Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 33/2021: Yleisurheilun nuorten MM-kisoissa suomalainen mitalisade

Suomi oli mitalitaulukon kakkosmaa yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Matilda Castrén varmisti kauden viimeisessä major-turnauksessa historiallisen paikkansa Solheim Cupiin, ja miehissä Tapio Pulkkanen oli lähellä voittoa Euroopan kiertueella. Henrik Goesch säväytti triathlonin ironman-debyytissään Tanskassa. Paralympialaiset käynnistyvät Tokiossa tiistaina.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Paralympialajit

Jousiammunta: Jere Forsbergin mahdolliset mitaliottelut avoimessa taljajousessa ovat Tokiossa ohjelmassa vasta ensi viikolla, mutta tällä viikolla pitäisi lunastaa paikka niihin. Rankingkierros on perjantaina ja ensimmäiset pudotusottelut lauantaina.

Pöytätennis: Aino Tapola edustaa suomalaisosaamista Tokion paralympialaisissa. Tapola pelaa naisten ykkösluokassa, joka on Tokiossa yhdistetty astetta lievemmän vamman kanssa pelaavaan kakkosluokkaan.

Ratsastus: Kouluratsastuksen nelosluokassa kilpaileva Pia-Pauliina Reitti avaa urakkansa torstaina. Ykkösluokassa kilpaileva Katja Karjalainen on tositoimissa perjantaina. Vapaaohjelmat ovat ohjelmassa tulevan viikon maanantaina.

Uinti: Suomen kolmen hengen paralympiajoukkueesta avausviikolla altaassa ovat Antti Latikka torstaina S13-luokan sadan metrin selkäuinnissa ja Leo Lähteenmäki sunnuntaina S9-luokan 50 metrin vapaauinnissa.

Yleisurheilu: Suurin osa Suomen paralympiajoukkueesta oli jo matkalla Tokioon Lahden GP-kisojen aikaan torstaina, mutta T51-luokassa kilpaileva Toni Piispanen nähtiin vielä radalla kotimaassa. Sata metriä kulki 20,46 ja 200 metriä 38,84. Yleisurheilu käynnistyy suomalaisittain Tokiossa sunnuntaina, jolloin tositoimissa ovat jo Marjaana Heikkinen F34-luokan keihäässä ja Leo-Pekka Tähti sivulajissaan, T54-luokan 400 metrillä.

Kesäolympialajit

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén ottivat suomalaishistorian ensimmäisen turnausvoiton maailmankiertueella, kun he valloittivat ykköskorokkeen Unkarin Budapestissä. Turnaus oli yhden tähden tasoinen, eli maailmankiertueen alinta kategoriaa. Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen pelasivat viidenneksi kahden tähden turnauksessa Tšekin Prahassa. Parkkinen jatkaa Ida Sinisalo-Peltosen kanssa saman tason turnaukseen Brnoon tällä viikolla.

Golf: Matilda Castrén jatkoi tasaisen vahvoja esiintymisiään maailman parhaiden joukossa sijoittumalla 20:nneksi kauden viimeisessä major-turnauksessa Englannissa. Maanantaina selvisi myös, että Castrén on valittu ensimmäisenä suomalaisena Euroopan Solheim Cup -joukkueeseen pelaamaan Yhdysvaltojen joukkuetta vastaan syyskuun alussa. Kolmen kierroksen jälkeen peräti neljäntenä ollut Sanna Nuutinen päätyi 26:nneksi. Ursula Wikström jäi cutiin. Tapio Pulkkanen sijoittui toiseksi miesten Euroopan kiertueella Tšekissä. Janne Kaske oli 66:s ja Sami Välimäki jäi cutiin. Miesten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Sveitsissä, naisten Ruotsissa.

Paini: Suomalaisten otteluvoitot olivat tiukassa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Venäjällä. Kasperi Kauhanen sijoittui parhaana suomalaisena seitsemänneksi kreikkalais-roomalaisen 63-kiloisten sarjassa.

Pöytätennis: Benedek Oláh raivasi karsintakaavion kautta paikkansa pääsarjakaavioon Budapestissä maailmankiertueen turnauksessa. Pääkaavion avauskierroksella kaatui vielä Saksan Benedikt Duda (ranking-42), mutta taival tyssäsi 16 parhaan joukkoon.

Tennis: Otto Virtanen ylsi finaaliin asti ITF-kiertueen M25-tason turnauksessa Sveitsissä. Nelinpelissä tie tyssäsi avauskierrokselle. Patrik Niklas-Salmisen ja karsintojen kautta pääsarjaan selviytyneen Eero Vasan ottelut M15-tason turnauksessa Bratislavassa päättyivät avauskierrokselle – Vasalla myös veljensä Iiron kanssa nelinpelissä. Anastasia Kulikova ylsi toiselle kierrokselle W25-tason turnauksessa Espanjassa. Tällä viikolla tositoimissa ovat muun muassa US Openia varten kuntoaan viimeistelevät Emil Ruusuvuori Winston Salemin ATP250-turnauksessa ja Laura Hietaranta ykköskategorian junioriturnauksessa Washingtonissa sekä Kulikova ITF-kiertueella Espanjassa.

Uinti: Tällä viikolla käynnistyy ISL-uintiliiga. Suomalaisista liigassa ovat mukana Ida Hulkko, Jenna Laukkanen, Laura Lahtinen ja Fanny Teijonsalo.

Yleisurheilu: Suomi sijoittui toiseksi alle 20-vuotiaiden MM-kisojen mitalitaulukossa Kenian Nairobissa neljän kulta- ja yhden hopeamitalin saaliilla. Maailmanmestaruuden voittivat Saga Vanninen seitsenottelussa (5997), Janne Läspä keihäässä (76,46), Silja Kosonen moukarissa (71,64) ja ennätystään yli kaksi sekuntia Nairobissa parantanut Heidi Salminen 400 metrin aidoissa (56,94). Hopeamitalin toi Juho Alasaari hyppäämällä seivästä 535. Lähelle mitaleita pääsivät myös Sonja Stång (neljäs sadan metrin aidoissa ajalla 13,63) ja kaksi pistesijaa napannut Ilona Mononen (3000 metrillä viides ajalla 9.30,63 ja 1500 metrillä kahdeksas ajalla 4.28,13).

Kotimaassa viikon pääkilpailu oli Lahden GP-kilpailu torstaina. Vaikka keli oli viileä ja sateinen, olympiaviitonen Wilma Murto ylitti ulkorataennätyksensä 463 seipäässä. Elina Lampela säesti tuloksella 445 – tulos, jonka Lampela toisti Oulussa sunnuntaina. Olympiakasi Lassi Etelätalo voitti keihään tuloksella 81,95. 800 metrillä Sara Kuivisto pysäytti kellot aikaan 2.01,38 ja Joonas Rinne ennätykseensä 1.45,96. Olympialaiset loukkaantumisten takia väliin jättäneistä urheilijoista Camilla Richardsson juoksi 3 000 metriä lupaavasti 9.05,89 ja Lotta Kemppinen satasen aikoihin 11,60 ja 11,63. Miesten satasella Samuli Samuelsson oli paras suomalainen ajalla 10,33. Reetta Hurske aitoi satasen aikaan 13,01. Elmo Lakka oli 110 metrin aidoissa toinen ajalla 13,60 ja Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa seitsemäs ajalla 56,44 Sveitsin Bernissä lauantaina. Krista Tervo heitti moukaria 70,00 Oulussa sunnuntaina. Tällä viikolla kilpaillaan SM-mitaleista Kalevan kisoissa Tampereella, minkä lisäksi suomalaisväriä nähdään myös Lausannen Timanttiliigassa.

Talviolympialajit

Yhdistetty: Kesä-GP käynnistyy tulevana viikonloppuna Saksan Oberhofista. Suomi lähtee kisaamaan viisihenkisellä joukkueella.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja palaa kesätauoltaan tällä viikolla. Ohjelmassa on Belgian GP-kilpailu Span radalla.

Karate: Elina Lehtonen vastasi parhaasta suomalaissaavutuksesta nuorten EM-kotikisoissa Tampereella. 68-kiloisissa otteleva Lehtonen ylsi alle 21-vuotiaiden sarjassa pronssiotteluun, jossa joutui taipumaan.

Keilailu: Samu Valaranta juhli voittoa Euroopan kiertueen osakilpailussa, perinteikkäässä Ballmaster Openissa Helsingissä. Tomas Käyhkö, Jesse Kallio ja Santtu Tahvanainen jäivät täpärästi ulos välierävaiheesta.

Rallicross: Juha Rytkönen ajoi finaalin kuudenneksi kauden toisessa MM-osakilpailussa Ruotsissa. Välierissä karsiutunut Niclas Grönholm sijoittui kahdeksanneksi. Jesse Kallio ajoi voittoon RX2-luokassa.

Squash: Emilia Soini taipui lajin eliittikilpailuihin kuuluvan British Openin avauskierroksella walesilaiselle Emily Whitlockille (maailmanranking-23) erin 0-3. Emilia Korhonen koki saman kohtalon – putoamisen avauskierroksella – haastajakiertueella Englannissa.

Triathlon: Aiemmin olympiamatkalle keskittynyt Henrik Goesch teki mahtavan debyytin ironman-matkalla Kööpenhaminassa sunnuntaina. Suomen historian kovin aika 7.52.10 riitti kolmanteen sijaan ja paikkaan Havaijin ironman-kilpailussa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helsingin Jalkapalloklubi taipui Eurooppa-liigan viimeisen karsintakierroksen avausottelussa turkkilaiselle Fenerbahcelle vieraissa 0-1. Toinen osaottelu pelataan torstaina Helsingissä. Voitolla matka jatkuu Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, tappiolla uuden konferenssiliigan lohkovaiheeseen. Kuopion Palloseura taipui puolestaan konferenssiliigan viimeisen karsintakierroksen kotiottelussaan Helsingin Olympiastadionilla Saksan Bundesliigassa pelaavalle Union Berlinille 0-4. Toinen ottelu pelataan Saksassa torstaina. Åland Unitedin taival naisten Mestarien liigan karsinnoissa katkesi, kun se ei onnistunut voittamaan kotiturnaustaan. Romanialainen Cluj kaatui 4-0, mutta turnausfinaalissa sveitsiläinen Servette FC oli parempi maalein 1-0.

Jääkiekko: Suomi taipui naisten MM-kisojen avausotteluissaan Kanadalle 3-5 ja Yhdysvalloille 0-3. Keskiviikkona vastassa on venäläisjoukkue ja torstaina Sveitsi, lauantaina alkaa pudotuspelivaihe. Tällä viikolla käynnistyy myös jääkiekon Mestarien liiga, jossa suomalaisedustuksesta vastaavat Lukko, TPS, HIFK ja Tappara.

Lentopallo: Naiset voittivat EM-avauksessaan Ruotsia vastaan kaksi ensimmäistä erää, mutta sen jälkeen avausviikon kymmenestä erästä tuli vain yksi voitto. Ruotsi oli Suomea parempi 3-2, Hollanti 3-0 ja Ukraina 3-1. Alkuviikolla vastaan tulevat vielä Tokion olympiaturnauksessa mukana ollut Turkki ja alkulohkoa emännöivä Romania.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta