Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.06.2021 | Seuratoiminta

Minun seurani: Espoon Telinetaitureiden Oskar Kirmekselle seuran treenisali tuntui kodilta heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien

Seuratoiminta on Suomen suurin kansanliike ja siihen osallistuu kaiken kaikkiaan lähes 1,8 miljoonaa suomalaista – aina seuratoimijoista ja -työntekijöistä harrastajiin ja huippu-urheilijoihin.  Artikkelisarjassamme nostamme tätä suomalaisen urheilun kivijalkaa esiin haastattelemalla urheilijoita ja heidän edustamiaan seuroja. Mille seuroille suomalaisten huippu-urheilijoiden seurasydän sykkii? Annetaan urheilijoiden kertoa itse.

Oskar Kirmes, 25 vuotta, saavutti yhden suurimman unelmansa edustaessaan Suomea Rion olympialaisissa vuonna 2016. Vanhempien pitkän voimistelutaustan myötä Kirmekselle ensikosketus lajiin tapahtui varhain.

– Ensimmäisiä kertoja minut on voinut löytää voimistelusalilta jo muutaman päivän ikäisenä, Kirmes naurahtaa.

Kipinä liikkua ja tehdä on ollut aina osa Kirmeksen elämää. Varsinainen matka voimistelun parissa alkoi 5-vuotiaana. Kirmes luonnehtii itseään tyypiksi, joka on aina halunnut päästä oppimaan jotakin uutta.

– Treeneissä opettelimme aina uusia temppuja ja se vei heti mennessään. Kilpailullista aspektia harrastukseen tuli puolestaan siinä vaiheessa, kun siirryin 10–11-vuoden ikäisenä kilparyhmään. Tyyppinä olen aina ollut vähän sellainen, että haluan olla paras siinä, mitä teen. Kun harjoittelin itseäni vanhempien voimistelijoiden kanssa, kasvoi halu kehittyä lisää.

Lähtö treenisalilta sai jo kaipaamaan takaisin

Kirmeksen perheen isän Mati Kirmeksen valmennustehtävät ovat määrittäneet pitkälti perheen asuinpaikan. Oskar Kirmes on syntynyt Islannissa ja varttunut Ruotsissa. Suomeen perhe muutti vuonna 2008. Yhteistä taivalta Espoon Telinetaitureissa Kirmeksellä on takana nyt 13 vuotta.

–  Kun tulimme Suomeen, en puhunut kieltä sanaakaan. Seura on ollut todella suuressa roolissa sekä urheilijan urallani, että kotiutumisessani Suomeen. En olisi voinut kuvitellakaan, että saan näin mahtavia ihmisiä seurasta ympärilleni.

Kirmeksen mukaan Espoon Telinetaiturit ovat tarjonneet ennen kaikkea loistavat harjoittelupuitteet. Seurassa kaikki ovat ymmärtäneet sen, mitä huipulle pääseminen vaatii. Seura on ollut suurena tukena ammattimaisen harjoittelun ja harjoitteluympäristön mahdollistamisessa.

Edes yhteisen kielen puuttuminen ei vaikeuttanut Kirmeksen kotiutumista seuraan.

– Vaikka alussa yhteinen kieli uupui ja olin täysin uudessa ympäristössä, olen aina kokenut oloni tervetulleeksi. Seuran treenisali tuntui heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien kuin kodilta, jossa on lämmin meininki ja kivoja ihmisiä. Aina, kun sieltä lähdin, huomasin kaipaavani jo takaisin, Kirmes jatkaa.

Seurakavereiden onnistumiset yhteisiä voiton hetkiä

Vaikka Kirmes nimeää uransa parhaaksi muistoksi Rion olympialaiset, nostaa hän toiseksi urheilu-uransa merkittäväksi muistoksi seurakaverinsa Emil Soravuon voiton European Games -kilpailuissa vuonna 2019.

– Seuran kautta olen tutustunut parhaimpiin ystäviini. Emilin onnistuminen permannolla European Gamesissa on heittämällä yksi parhaita seuraamme ja urheiluun liittyviä muistoja. Näen treenisalilla päivittäin, kuinka paljon hän tekee duunia menestyksen eteen – samalla tavalla kuin hän näkee minun panokseni. Tuntui ihan sairaan hienolta päästä todistamaan hänen onnistumistaan.

Kuvassa (vas.) Robert Kirmes, Oskar Kirmes ja Emil Soravuo sekä valmentajat (vas.) Dmytro Gorbachov ja Mati Kirmes. Kuva: Espoon Telinetaiturit/Jenni Vaalikivi

 

Kun Kirmekseltä kysyy, nouseeko kovatasoisten treenikavereiden kesken kilpailua treenisalilla, näkee Kirmes yhteisen tekemisen ennen kaikkea ryhmää yhdistävänä tekijänä. Yksittäiset onnistumiset ovat yhtä lailla koko ryhmän onnistumisia.

– En koe, että kilpailisimme keskenämme. Haluamme jokainen onnistua sekä yksin että ryhmänä. Treenien lisäksi, olemme paljon tekemisissä vapaa-ajalla. Tiedämme aika hyvin, missä kukin elämässään menee ja olemme toistemme tukena tilanteessa kuin tilanteessa.

Suomen maajoukkueen ja oman seuran edustaminen ovat Kirmekselle yhtä tärkeitä

Vaikka Kirmes ei edustakaan Suomea Tokion olympialaisissa, on hän kohdistanut katseensa vahvasti jo kohti vuoden 2024 Pariisin olympiakisoja.

– Se, etten pääse Tokioon, oli toki iso henkilökohtainen pettymys. Minulla on kuitenkin kova luotto siihen, että Suomen edustaminen Pariisissa on mahdollista niin yksin kuin joukkueena.

Kirmes kiittää Espoon Telinetaitureita kaikesta seuran antamasta tuesta.

– Espoon Telinetaiturit on itselleni todella tärkeä seura. Seuran edustaminen on minulle aivan yhtä tärkeää kuin Suomen maajoukkueen edustaminen. Seuran logoa kantaessa tulee fiilis, että haluan suoriutua mahdollisimman hyvin ja tehdä seurani ylpeäksi.

– Suurin kiitos kuuluu tietysti isälleni vankasta valmennusosaamisesta ja uskosta tekemiseeni. Haluan kuitenkin kiittää myös entistä treenikaveriani Heikki Nivaa. Hänen kanssaan kasvoin osaksi tätä seuraa ja hänen ansiostaan opin alkuaikoina paljon suomea. Niin ne hyvät kuin pahatkin sanat, Kirmes vitsailee.

Espoon Telinetaitureiden voimistelijat tavoittelevat kansainvälistä huippua – esittelyssä Emil Soravuo ja Robert Kirmes

Emil Soravuo. Suomen Voimisteluliitto/Janne Mikkilä

Emil Soravuo, 24 vuotta. European Gamesien 2019 permannon voittaja. Tavoittelee edustuspaikkaa vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

Mistä kipinä urheiluun syttyi?

Espoon Telinetaiturien temppukoulussa aloitin 6-vuotiaana. Minulta löytyi lapsena energiaa todella paljon. Temppukoulusta pidin siksi, että siellä pääsin liikkumaan ja purkamaan koulupäivän jälkeistä energiaani. 11–12-vuoden iässä siirryin kilpailuryhmään, jolloin tekemisestä tuli tavoitteellisempaa. Pidän kilpailemisesta ja siitä, että pääsen haastamaan itseäni. Jokainen päivä lajin parissa on erilainen ja se on voimistelun parasta antia.

Mitä seurasi on antanut sinulle?

Olen aina päässyt harjoittelemaan huippuolosuhteissa ja seura on tukenut minua urheilu-urallani aina. Ilman Espoon Telinetaitureita en varmastikaan olisi tässä pisteitä. Olen saanut seuran kautta todella hyviä kavereita niin treeneihin kuin niiden ulkopuolelle. He auttavat puskemaan eteenpäin ja tsemppaavat omaa tekemistä. Minulle on aina ollut tärkeää pitää urheilussa hitunen huumoria mukana ja parasta onkin, että meillä on treeneissä aina todella hauskaa.

Mitä seurasi logo sinulle merkitsee?

Seuran asun pukeminen on aina suuri kunnia. Olen koko elämäni edustanut Espoon Telinetaitureita ja on oikeastaan mahdotonta kuvitella tilannetta, jossa edustaisin jotakin muuta seuraa.

Robert Kirmes. Suomen Voimisteluliitto/Pinja Tavasti

Robert Kirmes, 21 vuotta. Voittanut nuorten SM-kultaa 6-ottelussa. Tavoittelee kansainvälistä arvokisapaikkaa. Katse kohdistettu vahvasti vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

Mistä kipinä urheiluun syttyi?

Kipinä urheiluun on kohdallani syttynyt vahvasti voimistelun kautta. Voimistelu vei mennessään heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Oman potentiaalin tunnistaminen on kasvattanut motivaatiota ja halua kehittyä entisestään. Tavoitteeni on edetä lajin kansainväliselle huipulle.

Mitä seurasi on antanut sinulle?

Seura on antanut paljon tukea uralleni, mutta myös hyviä ystäviä. Seuran kautta olen saanut tärkeitä urheilijaesikuvia, jotka ovat siivittäneet omaa tekemistä ja motivaatiota pienestä pitäen tavoitella voimistelun huippua. Seurassamme asioita on tehty suurella ammattitaidolla, ja seura on mahdollistanut loistavat harjoittelupuitteet.

Mitä seurasi logo sinulle merkitsee?

Todella paljon. On hienoa edustaa tällaista seuraa. Espoon Telinetaitureiden logo rinnassa herättää aivan yhtä suurta ylpeyttä kuin Suomen lipun kantaminen kilpailuasussa.

Espoon Telinetaiturit

  • Espoon Telinetaiturit on vuonna 1978 perustettu espoolainen voimistelulajien erikoisseura
  • Seura tarjoaa harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia muun muassa naisten ja miesten telinevoimistelussa, trampoliinivoimistelussa, TeamGymissä ja akrobatiavoimistelussa
  • Espoon Telinetaiturit omaa Tähtimerkin lasten ja nuorten ja huippu-urheilun osa-alueesta

Artikkelikuva: Suomen Voimisteluliitto/Pinja Tavasti

Tutustu muihin Minun seurani -urheilijatarinoihin:

Minun seurani – Maria Huntington kiittää seuraansa: “Ilman Tampereen Pyrintöä en olisi tässä pisteessä”

Minun seurani: Arvi Savolainen aloitti painiharrastuksen Lahden Ahkerassa 4-vuotiaana – seuran edustaminen herättää ylpeyttä edelleen

Minun seurani: Arvi Savolainen aloitti painiharrastuksen Lahden Ahkerassa 4-vuotiaana – seuran edustaminen herättää ylpeyttä edelleen

Lue lisää aiheesta