Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.05.2021 | Huippu-urheilu

Olympiakisojen maakiintiö täyteen skeetissä – Eetu Kallioinen lunasti Suomelle lisäpaikan EM-mitalilla

Eetu Kallioisen EM-kisoissa saavuttama olympiapaikka on Suomelle 23:s Tokion olympiakisoihin. Miesten skeetissä maapaikka on jo toinen ja ampumaurheilussa kolmas.

Suomalaismiehet eivät olleet saavuttaneet olympiapaikkaa haulikkoammunnan skeetissä sitten Marko Kemppaisen ja Ateenan 2004, mutta Tokion olympiakisoihin Suomella on täysi kahden hengen joukkue. Toisen maapaikan hankki torstaina Eetu Kallioinen nappaamalla pronssia EM-kisoista Kroatiasta.

Peruskilpailussa Kallioinen rikkoi 122 kiekkoa, mikä oikeutti jaettuun kolmossijaan. Neljästä viimeisestä finaalipaikasta uusi kuusi ampujaa, ja Kallioinen selvitti uusinnan.

Lähtökohta EM-finaaliin oli selkeä, sillä Italian kaksikko Gabriele Rossetti ja Tammaro Cassandro sekä Ranskan Eric Delaunay eivät pystyneet enää olympiapaikkaa saavuttamaan. Kallioinen kilpaili siis kahdesta viimeisestä Tokioon jaossa olleesta paikasta Kyproksen Georgios Achilleoksen ja Saksan Vincent Haagan kanssa.

Maapaikka varmistui 40 finaalikiekon jälkeen, kun neljänneksi päätynyt saksalainen putosi. Samalla varmistui Kallioisen EM-mitali. Kallioinen nappasi lopulta EM-pronssimitalin, kun hänen rikkomansa 45/50 kiekkoa eivät riittäneet kahden parhaan viimeiseen vaiheeseen.

Juuri sunnuntaina 23 vuotta täyttänyt Kallioinen edustaa Ala-Hämeen Ampujia. Häntä valmentaa Timo Laitinen, joka oli itsekin mukana EM-kisoissa sijoittuen 53:nneksi. Poikien sarjassa EM-hopeaa vuonna 2015 saavuttanut Kallioinen oli lähellä olympiapaikkaa jo Lahden maailmancupissa 2019, jolloin hän sijoittui neljänneksi.

Suomesta tuli seitsemäs maa, joka sai maakiintiön täyteen miesten skeetissä. Vuonna 2019 Lari Pesonen saavutti maapaikan Etelä-Korean maailmancupista. Lisäksi Satu Mäkelä-Nummela on tähdännyt maapaikan naisten trapissa, ja hänet on kisajoukkueeseen myös valittu. Osijekin EM-kisat ovat ampujille viimeinen mahdollisuus saavuttaa lisäpaikkoja Tokioon.

Kaikkiaan suomalaisurheilijat ovat hankkineet Tokion olympiakisoihin 23 olympiapaikkaa, jotka oikeuttavat 24 urheilijan valintaan. Suomen saavuttamat olympiapaikat Tokion olympiakisoihin löytyvät tämän linkin takaa.

Artikkelin kuva: Suomen Ampumaurheiluliitto