä.

– Tämä materiaali on silloin täyttänyt tavoitteensa, kun saamme lisättyä ymmärrystä molempiin lajeihin – molempien lajien yhteneväisyyksistä ja pienistä eroavaisuuksista, myös ampumahiihtovalmentajana ennen KIHU:lle liittymistään toiminut Köykkä tiivistää.

Tiistaina julkaistu materiaali löytyy täältä. Materiaalia avataan syvemmin keskiviikkona julkaistavassa OlympiaCastin jaksossa, jossa vieraina ovat Miika Köykkä ja Kimmo Yli-Jaskari.