Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.06.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 22/2021: Leijonat otti Suomelle vuoden viidennen MM-mitalin talviolympialajeissa

Joukkuepeleissä eletään juhlaviikkoja: Leijonat otti MM-hopeaa Latviasta ja Huuhkajat aloittaa lauantaina historiallisen EM-lopputurnauksensa. Parayleisurheilun EM-kisoissa koettiin suomalaista mitalisadetta. Olympia- ja paralympiapaikkoja saatiin jälleen menneellä viikolla lisää, ja myös alkanut viikko tarjoaa niihin lukuisia mahdollisuuksia.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat taipui EM-kisojen kenraaliharjoituksessaan kotona Virolle maalein 0-1. Tulevana lauantaina Kööpenhaminan Parkenilla tehdään historiaa, kun suomalainen miesten jalkapallomaajoukkue astelee nurmelle EM-lopputurnausotteluun Tanskaa vastaan. Helmarit kohtaa Puolan perjantaina harjoitusottelussa Espanjassa.

Jääkiekko: Leijonat johti MM-finaalia kahdesti ja oli erittäin lähellä maailmanmestaruuden uusimista Latviassa. Kohtalona oli lopulta tappio Kanadalle maalein 2-3, kun Kanada ratkaisi ottelun kolmella kolmea vastaan pelatussa jatkoerässä. Puolivälierässä Suomi löi Tšekin 1-0 ja välierässä Saksan 2-1. Hopeamitali oli Suomen viides talviolympialajien MM-kisoissa tänä vuonna, kun jäljellä on vielä elokuussa pelattava naisten jääkiekon MM-turnaus.

Koripallo: Susijengi pelaa tulevana viikonloppuna kaksi maaottelua Tšekin vieraana.

Käsipallo: Naisten maajoukkue ei edennyt EM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta. Israel kaatui Färsaarilla 28-24, mutta tappio turnausemännille 19-21 koitui kohtalokkaaksi.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: 113 kiekkoa rikkonut Noora Antikainen oli parhaana suomalaisena 12:s Kroatian EM-kisojen viimeisessä olympialajissa, trapissa. Satu Mäkelä-Nummela oli 18:s ja Mopsi Veromaa 20:s tuloksella 109. Miehissä Vili Kopra oli 30:s ja Jukka Laakso 32:s tuloksella 116. Junioreissa Sara Nummela oli 12:s ja Juho Mäkelä 13:s.

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen selvittivät karsinnan Ostravassa pelatussa maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa. Kaksi tappiota pääsarjassa tiesivät jaettua sijoitusta 25.

Golf: Matilda Castrén pelasi neljä kierrosta tasapainoisesti ja päätyi 30:nneksi uransa toisessa major-turnauksessa, US Openissa San Franciscossa. Euroopan kiertueella Sanna Nuutinen jatkoi vahvaa alkukauttaan sijoittumalla Ranskassa kolmanneksi. Myös Ursula Wikström (29:s), Krista Bakker (29:s) ja Elina Nummenpää (41:s) selvittivät cutin. Miesten Euroopan kiertueella Saksassa on vielä päätöskierros pelattavana maanantaina. Seitsemättä sijaa jakava Mikko Korhonen sekä Tapio Pulkkanen ja Kalle Samooja selvittivät cutin, toisin kuin Sami Välimäki ja Janne Kaske. Tulevana viikonloppuna pelataan jo Ruotsissa, niin miehet kuin naiset. LPGA-kiertue jatkuu Kaliforniassa.

Jousiammunta: Suomalaiset jäivät ilman olympiapaikkoja Euroopan maanosakarsinnassa Turkissa. Karsintakilpailussa Antti Vikström ja Taru Kuoppa jakoivat parhaina 17. sijaa. Saman peruskilpailun pohjalta käydyssä EM-mittelössä Antti Tekoniemi ylsi samalle sijalle.

Judo: Tällä viikolla käydään Unkarissa MM-kisat, joihin suomalaisista ovat lähdössä Martti Puumalainen ja Oskari Mäkinen.

Karate: Ranskassa käydään viikonloppuna maailman olympiakarsintaturnaus, joka on viimeinen mahdollisuus lunastaa olympiapaikkoja. Suomesta matkaan lähtevät Monica Kauppi, Titta Keinänen, Aaro Tuominen ja Björn Kulovuori.

Nykyaikainen viisiottelu: Egyptissä kilpaillaan maailmanmestaruuksista viikonloppuna. Muutaman suoran olympiapaikan ohella kilpailu on viimeinen mahdollisuus vaikuttaa olympiarankingiin.

Nyrkkeily: Suomalaiset eivät saavuttaneet olympiapaikkoja Euroopan olympiakarsintaturnauksesta Pariisista. Mira Potkonen taipui 60-kiloisissa Ison-Britannian suurlupaukselle Caroline Dubois’lle 0-5, Muhammad Abdilrasoon puolestaan 75-kiloisissa Georgian Kharabadze Giorgille 2-3. Potkonen on kuitenkin ottamassa Euroopan rankingpaikan Tokioon.

Olympiasoutu: Joel Naukkarinen souti yksiköiden C-finaalissa kolmanneksi maailmancupissa Italiassa. Kaksikon Antti Koiranen/Jukka-Pekka Kauppi taival tyssäsi keräilyeriin.

Paini: Jonni Sarkkinen paini turnausvoittoon alle 20-vuotiaiden sarjassa painoluokassa 77 kg Romanian Bukarestissa viikonloppuna. Nestori Mannila säesti 67-kiloisten kakkostilallaan. Ikäluokan EM-kisat käydään parin viikon päästä.

Purjehdus: Monika Mikkola sijoittui laser radial -luokassa seitsemänneksi maailmancupin osakilpailussa Hollannissa. Tokion olympiakisoihin valittu Tuula Tenkanen oli 13:s.

Pyöräily: Jaakko Hänninen sijoittui kokonaiskilpailun 32:nneksi ja nuorissa viidenneksi kahdeksan etapin Criterium de Dauphine -etappiajossa Ranskassa. Hänninen ei kovan urakan jälkeen ehdi liiemmin hengähtää, sillä heti tiistaina on ohjelmassa hänen mäkispesialistin vahvuuksia hellivä maailmankiertueen 154 kilometrin maantieajo.

Ratamelonta: Puolassa käytyjen EM-kisojen suomalaisedustus oli kaksikon Joona Mäntynen/Jeremy Hakala varassa. 200 metrillä kaksikko ylsi välieriin ja 500 metrillä B-finaaliin. B-finaali jäi kuitenkin väliin Mäntysen loukkaannuttua.

Rullalautailu: Ville Nyström oli parhaana suomalaisena 44:s streetin MM-kisoissa Roomassa. Taival tyssäsi karsintakilpailuun.

Tennis: Kauden toinen grand slam -turnaus Pariisissa ei ole ollut suomalaisittain menestys. Henri Kontisen taival nelinpelissä pysähtyi avauskierrokselle. Kaksinpelin avauskierroksella taipunut Emil Ruusuvuori sen sijaan meni toiselle kierrokselle Dominik Köpferin kanssa. Tytöissä Laura Hietaranta taipui kaksinpelin avauskierroksella, mutta on mukana vielä nelinpelissä. Aiemmin viikolla Hietaranta meni kaksinpelissä toiselle kierrokselle ja nelinpelissä puolivälieriin ykköskategorian junioriturnauksessa Puolassa. Helsingissä pelatussa ITF-kiertueen turnauksessa Otto Virtanen eteni kaksinpelissä toiselle kierrokselle ja Vasan veljekset Eero ja Iiro nelinpelissä puolivälieriin. Emil Ruusuvuori pelaa tällä viikolla ATP250-turnauksen ruoholla Stuttgartissa, ja tämä viikko on viimeinen mahdollisuus vaikuttaa olympiarankingiin. Harri Heliövaara pelaa puolestaan nelinpeliä haastajakiertueella Isossa-Britanniassa ja Anastasia Kulikova on ITF-kiertueella Espanjassa.

Voimistelu: Bulgariassa käydään viikonloppuna rytmisen voimistelun EM-kisat. Jaossa ovat myös Euroopan viimeiset olympiapaikat Tokioon. Suomi tavoittelee paikkaa erityisesti joukkuekilpailussa. Suomalaismiehiä nähdään puolestaan telinevoimistelun challenge cup -avauksessa Kroatiassa.

Yleisurheilu: Kotimainen kerma oli keskiviikkona koolla Jyväskylässä, jossa tuli tukku hyviä tuloksia. Ehdoton kohokohta oli kotiyleisönsä edessä esiintyneen Elmo Lakan SE-juoksu 13,31 110 metrin aidoissa. Aika alitti myös Tokion olympiarajan. Naisten pika-aidoissa Annimari Korte voitti ajalla 12,94 Reetta Hurskeen säestäessä ajallaan 12,96. Pitkissä aidoissa Viivi Lehikoinen porhalsi ennätyksensä 56,33. Kansallisesti kovatasoisella 200 metrillä kolme miestä alitti 21 sekuntia Samuel Purolan (20,79) johdolla. 1 500 metrillä sekä Topi Raitanen (3.38,48) että Joonas Rinne (3.38,56) olivat ennätysvauhdissaan. Kolmiloikassa Simo Lipsanen avasi kautensa tuloksella 16,68. Moukarissa voittoon sinkosivat Krista Tervo (71,07) ja Tuomas Seppänen (73,08). Päivää aikaisemmin Turussa Elina Lampela (450) voitti Wilma Murron (430) seipäässä. Tällä viikolla on edessä yleisurheilun juhlaa kotimaassa, sillä Paavo Nurmen kisat kilpaillaan Turussa maanantaista tiistaihin ja lisäksi Espoossa on GP-kilpailu torstaina.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kimi Räikkönen avasi pistetilinsä tämän kauden MM-sarjassa ajamalla maaliin kymmenentenä Azerbaidzhanin GP-kilpailussa. Valtteri Bottas sijoittui tapahtumarikkaassa kilpailussa 12:nneksi.

Pyöräsuunnistus: MM-kotikisat käynnistyvät Kuortaneella lauantaina yhteislähdöillä. Sunnuntaina ajetaan sprintit Seinäjoella.

Ralli: Jari Huttunen ajoi WRC2-luokan voittoon ja yleiskilpailun viidenneksi Italian MM-rallissa. Muiden suomalaisten matkanteko katkesi jo kilpailun alkupuolella.

Rallicross: MM-sarja käynnistyy tulevana viikonloppuna Norjassa.

Paralympialajit

Maalipallo: Suomen naiset kärsivät vain yhden pistemenetyksen (tasapeli Ranskan kanssa) ja voittivat B-sarjan EM-kotikisat. Finaalista Tanskaa vastaan tuli luovutusvoitto tanskalaisen positiivisen koronatestituloksen myötä. Turnausvoitolla Suomi nousi A-sarjaan.

Pyöräily: Parapyöräilyn MM-kisat käydään tällä viikolla Portugalissa.

Pöytätennis: Aino Tapola voitti yhdistetyn luokan 1-2 Slovenian Laskossa järjestetyssä paralympiakarsintaturnauksessa ja lunasti paikan Tokion paralympialaisiin. Lähellä oli myös Timo Natunen miesten ykkösluokassa: Natunen taipui finaalissa, kun vain voittajalle oli jaossa paralympiapaikka. Esa Miettinen jäi luokassa yhdeksän alkulohkoon.

Triathlon: Yli 20 kuukauden kilpailutauolta palannut Liisa Lilja sijoittui PTS2-luokassa neljänneksi World Paratriathlon Seriesin osakilpailussa Isossa-Britanniassa. Tällä viikolla Liljalla on ohjelmassaan maailmancupin osakilpailu Ranskassa.

Yleisurheilu: Suomen joukkue palasi kotiin EM-kisoista Puolasta muhkean kahdeksan mitalin ja 14 pistesijan potin kanssa. Mitaleista viisi oli kultaisia: Leo-Pekka Tähti T54-luokassa sadalla (13,95) ja 400 metrillä (47,72) , Henry Manni T34-luokan (16,28) ja Toni Piispanen T51-luokan (20,10) satasella sekä Marjaana Heikkinen (17,85) F34-luokan keihäässä. Piispanen löi satasella päävastustajansa, Belgian Peter Genynin, jonka takana hän otti hopeaa 200 metrillä (39,57). Pronssimitaleille ylsivät Tähden vanavedessä Esa-Pekka Mattila (14,39) satasella sekä nuori Iida Lounela T12-luokan 400 metrillä (1.07,01 SE). Pistesijoille yltäneistä T38-luokan Vilma Bergin kisat olivat erityisen onnistuneet, sillä hän teki Suomen ennätykset niin sadalla (14,52, seitsemäs) kuin 400 metrillä (1.09,68, neljäs) ja pituudessa (430, viides).

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta