Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
OlympiaCast
14.07.2021 | Huippu-urheilu | OlympiaCast

Tokion olympiakisoihin reilu viikko aikaa – tutustu Suomen olympiajoukkueeseen OlympiaCastin kattavassa arkistossa!

Tokion olympiakisojen avajaisia juhlitaan viikon päästä perjantaina. Suomen joukkueen matkaa on seurattu syksystä 2018 lähtien Suomen Olympiakomitean tuottamassa podcast-sarjassa, OlympiaCastissa.

OlympiaCast on Suomen Olympiakomitean tuottama podcast-sarja, joka käynnistyi syksyllä 2018. Lähes kolmen vuoden aikana jaksoja on julkaistu 98. Ne kaikki ovat löydettävissä täältä.

Useat jaksoista ovat liittyneet joko suorasti tai epäsuorasti Tokion olympialaisiin ja paralympialaisiin. Osa vieraista ei onnistunut kovan karsintarupeaman aikana olympiapaikkaa nappaamaan, mutta moni siinä myös onnistui.

Tähän artikkeliin kokosimme OlympiaCastin tuotannosta jaksot, jotka suorimmin kytkeytyvät ensi viikon perjantaina käynnistyvissä olympiakisoissa Suomea edustavaan joukkueeseen. Jaksolinkit löytyvät seuraaville podcastin tarjoajille: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn.

Jaksot on tehty syksyn 2018 ja kesän 2021 välissä. Vieraina on mitaleita Tokiosta tavoittelevia urheilijoita, heidän valmentajiaan ja myös olympiajoukkueen taustavoimia. Juontajina Tokio-aiheisissa jaksoissa ovat toimineet Ilkka Palomäki sekä kesään 2020 asti Mika Poutala ja alkuvuodesta 2021 lähtien Mari Lohisalo.

OlympiaCastin matka kohti Tokion olympiakisoja (poimintoja)

30.6.2021 vieraana Lizzie Armanto

Tämän viikon jaksossa tehdään OlympiaCastissa historiaa, sillä ensimmäisen kerran jakson kieli on englanti. Vieraana on Tokiossa olympiaohjelmaan liittyvän rullalautailun suurimpiin naistähtiin lukeutuva, Suomea edustava Lizzie Armanto.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

23.6.2021 vieraana Pasi Sarkkinen

Pasi Sarkkinen on toiminut Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikössä lajiryhmävastaavana sen perustamisesta lähtien, eli tammikuusta 2013. Millaista aikaa menneet 8,5 vuotta ovat olleet ja millaisessa tilanteessa kamppailulajit ovat, kun mittavan valmennusuran painin parissa tehnyt Sarkkinen on siirtymässä Painiliiton toiminnanjohtajaksi?

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

16.6.2021 vieraana Matti Mattsson

Matti Mattsson sykähdytti suomalaista urheiluväkeä jo 19-vuotiaana ottamalla 200 metrin rintauinnista MM-pronssia vuonna 2013. Porilaisen ura on ollut täynnä nousuja ja laskuja, joista hän puhuu avoimesti lähestyessään Tokion olympialaisia elämänsä kunnossa.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

9.6.2021 vieraana Kristian Pulli

Jos keihäänheitto otetaan pois laskuista, 26-vuotiaasta Kristian Pullista tuli ensimmäinen suomalainen yleisurheilun arvokisamitalisti 15 vuoteen maaliskuun alussa, kun hän saavutti pituushypyn EM-hallipronssia Puolassa. Pullin tulos 824 oli kovin pronssitulos EM-kisojen historiassa – myös ulkoradat mukaan luettuna.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

7.4.2021 vieraana Leena Huovinen

Kisapappi Leena Huovinen tarttuu kisamatkalla tarvittaessa vaikka silitysrautaan, mutta pääasiallinen tehtävä hänellä on toimia joukkueessa hengellisenä ja henkisenä huoltoasemana, kuten kisapapin huoneentaulussa sanotaan. Kuten huoltoasemallekin, myös Huovisen juttusille tullaan tankkaamaan uutta virtaa.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

10.3.2021 vieraana Henri Ruoste

Yksi Henri Ruosteen urheilu-uran unelmista täyttyi keskiviikkona, kun Suomen Olympiakomitean hallitus löi sinetin hänen valinnalleen Tokion olympiakisoihin. Ruoste tavoittelee maailman huippua kouluratsastuksessa – lajissa, jossa arki on jatkuvaa tasapainoilua urheilullisen potentiaalin maksimoinnin ja elannon hankkimisen välillä.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

10.2.2021 vieraana Matti Liimatainen

Matti Liimatainen on Suomen tämän hetken kuumimpia yleisurheiluvalmentajanimiä. Erityisesti 62-vuotias Liimatainen tunnetaan seitsenottelusta, ja hänellä onkin Tampereella valmennuksessaan Suomen kolme kärkinimeä, Maria Huntington, Miia Sillman ja Saga Vanninen.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

22.4.2020 vieraana Aku Partanen

Kevätkauden 2020 viimeisessä jaksossa vieraana on kilpakävelijä Aku Partanen. Partasella on valmentajansa Valentin Konosen kanssa kiinnostava suhde, sillä valmennettava on hyvää vauhtia rikkomassa kaikki valmentajansa ennätykset.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

1.4.2020 vieraana Ida Hulkko

Ida Hulkko on suomalainen rintauimari, jolla on tavoitteena päästä kilpailemaan vuodelle 2021 siirretyissä Tokion olympialaisissa. Tavoite on realistinen, sillä jo vuonna 2019 Hulkko ui sadan metrin rintauinnissa ajan 1.07,42, joka jää Tokion A-rajasta (1.07,07) vain 0,35 sekuntia.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

26.2.2020 vieraana Esa Hynynen

Esa Hynynen toimii Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksella urheilufysiologian asiantuntijana. Työ pitää sisällään myös pitkäaikaista tutkimustyötä, mutta suurin osa siitä kuluu lajien ja urheilijoiden suorassa auttamisessa ns. osallistuvan asiantuntijatoiminnan kautta. Tällä hetkellä Esan työpanoksesta iso osa kohdistuu myös Tokion erityisolosuhteiden tutkimiseen sekä lajien ja urheilijoiden valistamiseen niistä.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

19.2.2020 vieraana Leena Paavolainen

Huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen on tehnyt jo lähes 30-vuotisen työuran huippu-urheilun parissa. Jo vuosikausia hän on tehnyt taustalla töitä sen eteen, että Suomen joukkueen järjestelyt toimivat optimaalisesti Tokion olympiakisoissa.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

15.1.2020 vieraana Arvi Savolainen

OlympiaCastin neljäs tuotantokausi starttaa vauhdikkaasti, kun Arvi Savolainen kertoo oman tarinansa painin parissa ja tämän hetken tilanteen suhteessa Tokion olympialaisiin. 97-kiloisten sarjassa Suomen edustuspaikasta taistelee tiukasti kaksi tasaväkistä painijaa, treenikaverukset Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

20.11.2019 vieraana Jani Tanskanen

Jani Tanskanen muistetaan urheilu-Suomessa ennen kaikkea telinevoimistelun maailmanmestarina rekiltä vuodelta 1997. Pitkä ja menestyksekäs urheilu-ura valmisti häntä myös myöhempään työelämään huippu-urheilun parissa.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

23.10.2019 vieraina Valentin Kononen ja Antti Kempas

Kaksi entistä huippukävelijää ja nykyistä kävelyvalmentajaa puhuu tiukkaa asiaa yhdestä nykyaikaisen huippu-urheilun raastavimmista lajeista. Mitä vaatii 50 kilometrin kilpakävely ankarissa olosuhteissa?

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

16.10.2019 vieraana Kari Liimo

Kari Liimo oli Suomen koripallomaajoukkueen nuori tähtipelaaja 55 vuotta sitten järjestetyssä olympiaturnauksessa, joka pelattiin tulevassa olympiakaupungissa Tokiossa. Suomi selviytyi turnaukseen historiallisesti karsintojen kautta. OlympiaCastin vieraana Liimo palaa noihin historiallisiin aikoihin.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

9.10.2019 vieraana Marianne Miettinen

Suomi ei Tokion olympiakisojen naisten jalkapalloturnauksessa ole mukana, mutta Marianne Miettisen työnä Palloliiton tyttöjen huippujalkapallopäällikkönä on viedä Suomea systemaattisesti siihen suuntaan, että 2020-luvulla Helmarit nähdään myös olympiakisoissa.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

2.10.2019 vieraana Satu Mäkelä-Nummela

OlympiaCastissa pureudutaan haulikkoammunnan vaativaan maailmaan. Vieraana on viimeisin kesälajien suomalainen olympiavoittaja, jälleen Tokion olympiakisoissa suosikkeihin lukeutuva Satu Mäkelä-Nummela.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

25.9.2019 vieraana Maria Huntington

Maria Huntingtonin johdolla OlympiaCastissa pureudutaan syvällisemmin seitsenotteluun – erityisesti sen palapelimaiseen luonteeseen, joka heijastuu sekä harjoittelemiseen että kilpailemiseen.

Kuuntele jakso: Supla, Spotify, Apple podcast ja Libsyn

4.9.2019 vieraana Maarit Valtonen

Tokion olympiakisoihin on aikaa enää reilusti alle vuosi. Se tarkoittaa hektisyysasteen nousua paitsi urheilijoilla myös valmentajilla ja muilla tukijoukoilla. Kuumiin, kosteisiin ja haasteellisiin olosuhteisiin valmistautumisen parissa työskentelee olympiajoukkueen terveydenhuoltotiimi, jota johtaa ylilääkäri Maarit Valtonen.

Kuuntele jakso: Spotify, Apple podcast ja Libsyn

20.5.2019 vieraana Topi Raitanen

Topi Raitanen on noussut raketin lailla suomalaisen yleisurheilun kirkkaimpiin tähtiin. OlympiaCastissa käydään läpi muun muassa sitä, mitä hyötyä ja mahdollista haittaa suunnistustaustalla on ollut maailman huipulle tähtäävää kestävyysjuoksu-uraa ajatellen.

Kuuntele jakso: Spotify, Apple podcast ja Libsyn

29.4.2019 vieraana Tuuli Petäjä-Sirén

Mitä Tuuli Petäjä-Sirén mietti, kun hänen olympiahopeansa Lontoossa vuonna 2012 varmistui? Entä miten yhdistyvät huippu-urheilijan, arkkitehdin ja äidin roolit?

Kuuntele jakso: Spotify, Apple podcast ja Libsyn

8.4.2019 vieraana Elias Kuosmanen

Suomalaisen painin suurlupauksiin viime vuodet kuulunut Elias Kuosmanen on voittanut urallaan jo paljon, mutta isoimmat koitokset ovat vielä edessä. 16-vuotiaana homma lähti toden teolla rokkaamaan, kun Kuosmanen voitti nuorten maailmanmestaruuden alle 85-kiloisten sarjassa. Vuotta myöhemmin Kuosmanen toi EM-kultaa kotiin samassa sarjassa.

Kuuntele jakso: Spotify, Apple podcast ja Libsyn

11.3.2019 vieraana Mira Potkonen

Mira Potkosen poikkeuksellinen ura alkoi vasta 28-vuotiaana ja se on ollut täynnä uskomattomia tarinoita. Potkonen käy OlympiaCastissa läpi, kuinka vasta aikuisena huippu-urheilun aloittaneesta naisesta voi tulla olympiamitalisti.

Kuuntele jakso: Spotify, Apple podcast ja Libsyn

18.2.2019 vieraana Olli-Pekka Kärkkäinen

Olli-Pekka Kärkkäisen tarina on värikäs ja monisäikeinen: liikunnalta valmistumisen jälkeen hän on ehtinyt vaikuttaa muun muassa suunnistusliitossa sekä päävalmentajana Tanskassa sekä suunnistuksessa että kestävyysjuoksussa. Matkan varrelle on mahtunut myös korkean paikan valmennuskeskuksen vetäminen Etelä-Afrikassa – sekä myös tuikitavalliset kirvesmiehen työt. Huippu-urheiluyksikössä Kärkkäinen on toiminut sen perustamisesta asti.

Kuuntele jakso: Spotify, Apple podcast ja Libsyn

11.2.2019 vieraana Mikko Ilonen

Mikko Ilonen on Suomen menestynein golfari kautta aikojen. Ilonen oli myös yksi neljästä suomalaisgolfarista Rion Olympialaisissa 2016, kun golf palasi olympialajiksi sadan vuoden tauon jälkeen. OlympiaCastin vieraana Ilonen käy läpi tarinaansa ja uransa opetuksia.

Kuuntele jakso: Spotify, Apple podcast ja Libsyn

3.12.2018 vieraana Ari-Pekka Liukkonen

Ari-Pekka Liukkonen on Suomen nopein uimari ja maailman pisin arvokisauimari. Jyväskylässä asuva 208-senttinen atleetti on kaksinkertainen EM-mitalisti ja olympiaedustaja, joka palkittiin Esikuva -palkinnolla vuoden 2015 Urheilugaalassa.

Kuuntele jakso: Spotify, Apple podcast ja Libsyn

20.8.2018 vieraana Mika Lehtimäki

Millaista tietä Mika Lehtimäki on kulkenut Huippu-urheiluyksikön johtajaksi? Mitkä ovat hänen linjauksensa ja millaisena hän näkee suomalaisen huippu-urheilun nykytilan?

Kuuntele jakso: Spotify, Apple podcast ja Libsyn

Lue lisää aiheesta