Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Topi Raitaselle hieno kahdeksas sija estefinaalissa

Topi Raitanen ylsi 3000 metrin estejuoksun finaalissa kahdeksanneksi ajalla 8.17,44. Raitanen juoksi finaalissa kauden parhaan noteerauksensa ja oli finaalin paras eurooppalainen juoksija. Suomen edellinen pistesija olympialaisten estejuoksussa on Tapio Kantasen neljäs sija 1976.

– Oli tänään väsyneen miehen taistelu. Tuntui, että jokainen este kuluttaa ja väsyttää enemmän ja sen takia halusin juosta perässä, että sain ottaa esteet rauhassa ja säästää energiaa loppuun. Lopussa annoin kaikkeni, mutta oli se semmoista jalkojen käskyttämistä, Raitanen kertoi.

– Paras eurooppalainen, kyllä se kertoo, että oikeaan suuntaan ollaan menty. Karsinnassa oli erittäin hyvää juoksua, tuntui helpolta ja aitominen oli vahvaa. Nyt en vaan palautunut tähän kisaan niin hyvin kuin olisin halunnut, mutta silti lähelle omaa ennätystä. Perustaso nousee koko ajan. Kyllä tähän pitää tyytyväinen olla. Edellisten olympialaisten aikaan olin suunnistaja ja sitten tehtiin kovasti töitä viisi vuotta, Raitanen summasi.

Murto olympiafinaaliin

Rankkasade vaikeutti ja hidasti naisten seiväshypyn karsintakilpailua. Wilma Murto ylitti kaksi ensimmäistä korkeuttaan ensimmäisellä, kunnes kilpailu keskeytyi yli tunniksi sateen vuoksi. Murto ylitti vielä toisella yrityksellään korkeuden 455 ja oli karsinnan kahdeksas. Murto eteni ensimmäisenä suomalaisnaisena seiväshypyn olympiafinaaliin.

– Vaikein urheilullinen suoritus, mitä olen kisatilanteessa ikinä tehnyt. Pitkä tauko oli fyysisesti ja henkisesti vaikea ja karsea keli. Kaikki 15 finalistia on kyllä paikan ansainnut – oli aika rankka päivä. Oli 440 jälkeen tarkoitus vaihtaa seiväs, mutta pidettiin pitkän tauon jälkeen kuitenkin pienempi seiväs ja se hyppy meni läpi. Sitten vaihdettiin isompaan ja meni se 455 yli, Murto kertoi.

Elina Lampelan ensimmäisten aikuisten arvokisojen karsintakilpailu päättyi kolmeen pudotukseen aloituskorkeudesta 425. Lampela oli pettynyt, ettei saanut tulosta aikaan.

– Hyppy ei jostain syystä jatkunut. Verkassa sain tehtyä tällä seipäällä hyvän hypyn, en ymmärrä mikä sitten kisassa tuli. Juoksu kulki tosi hyvin ja kaikki tuntui hyvältä. Varmaan päästä oli sitten kiinni. Ajattelin, että nyt on tulos saatava näissä kisoissa, eikä kolmas hyppy sitten tullut niin rennosti. Pitää myöhemmin miettiä, että mitä tästä jäi käteen, mutta pitää ottaa opiksi. Jännitti kyllä: edelliset arvokisat oli junioreiden EM-kisat niin onhan tämä iso hyppäys, Lampela pohti.

Aamulla Arvi Savolaisen kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten ottelussa kukistanut Armenian Artur Aleksanyan eteni finaaliin ja näin ollen Savolainen pääsee keräilyotteluun kamppailemaan paikasta pronssiotteluun. Tiistaina keräilyottelussa vastaan asettuu Kirgisian Uzur Dzhuzupbekov.