Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.06.2021 | Seuratoiminta

Lajiliitot kehittäneet sovellettuja aikuisten harrastamisen konsepteja onnistuneesti

Vuonna 2019 Olympiakomitea käynnisti yhdessä lajiliittojen kanssa aikuisliikunnan tuotteistusprosessin, jonka tavoitteena oli luoda hyviä käytäntöjä aikuisten harrastamisen tueksi. Lajiliittojen työ toiminnan edistämiseksi on ollut onnistunutta. Tuotteistusprosessi ja lajiliittojen aktiivisuus on tuonut seuroille lisäeväitä monipuolisen tarjonnan järjestämisen tueksi.

Lajiliitot ovat kehittäneet aktiivisesti eri tasoisille liikkujille soveltuvia harrastamisen muotoja. Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntijan Ulla Nykäsen mukaan lajiliitot ja urheilujärjestöt ovat kiinnittäneet loistavasti huomiota erilaisten liikkujien tarpeisiin.

– Aikuisliikunnan kentällä eri tasoisten liikkujien huomioiminen on erityisen tärkeää. Lajiliitot ja järjestöt ovat kehittäneet todella onnistuneita konsepteja esimerkiksi ikääntyvien tai toimintarajoitteisten liikkujien huomioimiseksi.

Suomalaisista miljoonan ihmisen lasketaan kuuluvan soveltavan liikunnan kohderyhmään, kun otetaan huomioon toimintakyvyn eri ulottuvuudet ja ikääntyvien määrän kasvu. Myös näissä ryhmissä kaivataan erilaisia liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia.

– Yhä useampi seura on huomannut nämä soveltavan liikunnan kohderyhmän tarpeet ja potentiaalin. Toimintaa tarjotaan seuroissa aiempaa laajemmin uusille kohderyhmille. Samalla tämä kannustaa myös uusia liikkujia mukaan seuratoimintaan, Nykänen kertoo.

Tässä artikkelissa esittelemme Painonnosto-, Uima- ja Salibandyliiton sekä Paralympiakomitean eri tasoisille liikkujille soveltuvia harrastamisen konsepteja.

Suomen Painonnostoliitto: painonnoston perusteita keppijumpan avulla

Soveltavan Painonnoston konsepti on toteutettu yhteistyössä SoveLi ry:n (Soveltava liikunta) kanssa. Keppijumpan keinoin toteutettavan soveltavan painonnoston tavoitteena on lisätä matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia urheiluseuroissa. Samalla konsepti mahdollistaa soveltavan painonnostoharjoittelun SoveLi:n jäsenjärjestöjen paikallisyhdistyksissä.

Soveltavan painonnoston tunneilla harjoitellaan painonnostoliikkeiden osa-alueita puisten keppien avulla ammattilaisten ohjeistuksessa. Harjoitteet ovat sovellettavissa kunkin taito- ja kuntotasoon soveltuvaksi.

Keppijumpan muodossa tehtävistä painonnoston alkeisharjoittelusta voi tiedustella paikkakunnan painonnostoseurasta tai olemalla yhteydessä Suomen Painonnostoliittoon.

Lue kokemuksia keppijumpasta.

Kuva: Painonnostoliitto

Suomen Uimaliitto: Ui Elämäsi Kuntoon -kampanja kannustaa vesiliikunnan pariin

Ui Elämäsi Kuntoon -kampanja kannustaa vesiliikunnan pariin vuoden ympäri. Kampanjan avulla halutaan nostaa esiin uintiliikunnan hyötyjä ja innostaa uusia kävijöitä uimahalleihin. Varsinaiset kampanjakuukaudet järjestetään vuosittain maalis- ja lokakuussa, mutta Ui Elämäsi Kuntoon -konseptin avulla vesiliikunnan hyötyjä halutaan pitää esillä vuoden ympäri.

Kampanjaan mukaan osallistuvissa uimahalleissa käyvät keräävät sekä metrejä että minuutteja vesijuosten tai -jumpaten. Eniten metrejä ja minuutteja keränneet uimahallit palkitaan. Perinteisen suorituskortin lisäksi kampanjaan osallistuvat voivat kirjata vesiliikuntasuorituksensa nyt myös digimuodossa uudessa Ui Elämäsi Kuntoon -applikaatiossa.

Lue lisää Ui Elämäsi Kuntoon -kampanjasta.

Kuva: Uimaliitto

Suomen Salibandyliitto: kävelysalibandy edistää erityisesti ikääntyvien liikuntaharrastamista

Kävelysalibandy on erityisesti ikääntyneille sopivaksi sovellettu salibandypelin muoto. Kävelysalibandy on pelitahdiltaan rauhallinen, jolloin sydämen syke ei nouse korkealle eivätkä nivelet ja raajat joudu kovaan kuormitukseen. Peliä pelataan samalla tavalla kuin tavanomaista salibandya, mutta ilman vauhdikkaita tai repiviä liikkeitä.

Kävelysalibandyn tavoitteena on edistää erityisesti iäkkäiden liikkumista ja harrastamista rennosti ja hyvässä hengessä. Kävelysalibandyn järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä seurat voivat olla yhteydessä Salibandyliiton seuratoimintapäällikköön Eeva Wellingiin: eeva.welling@salibandy.fi, 040 0529006.

Kuva: Salibandyliitto

Suomen Paralympiakomitea: Kuntokuu-kampanja kannustaa jokaisen liikkeelle itselleen mieluisalla tavalla

Paralympiakomitean Kuntokuu-harrasteliikuntakampanja on kaikille avoin kampanja, johon jokainen voi osallistua liikunnan tasosta riippumatta. Kampanjan tavoitteena on saada jokainen liikkeelle itselleen mieluisalla tavalla – joko yksin tai porukassa.

Kampanjakuukaudet ovat vuosittain sekä helmi- että syyskuussa. Kuntokuuhun osallistuvat voivat kerätä omia liikuntasuorituksiaan paperiseen tai sähköiseen e-kuntokorttiin. Kuntokortin täyttäneet ja jäsenyhdistykseensä palauttaneet osallistuvat Kuntokuu-arvontaan.

Lue lisää Kuntokuu-kampanjasta.

Kuva: Paralympiakomitea

Artikkelikuva: Salibandyliitto

Lue lisää lajiliittojen konsepteista aikuisliikkujille:

Aikuisliikunnan kentällä suuri potentiaali – lajiliitot edistävät monipuolisia harrastamisen mahdollisuuksia

Lue lisää aiheesta