Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.06.2021 | Seuratoiminta | Artikkeli

Aikuisliikkujat keskeinen osa Judoliiton strategiaa – ”Aikuisliikkujien tavoittaminen vaatii uudenlaista ajattelua”

Jopa 40 % aikuisväestöstä harkitsee aloittavansa jonkin uuden liikuntaharrastuksen. Aikuisten keskuudessa harjoituksiin osallistumista motivoi vahvasti halu kehittää ja ylläpitää omaa fyysistä kuntoa sekä saavuttaa liikunnalla hyvää oloa ja terveyttä. Judoliitossa jäsenmäärän kasvattaminen on nostettu lajiliiton toiseksi päätavoitteeksi kansainvälisen arvokilpailumenestyksen rinnalle. Nyt tärkeäksi painopisteeksi on nostettu myös aikuisharrastajien määrän kasvattaminen.

Aikuisten osuus väestöstä on kasvanut ja aikuiset tunnistavat selkeästi liikunnan merkityksen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Ulla Nykäsen mukaan aikuisliikkujat ovat potentiaaliltaan urheiluseuroille suuri mahdollisuus.

– On tärkeää, että lajien ja seurojen keskuudessa potentiaali tunnistetaan. Jotta aikuisliikkujat kiinnostuvat ja innostuvat harrastus- ja seuratoiminnasta, on kuunneltava heidän tarpeitaan ja toiveitaan.

Uusien harrastajien tavoittaminen edellyttää yksilökohtaisten tarpeiden huomioimista

Seuratoiminnan palautekyselyn (v. 2020) perusteella seuroissa liikkuvat aikuiset ovat toimintaan tyytyväisiä. Toiminta tunnistetaan laadukkaaksi, tarjonta monipuoliseksi ja ohjaajat ammattitaitoisiksi.

Harrastuksiin osallistutaan erityisesti oman kunnon ja terveyden edistämiseksi. Liikunnan lisäksi harrastustoiminta voi kiinnittää myös muuhun seuratoimintaan – esimerkiksi vapaaehtoistehtäviin tai seuratoiminnan kehittämiseen.

Nykäsen mukaan yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen on avainasemassa.

– Jotkut haluavat aloittaa täysin uuden harrastuksen, kun taas toiset haluavat palata lajin pariin tauon jälkeen. Joillekin harjoituksiin osallistuminen on puolestaan luontevin vaihtoehto oman lasten harjoitusten yhteydessä tai aikana. Lisäksi on huomioitava, että esimerkiksi toimintarajoitteisille liikkujille tarjotaan harrastusmahdollisuuksia.

Aikuisliikkujilla merkittävä vaikutus seuran jäsenmääriin

Aikuisliikunnan potentiaali on tunnistettu niin lajiliittojen, aluejärjestöjen kuin seurojen keskuudessa. Judoliitossa aikuisharrastajien huomioiminen on otettu konkreettiseksi osaksi strategiaa.

– Keskeinen tavoitteemme on saavuttaa 10 000 jäsentä vuoteen 2024 mennessä. Vuoden 2020–2024 strategiaa laadittaessa tunnistimme aikuisten roolin keskeisenä tekijänä harrastajamäärien kasvattamisessa. Panostaminen aikuisliikkujiin tukee samalla toista tavoitettamme, arvokilpailumenestystä, avaa Judoliiton koulutus- ja nuorisopäällikkö Katri Forssell.

Kamppailulajien lajiliitot ovat luoneet yhdessä VOK 2-tason koulutuksen, jossa painopisteenä ovat aikuisharrastajat ja laadukas aikuisliikunta. Kun osaaminen kehittyy, pystyvät seurat tarjoamaan entistä laadukkaampaa, monipuolisempaa ja osaavampaa toimintaa. Forssellin mukaan laadukas toiminta tavoittaa todennäköisemmin myös uusia harrastajia.

– Lisäksi haluamme kannustaa judoseuroja hakeutumaan Tähtiseura-ohjelmaan – erityisesti aikuisliikunnan osa-alueen edistämiseksi. Viime vuonna saimme ensimmäisen judon aikuisliikunnan Tähtiseuran, kun Oulun Judokerho auditoitiin lasten ja nuorten osa-alueen lisäksi aikuisten osa-alueelta. Oulun Judokerhossa on hienolla tavalla ymmärretty, että aikuisliikkujiin panostaminen hyödyttää myös seuran lapsia, nuoria ja kilpailijoita.

– Lajiliittomme selkeä visio on, että aikuisliikkujat tulee saada paremmin huomioiduksi ja näkyväksi toiminnassamme. Tähän tulemme kiinnittämään enemmän huomiota muun muassa viestinnässämme ja kuvamaailmassamme.

Lajisovellukset madaltavat osallistumisen kynnystä

– Aikuisliikkujien tavoittaminen vaatii uudenlaista ajattelua. On oltava rohkea ja luoda lajiharjoittelusta uudenlaisia sovellettuja versioita.

Aikuisharrastajien VOK2-koulutuksen päättötyönä Jari Pylvänäisen toimesta syntynyt FitJudo-konsepti pilotoidaan syksyllä 2021 Mäntyharjun Judossa. Tällä matalan kynnyksen kurssilla kehitetään lihaskuntoa ja liikkuvuutta liikkujan omista lähtökohdista. Liikkuvuus- ja lajiharjoitteita tehdään judon liikeratojen, osaharjoitteiden ja toistojen kautta samalla kestävyysominaisuuksia kehittäen.

– Judolle ominaiset korkeat ja nopeat heitot sekä lähikontaktissa tapahtuva kamppailu eivät tunnu kaikille luontevilta. Uskon vahvasti, että lajin soveltaminen madaltaa osallistumisen kynnystä minkä tahansa lajin piirissä. Uuden kokeileminen on valtava mahdollisuus meille kaikille lajiliitoille uusien harrastajien tavoittamisen näkökulmasta, Forssell summaa.

Kuva: Judoliitto

Lue lisää aiheesta