Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Tokion paralympialaiset käynnistymässä – Suomen joukkue seitsemän mitalin tavoitteen kimppuun yleisurheilu syömähampaanaan

Tokiossa järjestetään historian 16:nnet kesäparalympialaiset. Maailman parhaat paraurheilijat 162 maasta kilpailevat Tokiossa 22 lajissa, urheilijoita on yhteensä noin 4500. Suomen joukkueessa on 16 urheilijaa, jotka kilpailevat seitsemässä lajissa.

Tokion paralympialaiset käynnistyvät tiistaina avajaisseremonialla ja kilpailutapahtumien osalta keskiviikkona. Suomen 16 urheilijan joukkueen lipunkantajina avajaisissa toimivat kouluratsastaja Pia-Pauliina Reitti ja yleisurheilija Henry Manni.

– On upea tunne päästä kantamaan Suomen lippua! Ensimmäiset päivät Tokiossa ovat sujuneet hyvin, täällä on ollut hirveän helppo olla. Kaikkien kanssa tulee hyvin juttuun ja hevonen hoidetaan hyvin tallilla. Ei ole huolen häivää. Olen niin itkuherkkä, että varmasti tulee stadionilla huomenna kyynel silmään. Itken ja nauran samaan aikaan, mäntsäläläinen Reitti nauraa.

– On iso kunnia päästä lipunkantajan rooliin. Odotan mielenkiinnolla avajaisia ja hetkeä johdattaa joukkue stadionille. On mahtava olla osa tätä joukkuetta, meillä on hyvä henki joukkueessa ja mikä parasta useampi lohjalainen joukkueen sisällä, Rion paralympialaisten päättäjäisissä samassa kunniatehtävässä ollut Manni hehkuttaa.

Lähes koko joukkue on jo Tokion kisakylässä sopeutumassa olosuhteisiin ja aikaeroon. Joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen on mielissään joukkueen positiivisesta vireestä ja odottaa mielenkiinnolla suomalaissuorituksia.

– On odottavat tunnelmat. Näyttää siltä, että urheilijat ovat hyvässä kunnossa ja joukkueen kisailme on positiivinen. Hyvä ilmapiiri näkyy monella tavalla. Urheilijat ovat hyvällä tuulella ja ollaan saatu arki täällä sujumaan jouhevasti, Mustonen kuvailee.

– Meillä on useampi paralympialaisten ensikertalainen, joista useampi on todella iskukykyisessä kunnossa. Ainon (Tapola) ja Jarkon (Mylly) tämänhetkinen kunto lupaa hyvää. Lontoon mitalistit Jere Forsberg ja Katja Karjalainen ovat myös saaneet viritettyä kuntonsa näihin kisoihin. Hyvillä mielin mennään kohti avajaisia ja kisapäiviä.

Suomalaisen huippu-urheilun menestystavoitteiden viimeinen mittari

Tokion paralympialaiset on viimeinen tuloksellinen mittari suomalaisen huippu-urheilun edellisen strategiakauden menestystavoitteille. Olympialajeissa PyeongChangin talvi- ja Tokion kesäkisat tuottivat yhteensä kahdeksan mitalia, joka jäi kymmenen mitalin tavoitteesta kahden päähän. Tavoitteesta jäätiin myös joukkuepeleissä, kun Tokion Olympialaisiin ei joukkuetta saatu.

Sama kymmenen mitalin tavoite on paralympialajeissa. PyeongChangin talvikisoista tuloksena oli kolme mitalia, joten tavoitteen täyttyminen vaatii Tokiosta seitsemän mitalia.

– Olympialaisissa pystyimme tuplaamaan Rion tuloksen Tokiossa. Edellisistä kesäparalympialaisista Riosta saavutimme kolme mitalia, joten myös paralympialaisissa edellisten kisojen tulos pitäisi pystyä tuplaamaan ja mennä vielä yksi yli siitäkin. Se on tietysti hurjan kova tavoite, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki toteaa.

– Kun katsotaan joukkueen kokoa, yleisurheilu on kantava voima – samoin kuin vammattomien puolella. Edellisistä parayleisurheilun MM-kisoista 2019 saavutimme viiden mitalin saaliin, joten yleisurheilu on parapuolella syömähampaamme myös menestysnäkökulmasta. Sitä alleviivaa sekin, että parayleisurheilu on jääkiekon ja maastohiihdon ohella ainoa kärkilajin statukseen yltävä laji tukiohjelmissamme.

Paralympiaurheilu on olympialajien, ei-olympialajien ja joukkuepelien ohella yksi neljästä sektorista, jolla suomalaisen huippu-urheilun menestystä seurataan. Toisin kuin vammattomien puolella, vammaisurheilussa Huippu-urheiluyksikön keskittyminen on yksinomaan paralympiaohjelmassa olevissa lajeissa.

– Huippu-urheiluyksikössä on kahdeksan lajiryhmävastaavaa, joista kaksi (Kimmo Mustonen ja Mika Vakkuri) keskittyy paralympialajeihin. Tämä sektori on sekä organisatorisesti että budjetillisesti tärkeä osa suomalaisen huippu-urheilun kokonaisuutta, Lehtimäki korostaa.

TOKION PARALYMPIALAISET / ALUSTAVA SUOMALAISOHJELMA (AJAT SUOMEN AIKAA)

Tiistai 24.8.

14.00 Avajaiset

Keskiviikko 25.8.

7.40 Pöytätennis, WS1-2 alkulohko-ottelu (Aino Tapola-Su Yeon Seo KOR)

Torstai 26.8.

4.34 Uinti, S13 100 m su alkuerät (Antti Latikka)
5.40 Pöytätennis, WS1-2 alkulohko-ottelu (Aino Tapola-Dorota Buclaw POL)
11.53 Ratsastus, grade IV, henk. koht. (Pia-Pauliina Reitti)
(13.07 Uinti, S13 100 m su finaali (Antti Latikka))

Perjantai 27.8.

(6.20 Pöytätennis, WS1-2 puolivälierä (Aino Tapola))
8.00 Jousiammunta, avoin taljajousi, rankingkierros (Jere Forsberg)
10.00 Ratsastus, grade I, henk. koht. (Katja Karjalainen)

Lauantai 28.8.

3.00-8.55 Jousiammunta, avoin taljajousi, pudotusottelut 1/24 ja 1/16 (Jere Forsberg)
(6.20 Pöytätennis, WS1-2 välierä (Aino Tapola))
(13.15 Pöytätennis, WS1-2 finaali (Aino Tapola))

Sunnuntai 29.8.

3.46 Uinti, S9 50 m vu alkuerät (Leo Lähteenmäki)
5.43 Yleisurheilu, T54 400 m alkuerät (Leo-Pekka Tähti)
(11.35 Uinti, S9 50 m vu finaali (Leo Lähteenmäki))
13.49 Yleisurheilu, F34 keihäs, finaali (Marjaana Heikkinen)
(14.21 Yleisurheilu, T54 400 m finaali (Leo-Pekka Tähti))

Maanantai 30.8.

4.43 Yleisurheilu, T34 100 m finaali (Henry Manni)
(10.00 Ratsastus, grade IV vapaaohjelma (Pia-Pauliina Reitti))
(15.01 Ratsastus, grade I vapaaohjelma (Katja Karjalainen))

Tiistai 31.8.

2.00 Pyöräily, H1 aika-ajo (Teppo Polvi ja Harri Sopanen)
(3.00 Jousiammunta, avoin taljajousi, pudotusottelut 1/8 -> (Jere Forsberg))
4.18 Yleisurheilu, T51 200 m finaali (Toni Piispanen)
(7.18 Jousiammunta, avoin taljajousi, mitaliottelut (Jere Forsberg))

Keskiviikko 1.9.

3.30 Ampumaurheilu, R3 10 m ilmakivääri SH1 (Jarkko Mylly) (Finaali 5.30)
3.35 Pyöräily, H1-2 maantieajo (Teppo Polvi ja Harri Sopanen)
5.43 Yleisurheilu, T54 100 m alkuerät (Esa-Pekka Mattila, Leo-Pekka Tähti)
6.15 Yleisurheilu, T54 100 m alkuerät (Amanda Kotaja)
(13.30 Yleisurheilu, T54 100 m finaali (Esa-Pekka Mattila, Leo-Pekka Tähti))
(14.46 Yleisurheilu, T54 100 m finaali (Amanda Kotaja))

Torstai 2.9.

4.00 Uinti, S14 100 m su alkuerät (Nader Khalili)
6.42 Yleisurheilu, T54 400 m alkuerät (Amanda Kotaja)
(12.04 Uinti, S14 100 m su finaali (Nader Khalili))
(13.52 Yleisurheilu, T54 400 m finaali (Amanda Kotaja))

Perjantai 3.9.

5.29 Yleisurheilu, T34 800 m alkuerät (Henry Manni)
14.52 Yleisurheilu, T51 100 m finaali (Toni Piispanen)

Lauantai 4.9.

(3.55 Yleisurheilu, T34 800 m finaali (Henry Manni))

Sunnuntai 5.9.

3.30 Ampumaurheilu, R6 50 m pienoiskivääri SH1 (Jarkko Mylly) (Finaali 5.30)

Lisää aiheesta

Näin seuraat Tokion paralympialaisia (paralympia.fi) 

Tokion paralympialaiset lähestyvät – tutustu Suomen joukkueeseen OlympiaCastin arkistossa! 

Lue lisää aiheesta