Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.06.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 25/2021: Suomeen EM-pronssia tulevasta olympialajista

Tokion olympiakarsinnat huipentuvat alkuviikolla, ja suomalaiset yleisurheilijat pääsevät viimeiseen näyttökilpailuun hyvässä vireessä laajalla rintamalla. Breakdance tulee olympiaohjelmaan vasta Tokion jälkeen, mutta Johannes ”Hatsolo” Hattunen antoi jo tässä vaiheessa vahvan näytön menestyspotentiaalista EM-kisoissa. Huuhkajat karsiutui täpärästi jatkopeleistä EM-kisoissa.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus ilmestyy heinäkuussa harvemmin kuin normaalisti.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Oskari Kössin 21. sija skeetissä oli avausviikon paras suomalaissijoitus Kroatian maailmancupissa. Kössi rikkoi 121 kiekkoa, mikä oli sama tulos peruskilpailun 13:nnen kanssa. Tommi Takanen osui yhteen kiekkoon vähemmän sijoittuen 23:nneksi. Kivääripuolella Aleksi Leppä oli ilmakiväärissä 49:s (620,8) ja pienoiskiväärin asentokilpailussa 32:s (1168). Maailmancup jatkuu Osijekissa tällä viikolla.

Beach volley: Suomi jäi ilman olympiapaikkaa Euroopan viimeisestä mahdollisuudesta, continental cupista, joka pelattiin Hollannissa. Tappio tuli ensimmäisellä kierroksella Espanjalle otteluvoitoin 0-2.

Breakdance: Olympiaohjelmassa Pariisissa 2024 debytoivassa lajissa käytiin Venäjällä EM-kisat juhannuksena. Johannes ”Hatsolo” Hattunen otti miesten sarjassa EM-pronssia.

Golf: Matilda Castrén ei läpäissyt cutia kauden kolmannessa major-turnauksessa, PGA Championshipissä Georgiassa. Tapio Pulkkanen ja Janne Kaske kokivat saman kohtalon Euroopan kiertueella Saksassa. Kaikissa kauden kilpailuissaan 20 parhaan joukkoon sijoittunut Sanna Nuutinen jatkoi erinomaisen tasaista alkukauttaan naisten Euroopan kiertueella sijoittumalla kuudenneksi Tšekissä. Myös Ursula Wikström (17:s) ja Tiia Koivisto (62:s) läpäisivät cutin. Miesten Euroopan kiertueella fokus keskittyy seuraavan kuukauden britteihin, ensin haetaan vauhtia Irlannista. Naiset puolestaan pelaavat seuraavaksi Hollannissa, ja LPGA-kiertueellakin on edessä ruuhkaviikkoja.

Jousiammunta: Antti Vikström nappasi maailman olympiakarsintaturnauksesta maapaikan Tokion olympiakisoihin. Peruskilpailussa 19:nneksi sijoittunut Vikström voitti kuusi seitsemästä pudotusottelustaan ja oli turnauksen kolmas. Muut suomalaiset jäivät jaetulle sijalle 33. Pariisissa ammuttiin perään myös maailmancupia, jossa suomalaisten paras yksilösijoitus oli pudotusottelussa Vikströmin voittaneen Antti Tekoniemen jaettu 33:s. Joukkuekilpailuissa Suomi jakoi sijaa 17 sekä miehissä että naisissa.

Nyrkkeily: Vilma Viitanen otti 57-kiloisista hopeaa ja Pihla Kaivo-oja 51-kiloisista pronssia alle 22-vuotiaiden EM-kisoista Italiasta.

Paini: Tällä viikolla Saksassa käydään alle 20-vuotiaiden EM-kisat.

Pöytätennis: Benedek Oláh ja Alex Naumi ylsivät nelinpelissä neljännesvälieriin EM-kisoissa Puolassa. Kaksinpelissä Oláh karsiutui 64 pelaajan kaaviosta viimeisellä toisella jatkokarsintakierroksella, Naumi kierrosta aiemmin. Sekanelinpelissä Oláh joutui taipumaan puolivälierässä hollantilaisparinsa Britt Eerlandin kanssa.

Tennis: Harri Heliövaara eteni brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa välieriin ATP250-turnauksessa Englannin Eastbournessa. Emil Ruusuvuori meni toiselle kierrokselle kaksinpelissä. Otto Virtanen ylsi nelinpelissä välieriin ylemmän kategorian ITF-turnauksessa Hollannissa. Kaksinpelissä taival katkesi avauskierrokselle. Tällä viikolla alkaa kauden kolmas grand slam -turnaus Wimbledonissa, ja mukana ovat kaksinpelissä Ruusuvuori sekä nelinpelissä Henri Kontinen ja Heliövaara. Myös Laura Hietaranta on mukana junioreissa toisella turnausviikolla.

Yleisurheilu: Viimeisiä olympianäyttöjä antavat suomalaisyleisurheilijat olivat laajalla rintamalla hyvässä iskussa Kuortaneen juhannuskisoissa lauantaina. Kristiina Mäkelä selvitti Tokion olympiarajan voitettuaan kolmiloikan tuloksella 14,41. Asemiaan olympiarankingissa parantelivat 800 metrin SE-aikaa hätyytellyt Sara Kuivisto (toinen ajalla 2.00,75) sekä seiväshyppääjät Wilma Murto (461) ja Elina Lampela (441). Satasen aidoissa puhalsi 2,1 sekuntimetrin myötätuuli, kun Annimari Korte juoksi 12,82 ja Reetta Hurske 12,88. Aiemmin viikolla Korte juoksi Lappeenrannassa samanlaiseen tuuleen 12,91 sekä alkuerässä tilastokelpoisissa olosuhteissa 12,92.

Riku Illukka ja Samuli Samuelsson kellottivat molemmat satasella ajat 10,27, Mikko Paavola ja Urho Kujanpää hyppäsivät puolestaan molemmat seivästä 554. Kristian Pulli kärsi harvinaisen tappion kotimaiselle kilpakumppanilleen pituudessa, kun Kristian Bäck oli kolmas tuloksellaan 792 ja Pulli neljäs kymmenen senttiä lyhyemmällä siivullaan. Ella Junnila hyppäsi korkeutta 189 sijoittuen kakkoseksi. Jarmo Marttila oli kotimaisista keihäsnimistä paras; tulos 80,82 riitti viitossijaan. Antti Ruuskanen puolestaan avasi kautensa Saarijärvellä sunnuntaina heittämällä 77,89. Naismoukarinheittäjistä Krista Tervo heitti Lappeenrannassa 69,09 ja Silja Kosonen Somerolla 70,63. Aikaikkuna olympiarajojen ja -rankingpisteiden hankkimiseen umpeutuu tiistaina, ja katseet kääntyvät maanantaista tiistaihin Vaasaan, jossa kilpaillaan kansallisen mestaruuskilpailun pistetaulukoilla.

Ei-olympialajit

Enduro: Eero Remes oli E2-luokassa kahdeksas avauslähdössä ja keskeytti toisen MM-sarjan toisessa osakilpailussa Italiassa. Roni Kytönen otti juniorien J1-luokassa kaksi kakkossijaa.

Formula 1: Valtteri Bottas palasi kolmen MM-osakilpailun tauon jälkeen palkintokorokkeelle ajettuaan kolmanneksi Itävallan GP:ssä. Kimi Räikkönen ajoi maaliin 11:ntenä. Itävallassa jatketaan myös tällä viikolla.

Joukkuevoimistelu: Kauden toinen maailmancupin osakilpailu käytiin juhannuksena Bulgariassa. Kärkipaikalta finaalipäivään lähtenyt OVO Team sijoittui toiseksi ja Gloria kolmanneksi.

Ralli: Kalle Rovanperä palasi MM-pisteiden makuun kolmen perättäisen keskeytyksen jälkeen. Rovanperä toi Toyotansa kuudentena maaliin Safari-rallissa Keniassa.

Squash: Emilia Soini on edennyt toiselle kierrokselle haastajatason turnauksessa Yhdysvaltain Washingtonissa. Emilia Korhonen puolestaan eteni puolivälieriin alemman haastajatason turnauksessa Englannissa.

Suunnistus: MM-kisat Tšekissä käynnistyvät viikonloppuna.

Paralympialajit

Voimanosto: Harri Kauppila sijoittui 88-kiloisissa 14:nneksi tuloksella 180 kiloa maailmancupissa Arabiemiraateissa.

Yleisurheilu: Pyörätuolikelaajat olivat kovassa vauhdissa sadalla metrillä Kuortaneella lauantaina; T54-luokassa Leo-Pekka Tähti kellotti 13,79, Esa-Pekka Mattila 14,01 ja Amanda Kotaja 15,80 sekä T34-luokassa Henry Manni 15,43. Takana puhalsi 2,7 sekuntimetrin myötätuuli. 400 metrillä Tähden aika oli 48,49, Kotajan 57,67 ja Mannin 52,19. F34-luokan keihäässä voittoihin heittivät Tuomas Manni tuloksella 25,00 ja Marjaana Heikkinen tuloksella 18,74.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat taipui EM-kisojen alkulohkon päätöskierroksella Belgialle Pietarissa maalein 0-2. Kolme pistettä riitti lohkon kolmanteen sijaan, mutta ei neljän parhaan lohkokolmosen joukkoon, joten suomalaisittain historiallinen EM-lopputurnaus päättyi lopulta Ukrainaa heikomman maalieron takia alkulohkoon.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta