Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 32/2021: Salibandymiehet saivat lentävän lähdön MM-kotikisoihin huipentuvalle syksylleen

Joukkuepeleissä tapahtuu laajalla rintamalla: miesten salibandymaajoukkue löi selkeästi Ruotsin, HJK varmisti paikkansa eurooppalaisen seurajoukkuekilpailun lohkovaiheessa ja tällä viikolla käynnistyvät sekä naisten lentopallon EM- että jääkiekon MM-turnaukset. Suomen nuori viestijoukkue kipusi palkintokorokkeelle suunnistuksen maailmancupissa, kuten myös Kalle Rovanperä Belgian MM-rallissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helsingin Jalkapalloklubi varmisti paikkansa eurooppalaisen seurajoukkuekilpailun lohkovaiheeseen lyömällä azerbaidzhanilaisen Neftchin yhteismaalein 5-2 Eurooppa-liigan 3. karsintakierroksella. Viimeisellä karsintakierroksella vastaan tulee turkkilainen Fenerbahce. Voitolla matka jatkuu Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, tappiolla uuden konferenssiliigan lohkovaiheeseen. Ensimmäinen osaottelu pelataan Turkissa torstaina. Kuopion Palloseura nousi puolestaan vierasottelussaan kazakstanilaista Astanaa vastaan 1–3-tappioasemasta 4–3-voittoon ja raivasi tiensä konferenssiliigan viimeiselle karsintakierrokselle. Vastaan tulee Saksan Bundesliigassa pelaava Union Berlin, ja avausottelu pelataan Olympiastadionilla heti tiistaina.

Jääkiekko: Koronaviruksen takia keväällä siirretyt naisten MM-kisat käynnistyvät Kanadassa tällä viikolla. Avausviikolla Suomi kohtaa Kanadan ja Yhdysvallat.

Lentopallo: EM-kotikisoihin valmistautuva miesten maajoukkue taipui torstaina Virolle vieraissa erin 2-3. Maaottelu oli osa maajoukkueen Baltian-kierrosta, jonka aluksi Latvia voitti Suomen kotonaan 3-0 ja 3-1. Naiset puolestaan hioivat EM-virettään Ranskassa. Perjantaina ja sunnuntaina tuli tappiot erin 1-3, välissä epävirallisemmassa ottelussa pelattiin harvinainen tasapeli erin 2-2. Naisten EM-turnaus alkaa Romaniassa torstaina ottelulla Ruotsia vastaan. Tällä viikolla vastaan tulevat myös Hollanti ja Ukraina.

Salibandy: Joulukuussa pelattavaan MM-kotiturnaukseen valmistautuva miesten maajoukkue osoitti vahvaa virettä pitkän kansainvälisen koronatauon jälkeen, kun Ruotsi oli kahdesti vastassa Eerikkilässä. Suomi voitti maaottelut maalein 8-3 ja 8-4.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Joni Stenström ampui Suomen mestariksi Inkoossa pienoiskiväärin asentokilpailussa tuloksella 1149+456,9 ennen Riku Koskelaa (1167+453,4) ja peruskilpailussa huipputuloksen ampunutta Aleksi Leppää (1176+442,5). Naisissa tarkin oli sekä peruskilpailussa että finaalissa Marianne Palo (1160+451,3). Vielä 16-vuotiaiden sarjassa ampuva Alexandra Rosenlew otti hopeaa tuloksella 1153+446,0.

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen ylsivät pudotuspeleihin EM-kisoissa Itävallassa, mutta kohtalona oli taipua ensimmäisellä kierroksella ja päätyä jaetulle 17. sijalle. Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen taipuivat ratkaisevassa alkulohko-ottelussaan Lehtoselle ja Ahtiaiselle ja jäivät alkulohkoon (jaettu 25:s sija).

Golf: Kalle Samooja kipusi vahvalla lopulla kahdeksannelle sijalle Euroopan kiertueella Englannissa. Sami Välimäki jakoi sijaa 44, Mikko Korhonen ja Janne Kaske jäivät cutiin. 71. sijalle päätynyt Ursula Wikström oli puolestaan ainoa cutin läpäissyt suomalainen naisten kiertueella Skotlannissa. Naisilla on tällä viikolla ohjelmassa kauden viimeinen major-turnaus Englannissa. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Tšekissä.

Judo: Alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin valittu Eetu Ihanamäki otteli viidenneksi ikäluokan Eurooppa-cupissa Italiassa.

Olympiasoutu: Eeva Karppinen souti naisten ja Joel Naukkarinen miesten avointen yksiköiden Suomen mestariksi SM-kisoissa Tampereella.

Paini: Alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuksista väännetään tällä viikolla Venäjällä.

Pöytätennis: Benedek Oláh on voiton päässä pääsarjakaaviosta Budapestissä maailmankiertueen turnauksessa. Karsinta-avauksessa kaatui Tšekin Simon Belik 3-0.

Ratamelonta: Ratamelonnan Suomen mestaruuksista kilpailtiin Kangasalla. Olympiamatkoista 200 metrin mestaruudet menivät Joona Mäntyselle ja Emma Niemiselle, miesten tonnilla paras oli Jeremy Hakala ja naisten 500 metrillä Netta Malinen. Kisojen mitalirohmu oli Eetu Kolehmainen, joka otti hopeaa olympiamatkoilla ja voitti sekä 500 että 5 000 metriä.

Tennis: Karsintojen kautta tiensä pääsarjaan raivannut Emil Ruusuvuori taipui avauskierroksella Toronton masters-turnauksessa. Cincinnatin masters-turnauksessa tie tyssäsi karsintavaiheeseen. Avauskierroksella putoaminen oli kohtalona myös Harri Heliövaaralla nelinpelissä haastajaturnauksessa San Marinossa ja Patrik Niklas-Salmisella sekä kaksin- että nelinpelissä ITF-kiertueella Puolassa.

Yleisurheilu: Tokion olympiakisoissa kilpailleet suomalaiset ovat hiljalleen palaamassa kilpakentille. Krista Tervo heitti jo moukaria 68,59 Helsingin tähtikisoissa keskiviikkona. Senja Mäkitörmä pukkasi samoissa kisoissa kuulaa ennätyslukemiinsa 17,32. Viikonloppuna kamppailtiin nuorten Suomen mestaruuksista Turussa. Alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari Topias Laine joutui tyytymään SM-kisoissa keihään hopealle tuloksellaan 77,36, kun Teemu Narvi heitti 78,62. Tällä viikolla ohjelmassa on muun muassa GP-kilpailu Lahdessa torstaina.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Julia Kykkänen sijoittui 36:nneksi ja Jenny Rautionaho 37:nneksi kesä-GP:llä Tšekissä. Susanna Forsström ei läpäissyt karsintaa.

Ei-olympialajit

Karate: Alle 21-vuotiaiden EM-mitaleista kamppaillaan tällä viikolla Tampereella.

Keilailu: Perinteikäs Ballmaster Open on saatu vauhtiin Helsingissä. Ratkaisut nähdään tällä viikolla.

Pyöräsuunnistus: EM-mitaleista kilpaillaan tällä viikolla Venäjällä.

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi kolmanneksi Belgian MM-rallissa. WRC2-luokassa voittoa juhlinut Jari Huttunen sijoittui yleiskilpailussa 19:nneksi.

Rallicross: MM-sarjaa on määrä jatkaa Ruotsissa tällä viikolla.

Suunnistus: Sunnuntain viestit tarjosivat suomalaisittain ykkösilonaiheet Ruotsin maailmancupissa. Naisissa nuori joukkue Amy Nymalm, Veera Klemettinen ja Ida Haapala suunnisti kolmanneksi, miehissä Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Olli Ojanaho neljänneksi. Henkilökohtaisilla matkoilla parasta antia olivat Venla Harjun kahdeksas ja Haapalan yhdeksäs sija pitkällä matkalla sekä Joonas Aholan neljäs ja Topi Syrjäläisen kymmenes sija keskimatkalla.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta