Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.06.2021 | Huippu-urheilu | Artikkeli

Huippu-urheilun viikkokatsaus 24/2021: SE-loikat sinkauttivat Senni Salmisen maailmantilaston kuudenneksi

Viisi suomalaista ylsi jälleen Suomen ennätyksen hypänneen Senni Salmisen johdolla lajivoittoon yleisurheilun joukkueiden EM-kisojen ykkösliigassa Romaniassa. Tokion olympiakarsinnoissa alkaa viimeinen rypistys. Huuhkajat kohtaa maanantai-iltana Fifa-rankingin ykkösmaan Belgian ottelussa, joka määrittää, jatkuvatko pelit pudotuspelivaiheessa. Pyöräsuunnistuksen MM-kotikisoissa nähtiin suomalainen mitalisade.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kroatian Osijekissa ammutaan tällä ja ensi viikolla maailmancupia. Kyseessä on viimeinen merkittävä kansainvälinen kilpailu ennen Tokion olympiakisoja.

Beach volley: Euroopan viimeinen olympiakarsinta, continental cup, pelataan tällä viikolla Hollannissa. Suomelta turnaukseen lähtevät parit Riikka Lehtonen-Niina Ahtiainen sekä Ida Sinisalo-Peltonen ja Vilhelmiina Prihti. Yhdelle maalle on tarjolla olympiapaikka.

Golf: Miesten Euroopan kiertue jatkuu juhannuksena Saksassa, naiset pelaavat puolestaan Tšekissä.

Jousiammunta: Viimeiset olympiapaikat yksilöille on jaossa maailmankarsinnassa Pariisissa maanantain pudotusotteluissa. Joukkuekilpailussa Suomen miehet olivat sijalla 17 ja naiset sijalla 25, joten joukkuepaikkoihin suomalaiset eivät yltäneet.

Nyrkkeily: Sekä 57-kiloisissa otteleva Vilma Viitanen että 51-kiloisissa otteleva Pihla Kaivo-oja ovat varmistaneet jo mitalit alle 22-vuotiaiden EM-kisoista Italiasta. Seuraavaksi edessä on välierät.

Painonnosto: Tokion olympiapaikan kohtaloa jännittävä Anni Vuohijoki ei onnistunut aivan optimaalisesti SM-kisoissa Kouvolassa, mutta tulos 88+109=197 kg riitti voittoon 64-kiloisissa. Myös muut mukana olleet maajoukkueen kärkinimet voittivat sarjansa; Saara Retulainen (85+103=188 kg) 59-kiloisissa, Meri Ilmarinen (90+115=205 kg) 81-kiloisissa ja Eero Retulainen (141+173=314 kg) 89-kiloisissa. Aino Luostarinen puolestaan huuhtoi kultaa 71-kiloisissa tuloksellaan 91+110=201 kg.

Pöytätennis: Tällä viikolla Puolassa pelataan EM-kisat.

Ratsastus: Henri Ruoste onnistui mainiosti kenraaliharjoituksessaan Tokion olympiakisoihin neljän tähden kouluratsastuskilpailussa Ranskan Le Mansissa. Ruoste sijoittui ratsullaan Kontestro DB toiseksi sekä GP-kilpailussa että vapaaohjelmassa.

Tennis: Harri Heliövaaran taival Queen’s Clubin ATP500-turnauksessa Alastair Grayn kanssa katkesi avauskierrokselle. Anastasia Kulikova eteni karsintojen kautta pääsarjan toiselle kierrokselle ylemmän ITF-kiertueen turnauksessa Madridissa. Tokion olympiakisojen väliin jättämisestä ilmoittanut Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara pelaavat tällä viikolla ATP250-turnausta Englannissa.

Triathlon: Veikka Sarén sijoittui sprintin juniorien EM-kilpailuissa B-finaalin 16:nneksi Itävallan Kitzbühelissä.

Uinti: Uusia olympiakisojen A-rajan alittajia ei saatu Kuopion SM-uinneissa. Mimosa Jallow ui sadan metrin selkäuinnin aikaan 1.00,73, puolikas matka kulki 27,80. Rintauinnin puolella Ida Hulkko voitti 50 metriä ajalla 30,88 ja tuplamatkan 1.08,42. 50 metrin vapaauinnissa mestaruudet veivät Ari-Pekka Liukkonen (22,32) ja Fanny Teijonsalo (25,14). Satasella Teijonsalo kellotti ajan 55,85. 200 metrin rintauinneissa kovinta vauhtia pitivät Matti Mattsson (2.12,36) ja vuonna 2003 syntynyt Martta Ruuska (2.29,46). Laura Lahtinen voitti bravuurimatkansa 200 metrin perhosta ajalla 2.15,20.

Yleisurheilu: Suomi sijoittui seitsemänneksi joukkueiden EM-kisojen ykkösliigassa Romaniassa. Lajivoittoja tuli viisi: Senni Salminen voitti kolmiloikan SE-tuloksella 14,63, Viivi Lehikoinen 400 metrin aidat ajalla 55,94, Topi Raitanen 3000 metrin esteet kaatumisestaan huolimatta ajalla 8.38,30, Lassi Etelätalo keihään tuloksella 79,20 ja Sara Kuivisto 1500 metriä ajalla 4.15,58. Aiemmin viikolla Kladnossa 800 metriä aikaan 2.20,28 juossut Kuivisto oli myös kolmas 800 metrillä ajalla 2.04,57. Kolmen joukkoon ylsivät lajeissaan myös Salla Sipponen (toinen kiekossa, 56,61) ja Elina Lampela (kolmas seipäässä, 445).

Tämän kauden maailmantilastossa kuudenneksi loikkinut Salminen leiskautti tiistaina Orimattilassa vieläkin pidemmälle, mutta 14,70 kantaneessa hypyssä oli myötätuulta 2,7 metriä sekunnissa. Kristiina Mäkelä oli kakkonen tuloksella 14,19. Orimattilassa saatiin myös uusi olympiarajan ylitys, kun Toni Kuusela oli keihäässä toinen ennätyksellään 85,03. Etelätalo oli neljäs tuloksella 82,84 ja ennätyksensä 81,08 kiskaissut Topias Laine viides. Kristian Pulli hyppäsi pituutta 798, samaan myötätuuleen kuin Salminen. Wilma Murto hyppäsi puolestaan seivästä 451 Jyväskylässä lauantaina ja Urho Kujanpää 560 Somerolla sunnuntaina. Maria Huntington oli kärkitaistelussa Ratingenin seitsenottelussa Saksassa, mutta kun ennätyspisteet karkasivat, hän jätti 800 metriä juoksematta. Juhannuksena kilpaillaan muun muassa Kuortaneella.

Ei-olympialajit

Enduro: Eero Remes ajoi E2-luokan MM-avauksessa Portugalissa sijat kuusi ja viisi. Roni Kytönen ajoi juniorien ykkösluokassa toiseksi ja voittoon.

Formula 1: Kolmen perättäisen kilpailuviikonlopun putki käynnistyi Ranskan GP:llä. Valtteri Bottas toi Mercedeksensä maaliin neljäntenä. Kimi Räikkönen ajoi Alfa Romeollaan 17:nneksi. Kaksi seuraavaa viikonloppua kilpaillaan Itävallassa.

Joukkuevoimistelu: Kauden toinen maailmancupin osakilpailu käydään juhannuksena Bulgariassa.

Pyöräsuunnistus: Suomalaiset ottivat hurjan kymmenen mitalin potin MM-kotikisoista Etelä-Pohjanmaalta. Jo edellisviikonloppuna yhteislähdön voittanut Samuel Pökälä pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta myös keskimatkalla ja kisat päättäneessä miesten viestissä, jossa mukana joukkueessa olivat myös André Haga ja Pekka Niemi, jotka puolestaan ottivat kaksoisvoiton Hagan johdolla pitkältä matkalta. Naisissa mitalirohmu oli Marika Hara; edellisviikon sprinttikullan jatkoksi tuli pronssia sekä keski- että pitkältä matkalta ja hopeaa viestistä yhdessä Mervi Pesun ja Ingrid Stengårdin kanssa.

Ralli: MM-sarjaa jatketaan tällä viikolla Keniassa.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Niina Seppälä sijoittui 22:nneksi SH1-luokan ilmakiväärin makuukilpailussa maailmancupissa Perussa tuloksellaan 626,4.

Triathlon: Liisa Lilja sijoittui PTS2-luokassa toiseksi maailmancupissa Espanjassa.

Uinti: Myös parauimarit olivat altaassa Kuopion SM-uinneissa. Luokassa 14 uiva Nader Khalili voitti paralympiamatkoista sadan metrin selkäuinnin (1.06,67) ja rintauinnin (1.19,37). Jenna Rajahalme ui 10-luokan 50 metrin vapaauinnissa ajan 30,20.

Yleisurheilu: Alkukesän EM-kisoissa vahvan kansainvälisen debyytin tehnyt Vilma Berg kellotti Helsingissä sata metriä aikaan 14,64. Bergin oma T38-luokan Suomen ennätys jäi 0,12 sekunnin päähän.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat taipui keskiviikkona EM-kisojen toisessa ottelussaan Venäjälle Pietarissa 0-1. Jatkopaikan kohtalo ratkeaa maanantain päätöskierroksella, kun Suomi kohtaa Pietarissa kaksi ensimmäistä otteluaan voittaneen Belgian. Helmarit taipui maanantaina Venäjälle maalein 0-1 maaottelussa Espanjassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta