Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö: ”Me olemme täällä kotona eläneet unohtumattomia hetkiä.”

Perinteinen Olympialaisten Suomi-vastaanotto järjestettiin tällä kerralla etäyhteyksin Tokion kisakylään. Paikalla vastaanotolla olivat Suomen olympiajoukkue, suurlähetystö ja Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tasavallan presidentti kiitti joukkuetta erityisesti jännittävistä hetkistä ja tunnelmasta, jota joukkue on luonut koko Suomeen.

– Me olemme täällä kotona eläneet unohtumattomia hetkiä. Minua on erityisesti pistänyt silmään se, että hämmentävän ja ilahduttavan paljon syntyi omia ja Suomen ennätyksiä. Se kertoo paljon urheilijan asenteesta. Tuli tietysti myös tilanteita, joissa urheilija koki, ettei onnistunut. Pettymyksiä tulee aina elämässä, urheilu ei siinä suhteessa ole erityisasemassa. Sen yli väistämättä kuljetaan, niin elämä vie eteenpäin, presidentti Niinistö muistutti.

– Suomessa koronatilanne on heikentynyt nopeasti ja moni on varmasti tuntenut pääsevänsä eroon päivän lukemista urheilua ja kisoja seuraamalla. Kiitän ja onnittelen kaikkien suomalaisten puolesta teitä hienoista suorituksista, jotka vielä tietenkin jatkuvat.

Olympiapronssia 200 metrin rintauinnissa voittanut Matti Mattsson sai toteuttaa pikkupojasta asti haaveilemansa unelman Tokiossa.

– Kiitos koko Suomen joukkueelle aivan mahtavista suorituksista. Meidän joukkue näytti, miten suomalaiset urheilee ja pystyy parhaimpiin suorituksiinsa niin vaativissa olosuhteissa kuin Tokiossakin oli. Voimme jatkossakin kantaa ylpeinä Suomen lippua. Oma tieni oli pitkä ja kivinen, mutta vihdoin se onnistuminen tuli omalle kohdalle, Mattsson iloitsi.

Kaksinkertainen olympiapronssimitalisti nyrkkeilijä Mira Potkonen kiitteli koko tiimiä hyvästä huolenpidosta ja siitä, että urheilijat ovat saaneet keskittyä vain urheiluun.

– Täällä jokainen on tehnyt upeita suorituksia ja omia ennätyksiään – se on ollut niin ihailtavaa. Panokset on mitattu oikeassa paikassa.

Wilma Murto halusi osoittaa kiitoksensa tasavallan presidentille ja suomalaisille myötäelämisestä ja kannustuksesta, joka on välittynyt Tokioon asti kotisuomesta. Myös joukkueen ilmapiiri sai kiitosta seiväshyppääjältä.

– Me emme ole jääneet ilman tsemppiä, mitä on täällä paljon tarvittu, kun urheilijat ovat olleet uransa kovimmissa paikoissa. Tänne on saanut tulla ja näyttää oman osaamisensa lisäksi myös ne tunteet, joita urheilu herättää. Meillä on ollut onnistunut ja onnistuva joukkue. Onnistumisia on jaettu ja niistä iloittu, mutta myös pettymyksen hetket on saanut vapaasti näyttää. Meidän olohuoneeseen on ollut aina turvallista palata, meni miten meni.

Joukkue antoi tasavallan presidentille sekä suurlähetystöön lahjaksi löylykiulun ja -kauhan, johon on kaiverrettu joukkueen slogan ”löylyä kiukaalle”.

– Miran suoritus kaksissa kisoissa peräkkäin ottaa olympiamitali, se on suursaavutus. Wilmalle kiitokset erikseen: meillä juhlittiin Matin pronssia, kun vaimoni on Porista ja minä sain sitten vähän annettua takaisin, kun Wilma sattuu olemaan Salosta. Kuitenkin yhtä tärkeää kuin yksilön menestyminen on se, että tunnetaan olevamme yhdessä. Se on suuri arvo, jota koko kansakunta jälleen kerran kaipaa. Minusta teidän esimerkkinne on esimerkkiä meille kaikille muillekin. Huomioida toinen toisensa silloinkin, kun tapahtuu epäonnistumisia, presidentti Niinistö totesi.

Olympiajoukkueen johtaja Mika Lehtimäki kertoi, että lähtökohtiin nähden joukkue on suoriutunut Tokiossa erinomaisesti. Lähtötilanteessa tiedettiin, että normaalilla suorittamisella ei tule yhtään mitalia, vaan ne vaativat venymistä.

– Nyt on kaksin kappalein urheilijoita noussut palkintokorokkeelle: Matin jäätävä suoritus finaalissa ja Miran ottelusta toiseen erinomainen suorittaminen on tuonut meille kaksi mitalia. Kisat ovat vielä kesken. Joukkueessa on 70 prosenttia ensikertalaisia. Kaikkiaan 40 prosenttia urheilijoista on ylisuorittanut ja kolme neljästä on yltänyt vähintäänkin omaan hyvään suoritustasoon. Urheilijat ovat tämän joukkueen sydän ja he ovat ottaneet tämän joukkueen omakseen. Tuloksien rinnalla vähintään yhtä tärkeää on se, että tämä joukkue huokuu yhteishenkeä ja positiivista draivia, ja sen eteen olemme myös tehneet paljon töitä. 75 % suomalaista toivoo, että Suomi menestyy urheilussa ja tämä joukkue on saanut kokea sen kannustuksen muodossa, Lehtimäki kiitteli.

Suurlähettiläs Pekka Orpana kiitti joukkuetta ja taustatiimiä hyvästä yhteistyöstä pitkän valmisteluprosessin aikana ja muistutti, että tärkeintä on, että urheilijat pääsivät urheilemaan.

– On ollut mahtava kannustaa, seurata ja jännittää ja jakaa ilot sekä pettymykset kanssanne.