Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.06.2021 | Olympiakomitea

Kansanedustajat mukana Olympiakomitean kuntavaalisarjassa – kuuntele OlympiaCastit! 

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä ja varsinainen vaalipäiväkin on jo ensi viikolla. Nyt on siis oiva hetki tutustua puolueiden näkemyksiin liikunnasta ja urheilusta!

Vaalikevään aikana toteutetussa OlympiaCastin neliosaisessa kuntavaalisarjassa kaikki yhdeksän eduskuntapuoluetta pääsivät keskustelemaan liikunnasta ja urheilusta. Keskustelemassa olleet kansanedustajat kertoivat puolueidensa näkemyksiä liikunnan ja urheilun merkityksestä kuntavaaleissa. 

Ensimmäisessä jaksossa keskustelemassa olivat Keskustan Hanna Kosonen, Kokoomuksen Ville Kaunisto ja SDP:n Marko Asell. Toisessa sarjan jaksossa Kristillisdemokraatteja edusti Sari Essayah ja Perussuomalaisia Ritva ”Kike” Elomaa, ja kolmannen jakson edustajat olivat Vihreiden Mari Holopainen ja RKP:n Mikko Ollikainen. Sarjan neljännessä ja viimeisessä jaksossa keskustelua kävivät Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki yhdessä Liike Nytin Hjallis Harkimon kanssa.  

Puolueilta tukea liikunnan ja urheilun edistämiselle 

Podcastsarjassa kansanedustajilta kysyttiin, miten liikunta ja urheilu näkyvät puolueiden valtakunnallisissa kuntavaaliteemoissa ja miten kunnissa voitaisiin vastata liian vähäisen liikunnan tuomiin haasteisiin ja aktivoida ihmisiä liikkeelle. Lisäksi koronakriisin vaikutuksia sivuttiin keskustelemalla siitä, miten harrastustoiminnasta pudonneet lapset ja nuoret saataisiin takaisin seuroihin ja harrastuksiin tilanteen normalisoiduttua. Edustajilta pyydettiin myös mielipide kunnan roolista huippu-urheilun edistämisessä.

Keskusteluja leimasi vahva yhteinen tahtotila liikunnan ja urheilun edistämisestä niin yleisellä tasolla kuin seuratoiminnan ja huippu-urheilun näkökulmasta. Vaikka puoluekohtaisissa kuntavaaliohjelmissa liikuntaan ja urheiluun liittyvien kirjausten painotukset eroavat toisistaan, nähdään esimerkiksi matalan kynnyksen harrastaminen, liikuntaolosuhteiden kuten lähiliikuntapaikkojen merkitys, seurojen tukeminen ja kunnan panostukset huippu-urheiluun tärkeinä puolueesta riippumatta.

Yleisluonteisten tavoitteiden lisäksi keskusteluun nousivat myös konkreettiset liikuntateot kunnissa. Monet kansanedustajista kertoivat esimerkiksi omassa kotikunnassaan toteutetuista hankkeista ja liikuntapaikkarakentamisesta, joilla liikuntamahdollisuuksia kunnassa on pyritty kehittämään. Kotikunnan koulujen rooli lasten ja nuorten liikunnan ja urheilun edistämisessä sekä urheiluakatemiatoiminta nostettiin niin ikään esiin merkittävinä liikuntatekoina.  

Kansanedustajilta vinkkejä korona-ajan liikuntaan 

Konkretiaa keskusteluun loivat myös loppukevennyksenä tiedustellut kansanedustajien omat vinkit korona-ajan poikkeuksellisissa olosuhteissa liikkumiseen. 

Omaehtoinen liikunta ja ulkoilu osoittautuivat kansanedustajien yhteisiksi suosikeiksi, ja näihin myös kannustettiin. Monipuolisen ulkoliikunnan kuten vaellusten, retkeilyn, hiihtämisen ja perheen kanssa lenkkeilyn lisäksi edustajat vinkkasivat kokeilemaan erilaisia etäjumppa- ja tanssitunteja, kotikuntopiiriä television ääressä ja kokouksiin osallistumista kävelylenkillä. Toimivia vinkkejä siis myös normaaliolojen aktiviteeteiksi!

Lisäksi podcastien aluksi kansanedustajat pääsivät jakamaan oman sykähdyttävimmän liikuntahetkensä elämänsä varrelta. Vaikka useammalla kansanedustajista onkin kansainvälisen tason kilpaurheilutaustaa, nousivat oman urheilu-uran tähtihetkien lisäksi vahvasti esiin muistot lapsuuden harrastuksista ja seurayhteisössä koetuista yhteisistä onnistumisista sekä penkkiurheilijana eletyt unohtumattomat hetket kisakatsomoissa. Kiinnostavat liikunta- ja urheilunostot ilmentävät hyvin, miten liikunta ja urheilu tuottavat meille iloa ja mieleenpainuvia elämyksiä!  

Kuuntele Olympiakomitean kuntavaalipodcastit:  

Jakso 1: kansanedustajat Marko Asell (sd), Ville Kaunisto (kok) ja Hanna Kosonen (kesk)
Jakso 2: kansanedustajat Kike Elomaa (ps) ja Sari Essayah (kd)
Jakso 3: kansanedustajat Mari Holopainen (vihr) ja Mikko Ollikainen (rkp)
Jakso 4: kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas) ja Hjallis Harkimo (liik) 

Tutustu artikkeliin puolueiden liikuntalinjauksista täältä. 

Tutustu liikuntayhteisön #liikuntaehdokas-kampanjaan täältä.