Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
Blogi
03.06.2021 | Blogi

Mika Lehtimäki: Nyt on vaikuttamisen paikka 

Liikunnan ja urheilun merkitys kunnille on suurempi kuin monesti ymmärretäänkään. Pelkästään talousnäkökulmasta katsottuna, liian vähäisestä liikunnasta aiheutuu varovaisenkin arvion mukaan noin 550 euron vuotuiset kustannukset asukasta kohti. Lasku on yli viisinkertainen verrattuna esimerkiksi kuntien liikuntatoimien nettokustannuksiin.

Unohtaa ei sovi myöskään seurojen merkitystä työllistäjinä ja tulonlähteinä. Monella paikkakunnalla esimerkiksi palloilulajien liigaseurat työllistävät useita kymmeniä ihmisiä, ja seurojen palkka- ja yhteisöverotuksesta sekä tapahtumista koituu merkittävää tuottoa myös kunnille.

Vaalikeskusteluissa tai vaalikoneissa liikunnan ja urheilun painoarvo ei valitettavasti juurikaan näy, vaikka liikunta- ja urheilumahdollisuudet ovat suhteellisen korkealla myös äänestäjien prioriteeteissa, ja lisäksi myös penkkiurheiluelämykset oman kotipaikkakunnan seuran katsomossa ovat monille meistä erittäin tärkeitä. Helsingin Sanomien artikkelissa 22.5. esillä olleen TNS Kantarin tutkimuksen mukaan liikuntamahdollisuudet vaikuttavat äänestyspäätökseen enemmän kuin isosti näkyvillä olevat teemat kuten maahanmuutto ja ilmasto. 

Ilmeinen syy tälle on, että liikunta ei jaa mielipiteitä. Tuskin yksikään ehdokas vastustaa liikuntaa ja urheilua, kun taas positiiviset vaikutukset tunnustetaan puolueesta riippumatta. Valitettavasti tämä ei vielä tarkoita, että liikunnalla ja urheilulla olisi riittävästi puolesta puhujia, edistäjiä ja toimeen tarttujia kuntapolitiikassa.   

Kunnat ovat kotitalouksien ohella liikunnan suurin rahoittaja (770 miljoonaa euroa), joten kuntavaalien merkitys liikunnalle ja urheilulle on suuri.  

Löytyykö kuntavaaleissa valittavilta näkemystä ja rohkeutta hyödyntää liikunnan ja urheilun mahdollisuuksia laaja-alaisemmin kunnan elinvoiman rakentamiseksi ja nostaa toiminta kuntastrategiassa keskeiseksi tukipilariksi? Liikuntaa ja urheilua voi kunnissa edistää monella tavalla, esimerkiksi huomioimalla liikunta ja urheilu yhdyskuntasuunnittelussa, tukemalla seuratoimintaa ja tapahtumanjärjestäjiä tai huolehtimalla liikuntainfran ajanmukaisuudesta. Laadukkaat liikuntapaikat palvelevat kaikkia kuntalaisia aina harrastajista huippu-urheilijoihin saakka. Tulevalla valtuustokaudella vaaleissa valittavilla kuntapäättäjillä on loistava mahdollisuus tarttua haasteeseen ja antaa edellytykset liikkumisen lisäämiselle niin, että hyvinvointi kasvaa – ja samalla kunnalle koituu huomattavat säästöt. 

Haastankin koko urheilukansan talkoisiin.

Muistutetaan kuntavaaliehdokkaita liikunnan ja urheilun merkityksestä ja tarpeesta panostaa siihen. Olisi hienoa, jos urheilijat, urheiluvaikuttajat ja koko urheilukansa yhdessä nostaisivat asian esille ja toisivat esille ehdokkaita, joilla on sydäntä että viisautta liikunnan ja urheilun tukemiseen. Tähän helppo keino on Olympiakomitean ja koko urheiluyhteisön yhteinen #liikuntaehdokas-somekampanja. Voit osallistua esim. kysymällä ehdokkailta, miten he edistäisivät urheilua ja liikuntaa. Ja viime kädessä kannattaa muistaa asia vaaliuurnalla. Kuntavaalit ovat myös liikunta- ja urheiluvaalit.