Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.08.2021 | Huippu-urheilu | Artikkeli

Toholammilta Tokioon – Leader-patukoilla pääsee pitkälle

Elintarvikeala on kilpailtu bisnes, jossa menestyksen eväitä ovat jatkuva tuotekehitys, tehokas tuotanto ja vetovoimainen markkinointi. Suomen patukkabisneksen edelläkävijä Leader Foods hakee kasvua Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoilta. Leaderin patukat löysivät tiensä myös Tokioon Suomen olympiajoukkueen matkaevääksi.

Maku, koostumus ja raaka-aineet. Siinä patukkatehtailijan kolme keskeisintä tekijää hyvän patukan valmistuksessa. Leader Foodsilla patukoiden koostumus on pitkän ja kunnianhimoisen tuotekehityksen tulosta. 20-vuotisen historiansa aikana Leaderin tuotekehitystiimi on ehtinyt kehittää useita erilaisia patukkareseptiä ja tuotteita urheiluravinteista retkiruokiin.

Vuodesta 2011 lähtien Leaderin patukat on valmistettu Keski-Pohjanmaalla sijaitsevassa Toholammin tuotantolaitoksessa. Toholammilta toimitetaan patukoita ja välipalatuotteita 15 Euroopan maahan sekä Yhdysvaltoihin. Patukkatehdas on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa laatuaan. Leader-konsernin liikevaihto oli viime vuonna noin 20 miljoonaan euroa. Konserni työllistää noin 80 henkilöä.

Brändi uudistuu tuotesarja kerrallaan

Leaderin yritystaival alkoi vuonna 2001 proteiinijauheiden ja -patukoiden maahantuonnilla. Suomessa vallitsi tuolloin vahva proteiinibuumi ja Leaderin tuotteet vastasivat hyvin kasvavaan kysyntään.

Leader Foodsin Head of Marketing Lisa Kukila näkee proteiinipatukoiden suosion jatkuvan edelleen.

– Matkan varrella patukkavalikoimamme on uudistunut moneen kertaan. Protein-patukoiden sarja on edelleen se kaikkein suosituin. Tuotteen kehityksessä on otettu huomioon myös erityisruokavaliot. Kaikki patukat ovat gluteenittomia ja vähäsokerisia ja valikoimasta löytyy myös vähälaktoosisia ja laktoosittomia vaihtoehtoa. Hyvänmakuiset proteiinipatukat sopivat moneen tilanteeseen. Nykyään ei välttämättä enää ole kahtiajakoa urheilupatukoihin ja välipalapatukoihin, vaan erilaiset kuluttajaryhmät käyttävät tuotteita ristiin rastiin erilaisiin tilanteisiin: treenien jälkeen, retkievääksi, välipalaksi, herkutteluun jne.

– Kuluttajille ovat maistuneet hyvin myös meidän BareBar-raakapatukat, jotka valmistetaan myös meidän tuotantolaitoksella Toholammilla. BareBar-patukat valmistetaan marjoista, pähkinöistä, taateleista ja siemenistä, puristamalla niistä valmistettu massa patukan muotoon.

– 20 v juhlavuoden kunniaksi olemme uudistaneet koko Leader-brändiä. Brändiuudistuksen myötä tuotevalikoima uudistuu tuotesarja kerrallaan pakkauksia myöten, Kukila kertoo.

Olympiaurheilijat mukana tuotekehityksessä

Brändiuudistukseen liittyy oleellisesti markkinointiyhteistyö urheilijoiden ja Suomen Olympiakomitean kanssa. Riittävä energiansaanti on tärkeää erityisesti urheilijoille, joten he ovat olleet luontevia valintoja Leaderin yhteistyökumppaneiksi.

Suomen olympiajoukkeen kumppanina Leader Foods toimittaa Tokion kesäolympialaisiin matkaavalle joukkueelle kisaevääksi patukoita ja urheilujuomia. Molempia tarvitaan, sillä energiansaanti ja nesteytys ovat tärkeässä roolissa helteisessä Tokiossa. Koronarajoitukset pitävät urheilijat tiukasti omassa kisakuplassa eikä lisäravintoa mennä hakemaan kisakylän tai kilpailupaikkojen ulkopuolelta.

Yksi olympiajoukkueen urheilijoista on 110 metrin aitajuoksussa Suomea edustava Elmo Lakka. Hänelle Leader-yhteistyö on tuttua jo pidemmältä ajalta.

– Vastoinkäymiset, kuten korona, polvivamma ja IBD-sairaus, ovat osa minun tarinaani. Ne eivät saaneet minua pysäyttämään vaan olen päässyt niiden yli aivan kuten esteiden yli aitajuoksussa. Urheilijana ja ihmisenä yritän olla paras versio itsestäni joka päivä, Lakka tiivistää tunnelmat ennen kisasuorituksiaan Tokiossa.

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: markkinointi- ja asiakkuuspäällikkö Ville Köngäs, puh. 040 962 5463
Leader Foods: Head of Marketing Lisa Kukila, puh. 050 995 7007

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjemme ja kumppaneidemme kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen. www.olympiakomitea.fi

Leader Foods Oy on vuonna 2001 perustettu suomalainen elintarvikealan yritys. Leader Foods  kehittää, valmistaa ja markkinoi laadukkaita ja terveellisiä proteiini-, välipala- ja terveystuotteita, vitamiineja, urheiluravinteita sekä retkiruokia.  https://www.leaderfoods.fi/

Lue lisää aiheesta