Aiheet:
Sisältötyypit:
Pride-viikolla liputetaan yhdenvertaisen urheilun puolesta!
Jokaisella on oikeus harrastaa liikuntaa ja urheilla turvallisessa ympäristössä. Tutkimusten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat urheilussa muita enemmän epäasiallista käytöstä, kuten vitsailua, kiusaamista, syrjintää ja häirintää. Yli puolet 10–29-vuotiaista seksuaalivähemmistöön kuuluvista lapsista ja nuorista on kokenut joskus tai usein kiusaamista, syrjintää tai epäasiallista kohtelua liikunnassa ja urheilussa (Hakanen, Myllyniemi & Salasuo 2019, 49).
Kannustamme koko urheiluyhteisöä viettämään Pride-viikkoa viestimällä yhdenvertaisuudesta ja pysähtymällä aiheen äärelle: Mitä voimme tehdä, jotta urheilu olisi avoin ja turvallinen ympäristö seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille?
Asia ei korjaannu itsestään ajan kanssa, vaan kulttuuria tulee tietoisesti uudistaa, tekojen kautta. Aihe on nostettava esille ohjaaja- ja valmentajakoulutuksissa, hallituksissa ja työyhteisöissä. On ymmärrettävä, että homovitsit ja sukupuoleen liittyvät humoristiset heitot eivät kuulu yhteenkään lajiin. Epäasiallisen ja häiritsevän puheen kitkeminen on liikuntayhteisön yhteinen työsarka, johon tartutaan syksyllä myös Pukukoppipuhe-kampanjan avulla. Moni lajiliitto päivittää parhaillaan yhdenvertaisuussuunnitelmaansa, mikä tarjoaa hyvän mahdollisuuden asettaa konkreettisia tavoitteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen huomioimiseksi.
Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhlivaa Helsinki Pride -viikkoa vietetään 28.6.-4.7. Urheilujärjestöistä SUL on tänä vuonna mukana Priden yhteisökumppanina, ensimmäistä kertaa. Helsinki Pride on Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma.
Tutustu hybriditapahtuman ohjelmaan täällä (aukeaa uuteen ikkunaan).
Lue lisää aiheesta
Maahanmuuttodialogeista näkökulmia liikunnan edistämiseen
DustPress Excerpt helper error: string is not a string.
Lue lisääUrheiluseurojen energiansäästövinkkejä
DustPress Excerpt helper error: string is not a string.
Lue lisää