Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.06.2021 | Huippu-urheilu

Suomalaisväriä 80 pioneerin joukossa – Lizzie Armanto lunasti olympiapaikan Tokioon

Rullalautailun olympiaranking on sulkeutunut. Suomalaisista Lizzie Armanto sai paikan naisten parkiin.

Lizzie Armanto on saavuttanut henkilökohtaisen paikan Tokion olympiakisojen rullalautailuun. 28-vuotias suomalainen päätyi sijalle viisi naisten parkin olympiarankingissa.

Rullalautailun olympiakarsinta on monen muun lajin tavoin kärsinyt rutkasti koronaviruspandemian takia. Kilpailuja jouduttiin perumaan niin paljon, että rankingaikana pystyttiin kilpailemaan lopulta vain kuusi kilpailua. Armanto osallistui näistä neljään keräten 58 730 rankingpistettä.

Alimmalta rankingpaikalta olympiapaikan sai Etelä-Afrikan Melissa Williams (44:s), jolle myönnettiin Afrikan kiintiöpaikka. Jos kiintiöpaikat unohdetaan, rankingissa piti olla 27 parhaan joukossa, kun maakiintiöt huomioidaan. Suomen toinen park-laskija Heini Luotola oli rankingissa 34:s.

Rullalautailu on olympiaohjelmassa ensimmäistä kertaa Tokiossa. Kuhunkin neljästä lajista oli jaossa 20 paikkaa, joten Armanto on yksi 80 lajipioneerista, jotka Tokiossa lajin olympiakartalle tuovat.

Lizzie Armanto kuuluu lajin historian menestyneimpiin naisiin. Yhdysvalloissa varttunut Armanto, jonka isä on suomalainen, sai Suomen edustusoikeuden tammikuussa 2019.

Tuoreimman olympiapaikan myötä Suomella on hankittuna Tokion olympiakisoihin 29 paikkaa. Yksi niistä on parikilpailuun, joten valintakelpoisia urheilijoita on 30. Suomen saavuttamat olympiapaikat löytyvät tämän linkin takaa.

Artikkelin kuva: Dan Sparagna