Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 29-31/2021: Olympiahuumasta kohti Tokion paralympialaisia – Toni Piispanen kelasi ME-ajan Jyväskylässä

Suomi saavutti Tokion Olympialaisista kaksi mitalia ja kuusi pistesijaa. Paralympialaiset käynnistyvät Tokiossa 24. elokuuta, ja ainakin suomalaiset yleisurheilijat lähestyvät kisoja huippukunnossa. Emil Ruusuvuori on hyödyntänyt hyvin päätöksensä jättää olympiatennis väliin ja kerätä ATP-pisteitä. Suomalaisilla seurajoukkueilla on pitänyt kiirettä jalkapallon eurokilpailuissa.

 HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus on ilmestynyt edellisen kerran 19. heinäkuuta, joten tähän artikkeliin on koottu poikkeuksellisesti kolmen viimeisimmän viikon tapahtumat. Ensi viikosta lähtien julkaisutahti palautuu jälleen tuttuun viikoittaiseen rytmiin.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Suomen kolmen urheilijan olympiajoukkueesta selkeästi parhaiten onnistui Eetu Kallioinen skeetissä. Kallioinen rikkoi peruskilpailussa 123 ja finaalissa 36 kiekkoa sijoittuen neljänneksi ja jääden vain kiekon päähän mitalista. Lari Pesonen oli skeetissä 28:s tuloksella 114 ja Satu Mäkelä-Nummela trapissa 24:s tuloksella 113. Kallioinen sai kokea kisojen jälkeen Suomen skeet-tason, sillä hän sijoittui SM-kisoissa Mikkelissä viidenneksi voitettuaan peruskilpailun tuloksella 122. Mestaruuden vei Oskari Kössi (120+55) uusinnassa ennen Kallioisen valmentajaa Timo Laitista. Naisissa tarkin oli Marjut Heinonen (118+49). Trapissa SM-kultaa Orimattilassa voittivat Teemu Ruutana (123+42) ja Noora Antikainen (113+42).

Beach volley: Olympialaisissa ei suomalaisedustusta ollut, mutta tällä viikolla Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen sekä Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen pelaavat EM-kisoissa Itävallassa.

Golf: Matilda Castrén oli juuri ennen olympiagolfia pelatussa major-turnauksessa Ranskassa 19:s. Sanna Nuutinen ei läpäissyt cutia. Tokion olympiaturnauksessa Castrén oli 18:s ja Nuutinen 20:s, miehissä Sami Välimäki 27:s ja Kalle Samooja 45:s. Janne Kaske pelasi Olympialaisten aikaan kaksi turnausta Euroopan kiertueella jääden molemmissa cutiin. Naisissakin Euroopan kiertueella pelattiin kisojen aikana pari turnausta: Ursula Wikström oli Pohjois-Irlannissa parhaana suomalaisena 25:s ja Tiia Koivisto Espanjassa seitsemäs. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Englannissa, naisten Skotlannissa (yhdistetty LPGA-kiertueen turnaus).

Jousiammunta: Suomen ainoa olympiaedustaja Antti Vikström oli koko joukkueen epäonnisin urheilija. Välineongelmat aiheuttivat haasteita jo rankingkierroksella ja pilasivat täysin mahdollisuudet pudotusotteluissa. Vikström jakoi sijan 33. Vikström sai balsamia haavoilleen voittamalla Suomen mestaruuden Torniossa.

Judo: Suomalaisia oli ottelemassa Euroopan cupissa Venäjällä. Pihla Matikainen oli yhden otteluvoiton turvin seitsemäs 57-kiloisissa, samoin Alexandra Barton 63-kiloisissa. Otteluvoittoon ylsi myös Roope Korhonen 73-kiloisissa.

Nyrkkeily: Mira Potkonen huipensi uransa saavuttamalla Tokiossa uransa toisen olympiamitalin. Kolme voittoa vei Potkosen 60-kiloisten välieriin, mikä varmisti pronssimitalin. Välierässä Potkonen taipui Brasilian Beatriz Ferreiralle.

Paini: Arvi Savolainen voitti Tokion Olympialaisissa kaksi ottelua ja pääsi ottelemaan kreikkalais-roomalaisen 97-kiloisten pronssiotteluun. Siinä tuli tappio, joten Savolainen sijoittui viidenneksi. Elias Kuosmanen kärsi kaksi tappiota 130-kiloisissa ja oli turnauksessa 16:s.

Purjehdus: Uransa Tokion Olympialaisiin päättänyt Tuula Tenkanen purjehti viidenneksi laser radialissa. Mitalilähtöön selvitti tiensä myös Kaarle Tapper laser standardissa sijoittuen yhdeksänneksi. Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat 13:nneksi nacra 17:ssä ja Tuuli Petäjä-Sirén 14:nneksi RS:X:ssä.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi maaliin 49:ntenä maailmankiertueen 223,5 kilometrin maantieajossa Espanjassa heinäkuun viimeisenä päivänä. Matka jatkui suoraan Vuelta a Burgos -etappiajoon, jonka Hänninen joutui keskeyttämään ennen päätösetappia kolarissa saamiensa käsivammojen takia. Neljän etapin jälkeen Hänninen oli kokonaistilanteessa kymmenentenä. Hänninen joutuu vamman takia jättämään väliin myös Espanjan ympäriajon.

Ratsastus: Henri Ruosteen olympiaurakka kouluratsastuksessa päättyi alkukilpailuun hänen ratsunsa Kontestro DB:n säikähdettyä. Ruoste sijoittui 51:nneksi.

Rullalautailu: Lizzie Armanto sijoittui Tokion Olympialaisissa naisten parkissa 14:nneksi.

Sulkapallo: Kalle Koljonen ei selviytynyt Tokion olympiaturnauksessa alkulohkosta jatkoon. Itävallan Luka Wraberin Koljonen voitti 2-0, mutta lopulta olympiakultaa voittanut Tanskan Viktor Axelsen oli liian kova pala. Koljonen taipui Axelsenille myös EM-välierässä keväällä.

Tennis: Emil Ruusuvuorella on syksyllä paljon ATP-pisteitä puolustettavaan, minkä takia hän jätti Tokion olympiatenniksen väliin. Ratkaisu kantoi heti hedelmää, kun Ruusuvuori eteni välieriin asti ATP250-turnauksessa Atlantassa. Nelinpelissä tie katkesi Harri Heliövaaran kanssa avauskierrokselle, kuten Heliövaaralla myös Meksikossa viikkoa aiemmin. Ruusuvuori raivasi tiensä myös karsintojen kautta pääsarjaan Toronton masters-turnauksessa lyömällä karsintafinaalissa Yhdysvaltain Frances Tiafoen (ATP-53). Välissä Ruusuvuori pelasi ATP500-turnauksen Washingtonissa edeten toiselle kierrokselle.

Otto Virtanen eteni puolivälieriin asti kaksinpelissä niin Tampereen haastajatason turnauksessa kuin ITF-kiertueella Virossakin. Samassa Pärnun turnauksessa Vasan veljekset, Eero ja Iiro, voittivat uransa ensimmäisen ammattilaistittelin nelinpeliparina. Kotimaassa pelasivat myös naiset, ITF-kiertueen ammattilaisturnauksessa Savitaipaleella. Oona Orpana selviytyi kaksinpelissä puolivälieriin, kaksinpelissä avauskierroksella taipunut Laura Hietaranta nelinpelissä välieriin. Juniori-ikäinen Hietaranta pääsi myös villillä kortilla pykälää korkeamman tason ITF-turnaukseen Italiaan, jossa oli taipuminen avauskierroksella. Anastasia Kulikova oli saman tason turnauksessa Ranskassa selviytyen kaksinpelissä toiselle kierrokselle ja nelinpelissä välieriin. Ruusuvuoren lisäksi myös Heliövaara ja Tampereella kentille loukkaantumisensa jälkeen palannut Patrik Niklas-Salminen ovat tositoimissa, Heliövaara haastajatasolla ja Niklas-Salminen ITF-kiertueella.

Triathlon: Veikka Sarén sijoittui yhdeksänneksi juniorien Eurooppa-cupissa Latviassa menneenä viikonloppuna.

Uinti: Matti Mattsson palautti suomalaisen uinnin olympiamitalikantaan Tokiossa 25 vuoden tauon jälkeen. Mattssonin SE-aika 2.07,13 toi pronssimitalin 200 metrin rintauinnissa. Satasella Mattsson oli 21:s. Välieriin ylsivät myös alkuerissä SE-ajan 1.06,19 uinut Ida Hulkko (12:s sadan metrin rintauinnissa) ja 50 metrin vapaauinnissa 15:nneksi sijoittunut Fanny Teijonsalo. Satasella Teijonsalo oli 23:s. Lähelle välieriä pääsi myös Mimosa Jallow, joka oli sadan metrin selkäuinnissa 17:s SE-ajalla 1.00,06. Ari-Pekka Liukkonen oli 50 metrin vapaauinnissa 26:s ja tuplamatkalla 46:s.

Yleisurheilu: Suomalaiset saavuttivat Tokion olympiayleisurheilussa kolme pistesijaa: Wilma Murto oli seipäässä viides tuloksella 450, Lassi Etelätalo keihäässä kahdeksas tuloksella 83,28 ja Topi Raitanen 3000 metrin esteissä parhaana eurooppalaisena kahdeksas ajalla 8.17,44. Finaalipaikan lunastivat myös pituudessa yhdeksänneksi sijoittunut Kristian Pulli (792) ja kolmiloikassa 11:nneksi päätynyt Kristiina Mäkelä (14,17). Aku Partanen oli 50 kilometrin kävelyssä yhdeksäs ajalla 3.52.39, Jarkko Kinnunen sijoittui 26:nneksi ja vatsavaivoista kärsinyt Aleksi Ojala 38:s. Lähelle finaalia pääsivät Senni Salminen (13:s kolmiloikassa, 14,20), Silja Kosonen (14:s moukarissa, 70,49) ja kaikissa neljässä juoksussaan SE-aikaa parannellut Sara Kuivisto (800 metrillä 11:s ajalla 1.59,41 ja 1500 metrillä 15:s ajalla 4.02,35). Välieriin ylsi Kuiviston tavoin Elmo Lakka 110 metrin aidoissa (20:s). Lähelle pääsivät myös Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa (25:s ajalla 55,67) sekä pika-aiturit Annimari Korte (26:s, 13,06) ja Reetta Hurske (29:s, 13,10). Oliver Helander oli keihäässä 17:s (78,81) ja Toni Kuusela 26:s (76,96). Ella Junnila oli korkeudessa 22:s (186). Maria Huntington otteli pisteet 6135 ja oli seitsenottelussa 17:s. Elina Lampela jäi ilman tulosta seipään ja Krista Tervo moukarin karsinnassa. Kotimaassakin on olympiakisojen aikaan tullut muutama huomattava tulos: Henri Liipola moukaria Helsingissä 19. heinäkuuta 74,10, Anniina Kortetmaa sata metriä Riihimäellä aikaan 11,46 27. heinäkuuta ja Jami Kinnunen keihästä 81,06 Äänekoskella päivää myöhemmin.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Suomalaiset olivat menneenä viikonloppuna kisaamassa kesä-GP-sarjaa Ranskassa. Jenny Rautionaho oli naisissa 12:s ja Julia Kykkänen 28:s. Miehissä Antti Aalto sijoittui 19:nneksi, Niko Kytösaho 30:nneksi ja Arttu Pohjola 47:nneksi. Naiset jatkavat sarjan kiertämistä Tšekkiin tällä viikolla.

Ei-olympialajit

Enduro: Eero Remes ajoi E2-luokassa sijoitukset viisi ja kymmenen MM-sarjan neljäntenä viikonloppuna Ruotsissa. Eemil Pohjola säesti sijoilla 12 ja 12.

Formula 1: Kimi Räikkönen ajoi maaliin 11:ntenä Unkarin GP:ssä elokuun ensimmäisenä päivänä. Valtteri Bottaksen kilpailu päättyi keskeytykseen. Sarja on tauolla elokuun viimeiselle täydelle viikolle asti.

Keilailu: Tällä viikolla Helsingissä käynnistellään perinteikästä Ballmaster Openia.

Rallicross: MM-sarja saatiin useiden siirtojen jälkeen vihdoin käyntiin Espanjassa. Niclas Grönholm ajoi avauskilpailussa kahdeksanneksi ja Juha Rytkönen yhdeksänneksi. Jesse Kallio oli RX2-luokassa viides.

Squash: Emilia Korhonen on urakoinut turnauksia Brittein saarilla viime viikkoina. Otteluvoittojakin on tullut, ja Korhonen on yltänyt puolivälieriin sekä viitos- että kolmostason haastajaturnauksissa.

Suunnistus: Ruotsissa kilpaillaan tällä viikolla maastomatkojen maailmancupia.

Paralympialajit

Maalipallo: Suomen miesten maajoukkue osallistui kansainväliseen kilpailutoimintaan puolentoista vuoden tauon jälkeen kovassa turnauksessa Liettuassa. Alkusarjassa Suomi pelasi tasan 6-6 Turkin kanssa ja voitti Saksan 11-8. Tappiot tulivat Belgialle, Ukrainalle ja Liettualle. Sijoitusottelussa Suomi taipui jatkoajalla Saksalle, joten tuloksena oli kuudes sija. Kaikki viisi vastustajaa valmistautuvat Tokion paralympialaisiin.

Yleisurheilu: 24. elokuuta alkaviin Tokion paralympialaisiin valmistautuvista yleisurheilijoista Leo-Pekka Tähti, Esa-Pekka Mattila, Toni Piispanen ja Amanda Kotaja hioivat kuntoaan SM-kisoissa Jyväskylässä viikonloppuna. Piispanen osoitti kuntonsa kelaamalla T51-luokassa satasen 20,63 ja 200 metriä uuteen ME-aikaan 36,35. T54-luokassa Tähti pesi Mattilan satasella (14,05 ja 14,46), 200 metrillä (24,94 ja 26,05) ja 400 metrillä (48,07 ja 51,24). Kotaja kelasi matkoilla ajat 16,34, 29,86 ja 59,63. T12-luokassa Ida Lounela pysäytti satasella kellot aikaan 14,27 ja T38-luokassa Vilma Berg aikaan 15,06. Lounela hyppäsi jo aiemmin heinäkuun lopulla pituutta luokkansa SE-mittaan 487 Turussa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK joutui taipumaan Mestarien liigan toisella karsintakierroksella ruotsalaiselle Malmölle yhteismaalein 3-4. Matka jatkui Eurooppa-liigan kolmannelle karsintakierrokselle, jonka HJK aloitti pelaamalla vieraissa tasan 2-2 azerbaidzhanilaista FK Neftchiä vastaan. Toinen osaottelu pelataan Helsingissä torstaina. Kuopion Palloseura puolestaan pudotti uuden Uefan konferenssiliigan toisella karsintakierroksella ukrainalaisen Poltavan yhteismaalein 5-4. Kolmannen karsintakierroksen avausottelussa KuPS pelasi Suomessa kazakstanilaista Astanaa vastaan tasan 1-1. Toinen osaottelu on torstaina Astanassa. Honka taipui slovenialaiselle Domzalelle toisella kierroksella yhteismaalein 1-2.

Koripallo: Susijengi vihki URHEA-hallin käyttöön kahdella kotiottelulla Tanskaa vastaan. Nuorella joukkueella pelannut Suomi hävisi ensimmäisen ottelun 68-72, mutta toisesta tuli vakuuttava voitto 79-59. Naisten maajoukkue taipui samassa hallissa ensin Itävallalle 53-55, mutta voitti niin ikään toisen kohtaamisen 86-71. Edeltävällä viikolla elokuun taitteessa Latvia voitti Susiladiesin kotonaan 89-57 ja 82-44.

Salibandy: Miesten maajoukkue pääsee hiomaan taitojaan pitkän koronatauon jälkeen kansainvälisessä huippuvauhdissa, kun vastaan tulee Ruotsi Eerikkilässä torstaina ja perjantaina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta