Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.06.2021 | Huippu-urheilu | Artikkeli

Naisleijonien olympiakausi käyntiin leirityksellä – viime vuosien mitalisampo supervuoteen kutkuttavasta tilanteesta

Kun Naisleijonien olympiakausi käynnistyi Vierumäeltä, edellisistä merkityksellisistä otteluista on yli kaksi vuotta aikaa. Se tuo kutkuttavan lisämausteen kaksien arvokisojen vuoteen.

MM-hopeaa 2019, olympiapronssia 2018 ja MM-pronssia sekä 2015 että 2017. Viimeisen kuuden vuoden aikana Naisleijonat on ollut suoranainen mitalisampo, sillä ainoa käsistä karannut arvokisamitali on vuoden 2016 MM-pronssi, jonka Venäjä voitti rangaistuslaukauksin.

Historiallisen MM-kotikisojen hopeamitalin jälkeen mitaleita ei ole kuitenkaan tullut. Syy ei suinkaan ole omissa edesottamuksissa, vaan koronaviruspandemiassa, joka perui MM-kisat keväällä 2020 ja siirsi ne myös menneeltä keväältä tulevalle elokuulle – juuri, kun Suomen joukkue oli lähdössä kohti Kanadaa.

– Kun se peruutus tuli, olihan se iso pettymys. Sitä oli kuitenkin odotettu jo yli vuosi. Sitä pettymystä lisäsi vielä se, ettei tiennyt yhtään, koska ne kisat pelataan. Kaikki oli yhtä kysymysmerkkiä, eikä tiennyt yhtään, miten pitää vaikka treenata, Naisleijonien runkopuolustaja Ronja Savolainen muistelee.

– Valmistautuminen sinne oli erilainen kuin ennen, koska olimme karanteeniolosuhteissa jo hyvän aikaa ennen lähtöä. Siinä oli kaikenlaista paperityöt ja muuta hommaa niin paljon jo etukäteen – ja kaikki tehtiin turhaan. Kun se ilmoitus tuli niin myöhään, se oli siinä kohtaa aika sokki, Savolaisen seurakaveri Luulajasta, hyökkääjä Noora Tulus komppaa.

Myös Naisleijonien pitkäaikainen tehopelaaja Susanna Tapani odotti kisoja jo vesi kielellä. Kun selvisi, että kisat siirretään elokuulle, fokus kuitenkin kääntyi nopeasti tulevaan.

– Se oli siinä kohtaa todella iso pettymys, kun oli jo kamat pakattuna ja valmiina lähtöön. Mutta jos ne kisat vain pelataan elokuussa, minulle se on se ja sama, koska ne pelataan. Nyt on jo paljon positiivisempi fiilis.

Naisleijonat kokoontuneena Vierumäellä. Kuva: Jesse Väänänen
Naisleijonat kokoontuneena Vierumäellä. Kuva: Jesse Väänänen

Olympiakausi käyntiin Vierumäeltä

Normaalina kautena Naisleijonat on kokoontunut yhteen useaan otteeseen kauden aikana. Otteluitakin kertyy yleensä kaudessa pitkälle toistakymmentä jo ennen arvokisoja. Koronatodellisuudessa kaikki on ollut toisin.

– Nyt on ollut tapahtumia tosi paljon vähemmän kuin yleensä. Syksyllä taisi olla kaksi tällaista tapahtumaa, ja ennen MM-kisoja – tai siis suunniteltuja MM-kisoja – oli valmistava leiri. Aika vähän näitä on ollut, Tapani ynnäilee.

Nyt Naisleijonien MM- ja olympiaehdokkaat ovat kuitenkin yhdessä. Leiri Vierumäellä käynnistyi menneenä viikonloppuna Evon retkeilymaisemissa Hämeenlinnassa, ja tällä viikolla joukkue leireilee yhdessä.

– Pitkästä aikaa on ollut mukavaa nähdä kavereita myös maajoukkueessa. Täällä on mukana myös uusia kasvoja, ja täällä on päässyt tutustumaan heihin. On ollut todella kiva juttu, Tulus myhäilee.

Erityisen arvokas Vierumäen kesäleiri on ollut juuri Ruotsissa pelanneille naisille. Savolaisen ja Tuluksen lisäksi Luulajaa edustavat Jenni Hiirikoski, Petra Nieminen ja Viivi Vainikka, lisäksi Rosa Lindstedt pelaa Brynäsissä ja Sanni Hakala HV71:ssä.

– Kiva nähdä tuttuja ja toisaalta uusia kasvoja. Jos MM-kisat olisi ollut suunnitellusti toukokuussa, olisin tullut sinne tilanteessa, jossa en olisi edes nähnyt puoliakaan joukkueesta. Me Ruotsista tulleet tulimme vähän myöhässä sille leirille, emmekä ehtineet juurikaan treenata joukkueen kanssa, Savolainen huomauttaa.

– Todella tärkeää, että saamme tähän kohtaan pitkän leirin alle. Tämä on todella hyödyllistä, jos kisat on elokuussa, Tulus lisää.

Osana Vierumäen leiriä oli myös Pekingin olympiakisojen kickoff-tapahtuma Naisleijonille. Pelaajat saivat yleisinformaatiota kisoista ja Pekingistä paikkana, hoitivat valokuvaukset ja varustesopimukset sekä saivat muun muassa kohdistettua asiantuntijanäkemystä urheilijan terveyttä edistävistä toimintamalleista.

Kapteeni Jenni Hiirikoski kuuntelee asiantuntijanäkemystä urheilijan terveyttä edistävistä toimintamalleista. Kuva: Jesse Väänänen
Kapteeni Jenni Hiirikoski kuuntelee asiantuntijanäkemystä urheilijan terveyttä edistävistä toimintamalleista. Kuva: Jesse Väänänen

Onko korona-aika ollut kilpailuetu eurooppalaisille?

Kääntöpuolena kevään MM-kisojen siirrolle on se, että nyt edessä on peräti kahden arvokisaturnauksen vuosi. Yli kahteen vuoteen ei ole pelattu mitaleista, mutta helmikuun loppuun mennessä on jaossa sekä olympia- että MM-mitalit.

– Edessä on iso vuosi, ja takana pitkä tauko edellisistä kisoista. Nyt pääsee pelaamaan tuplakisat, niin onhan se tosi kiva tilanne, Tapani herkuttelee.

– Minä ainakin olen ihan innoissani! Paljon on luvassa pelejä, ja sitä vartenhan tässä treenataan, että pääsee pelaamaan ja jaksaa pelata. Pelit ovat kaikista kivoin osuus jääkiekossa. Paljon on tulossa, ja odotan innolla. On tässä odotettukin kaikkea, mitä on vastaan tulossa, Savolainen hymyilee.

Ylipäätään edellisistä maaotteluista – Ruotsin EHT-turnauksesta helmikuussa 2020 – on aikaa kohta jo puolitoista vuotta. Ennen pitkää koronataukoa tilanne oli se, että Suomi oli vuosikaudet hallinnut eurooppalaista jääkiekkoa ja tullut vähintäänkin kivikovien Yhdysvaltojen ja Kanadan kantaan, yksittäisissä otteluissa – MM-kisoissa 2019 todistetusti – jopa ohi.

– Kaikilla on varmasti vähän muuttunut joukkueet. Siinä mielessä lähtökohdat ovat vähän erilaiset. Yleensä on tiennyt ja tuntenut vastustajat aika paljon tarkemmin. Uskon silti, että voimasuhteet ovat pysyneet aika samoina. Pohjoisamerikkalaiset ovat varmasti edelleen vahvoja ja uskon, että myös eurooppalaisvastustajat ovat pysyneet aika samoissa. Hiukan tietysti eri lähtökohdat on kisoihin, Tapani arvioi.

Voimasuhteiden muutosta ei ole päästy todentamaan kansainvälisissä otteluissa. Korona-aikana eurooppalaispelaajat ovat kuitenkin saaneet kilpailuetua – ainakin, mitä tulee sarjatoimintaan.

– Amerikassa ei ole pitkään aikaan pyörinyt sarjat tai oikein mitkään pelit ylipäätään. Heillä on siinä mielessä ihan eri lähtökohdat. Ja onhan meilläkin joukkue uusiutunut, Savolainen huomauttaa viitaten nuorten esiinmarssiin.

– Meillähän on täällä ollut hyvä tilanne, kun sarjat ovat pyörineet lähes tavallisesti. Kaikki ovat saaneet pelejä alle ja pysyneet pelikunnossa, Tulus niputtaa.

Lue lisää aiheesta