Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 34/2021: Marjaana Heikkinen avasi Suomen mitalisarakkeen Tokion paralympialaisissa

Suomi saavutti paralympialaisten avausviikolla yhden mitalin ja kolme pistesijaa. Naisleijonat on edennyt MM-kisoissa neljän parhaan joukkoon. Lentopallossa naisten EM-urakka päättyi, miesten alkaa. Emil Ruusuvuori osoitti vahvaa tuloskuntoa kauden viimeisen grand slam -turnauksen alla. Wilma Murron SE-hyppy oli Kalevan kisojen kohokohta. Yhdistetyn MM-mitalisti Ilkka Herola on väkevässä kesävireessä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Tokion paralympialaisten ainoa suomalaisampuja Jarkko Mylly osallistuu keskiviikkona kymmenen metrin ilmakivääriin (R3) ja kisojen päätöspäivänä sunnuntaina pienoiskivääriin (R6).

Jousiammunta: Jere Forsberg on edennyt vakaasti 16 parhaan joukkoon Tokion paralympialaisissa avoimessa taljajousessa. Forsberg oli rankingkierroksella 20:s ja voitti ensimmäisessä pudotusottelussaan Yhdysvaltain Kevin Polishin. Loput kierrokset käydään tiistaina.

Pyöräily: Teppo Polvi ja Harri Sopanen ovat Tokion paralympialaisissa mukana käsipyöräilyn aika-ajossa tiistaina ja maantieajossa keskiviikkona. Aika-ajossa Polvi ja Sopanen ovat omassa H1-luokassaan, maantieajossa luokka on yhdistetty lievempään vammaluokkaan H2.

Pöytätennis: Kaksi otteluaan hävinnyt Aino Tapola ei onnistunut selviytymään alkulohkosta kahdeksan parhaan joukkoon Tokion paralympiaturnauksessa. Normaalisti ykkösluokassa pelaavan Tapolan luokka oli Tokiossa yhdistetty astetta lievemmän vamman kanssa pelaavaan kakkosluokkaan.

Ratsastus: Kouluratsastuksen ykkösluokassa kilpaileva Katja Karjalainen sijoittui perjantain henkilökohtaisessa ohjelmassa kuudenneksi. Pistesijan lisäksi varmistui paikka maanantain vapaaohjelmaan. Pia-Pauliina Reitin urakka IV-luokassa jäi yhteen kilpailuun, kun hän oli henkilökohtaisessa kilpailussa 12:s.

Uinti: Antti Latikka päätti paralympiauransa neljänteen perättäiseen finaalipaikkaan S13-luokan sadan metrin selkäuinnissa. Aika 1.04,21 riitti seitsemänteen sijaan. Leo Lähteenmäki oli alkuerien 14:nneksi nopein ajalla 26,24 S9-luokan 50 metrin vapaauinnissa. Suomalaissuoritukset uinnissa päättää torstaina Nader Khalili S14-luokan sadan metrin selkäuinnissa.

Yleisurheilu: Jo kolmansissa paralympialaisissa peräjälkeen mitaleille yltänyt Marjaana Heikkinen avasi Suomen mitalisarakkeen Tokion paralympialaisissa heittämällä pronssille F34-luokan keihäässä tuloksella 17,47. Henry Manni sijoittui viidenneksi T34-luokan sadalla metrillä ajalla 15,84 jääden 0,18 sekuntia mitalisijoista. Leo-Pekka Tähti oli alkuerien kahdeksanneksi nopein ajalla 46,91 sivulajissaan, T54-luokan 400 metrillä. Tähti oli kuitenkin alkuerien kovimmassa erässä, eikä viides sija riittänyt aikavertailuun finaalipaikoista. Jälkimmäisellä viikolla tositoimissa ovat Toni Piispanen T51-luokan 200 metrillä tiistaina ja satasella perjantaina, Esa-Pekka Mattila, Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja T54-luokan satasella keskiviikkona (Kotaja myös 400 metrillä torstaina) sekä Henry Manni T34-luokan 800 metrillä viikonloppuna.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helsingin Jalkapalloklubi taipui Eurooppa-liigan viimeisellä karsintakierroksella turkkilaiselle Fenerbahcelle yhteismaalein 2-6. Tappiosta huolimatta HJK jatkaa uuden konferenssiliigan lohkovaiheeseen, joka käynnistyy myöhemmin syyskuussa. Kuopion Palloseura pelasi Saksan Bundesliigassa pelaavan Union Berlinin vieraana 0–0-tasapelin, mutta taipui konferenssiliigan viimeisellä karsintakierroksella yhteismaalein 0-4. Huuhkajat kohtaa keskiviikkona maaottelussa Walesin ja lauantaina MM-karsinnoissa Kazakstanin.

Jääkiekko: Suomi on edennyt välieriin naisten MM-kisoissa Kanadassa. Suomen maali pysyi puhtaana alkusarjassa Venäjää (4-0) ja Sveitsiä (6-0) vastaan, kuten myös puolivälierässä Tšekkiä (1-0) vastaan. Välierä hallitsevaa maailmanmestaria Yhdysvaltoja vastaan pelataan myöhään maanantai-iltana.

Tappara aloitti Mestarien liigan väkivahvasti voittamalla vieraissa saksalaisen Eisbären Berlinin 6-1 ja sveitsiläisen Luganon 6-3. Myös HIFK avasi kahdella vierasvoitolla; sveitsiläinen Zürich kaatui 3-0 ja tšekkiläinen Mlada Boleslav jatkoajalla 2-1. Lukko taipui kotonaan jatkoajalla sveitsiläiselle Lausannelle 2-3, mutta kaatoi saksalaisen Mannheimin 5-1. TPS hävisi molemmat kotiottelunsa; saksalaiselle Bremerhavenille 1-2 ja tšekkiläiselle Sparta Prahalle voittomaalikilpailun jälkeen 2-3. Sarja jatkuu heti tällä viikolla.

Lentopallo: Naisten maajoukkueen haaveet jatkopaikasta EM-kisoissa kariutuivat maanantaina, kun olympiakävijä Turkki oli parempi erin 3-0. Turnaus päättyi positiiviseen nuottiin, kun Romania kaatui omalla maaperällään erin 3-1. Suomi oli alkulohkonsa viides ja kisojen lopputaulukossa 18:s. Miesten EM-kotikisat käynnistyvät keskiviikkona ottelulla Pohjois-Makedoniaa vastaan. Lauantaina vastassa on Espanja ja sunnuntaina Tuomas Sammelvuon valmentama olympiakakkonen Venäjä.

Salibandy: Suomi eteni finaaliin asti voitosta voittoon alle 19-vuotiaiden miesten MM-turnauksessa Tšekissä. Finaaliakin Suomi johti isäntämaata vastaan avauserän jälkeen 2-0, mutta Suomelle alkulohkossa maalein 4-6 taipunut Tšekki nousi 4–3-voittoon ja uusi maailmanmestaruutensa kahden vuoden takaa. Miesten maajoukkue kohtaa maaotteluissa Ruotsin lauantaina ja sunnuntaina.

Kesäolympialajit

Beach volley: Anniina Parkkinen ja Ida Sinisalo-Peltonen eivät saavuttaneet paikkaa pääsarjaan maailmankiertueen kahden tähden turnauksessa Tšekin Brnossa.

Golf: Sanna Nuutinen jatkoi vahvaa kauttaan sijoittumalla neljänneksi Euroopan kiertueella Ruotsissa. Tiia Koivisto jakoi sijaa 17, muut suomalaiset eivät läpäisseet cutia. Miesten Euroopan kiertueella Sveitsissä 40:nneksi sijoittunut Mikko Korhonen oli ainoa, joka läpäisi tasokkaassa kilpailussa cutin. Miehet jatkavat Italiassa, naiset edelleen Ruotsissa. Matilda Castrén edustaa ensimmäisenä suomalaisena Eurooppaa Solheim Cupissa viikonloppuna.

Purjehdus: Nooa Laukkanen sijoittui 33:nneksi laser standardin alle 21-vuotiaiden MM-regatassa Puolassa.

Pöytätennis: Suomi varmisti paikkansa miesten EM-joukkuekilpailun lopputurnauksessa lokakuun vaihteessa voittamalla karsintalohkonsa Serbiassa. Norja kaatui voitoin 3-0, mikä riitti takaamaan lohkovoiton, vaikka Unkaria vastaan tuli tappio voitoin 1-3. Joukkueessa pelasivat Benedek Oláh, Alex Naumi ja Samuli Soine. Naiset eivät karsintaa läpäisseet, kun sekä Liettuaa että Englantia vastaan tuli tappiot.

Taekwondo: Tallinnassa kilpailtiin alle 21-vuotiaiden EM-mitaleista. Suomalaisista parhaaseen saavutukseen ylsi Chahrazad Boughrara, joka otteli kaksi otteluvoittoa ja sijoittui 67-kiloisissa sijoille 5-8.

Tennis: Emil Ruusuvuori osoitti vahvaa kuntoa maanantaina käynnistyvän kauden viimeisen grand slam -turnauksen, US Openin alla etenemällä välieriin asti Winston Salemin ATP250-turnauksessa. Laura Hietaranta viimeisteli kuntoaan juniorien US Openia varten ykköskategorian junioriturnauksessa Washingtonissa. Kaksinpelissä hän ylsi toiselle kierrokselle ja nelinpelissä puolivälieriin. Anastasia Kulikovan taival katkesi puolivälieriin ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Espanjassa. Vasan veljekset Eero ja Iiro puolestaan pelasivat nelinpelin välierässä M15-tason turnauksessa Slovakiassa. Eero selvitti karsinnat myös kaksinpelissä ja putosi pääsarjan avauskierroksella. US Openissa ovat mukana myös nelinpeliparina pelaavat Henri Kontinen ja Harri Heliövaara.

Triathlon: Veikka Sarénin on määrä kilpailla Euroopan junioricupissa Espanjassa viikonloppuna.

Uinti: Fanny Teijonsalo teki debyyttinsä energy standard -joukkueessa ISL-uintiliigassa Napolissa. Teijonsalo ui sadan metrin vapaauinnin kolmessa viestissä. 4 x 100 metrin vapaauintiviestissä Teijonsalo avasi ennätyksellään 53,12. Naisten ja sekajoukkueiden 4 x 100 metrin sekauintiviestissä Teijonsalo kellotti kummassakin lentävällä lähdöllä ajan 52,79. Tällä viikolla liigassa nähdään myös Ida Hulkko, Jenna Laukkanen ja Laura Lahtinen.

Yleisurheilu: Peräti neljä suomalaista nähtiin viikolla Timanttiliigassa, mutta optimaalisia onnistumia ei saatu. Kristiina Mäkelä oli parhaana kahdeksas Lausannen kolmiloikassa tuloksella 13,93. Senni Salminen jäi ilman tulosta, mikä johti myös karsiutumiseen Kalevan kisojen finaalista, koska kilpailu oli sovittu kaksikon osalta SM-kisojen karsinnaksi. Mäkelällä olikin tie auki SM-kultaan tuloksella 13,71. Sara Kuivisto oli Lausannessa 1500 metrillä 12:s vaatimattomalla ajalla 4.20,68. Reissun takia Kuivisto osallistui Tampereella vain 800 metrille, jolla hän otti mestaruuden ajalla 2.03,36. Vielä enemmän vastustusta oli Topi Raitasella, joka oli Pariisin Timanttiliigassa lauantaina 13:s ajalla 8.42,00. Kalevan kisoissa Raitanen tuli ensimmäisenä maaliin esteissä, mutta hänet hylättiin ratarikon takia, ja mestariksi nousi myös 5000 metriä voittanut Eemil Helander ajalla 8.44,39. Helanderin tavoin tuplaan ylsivät Samuel Purola (satasella 10,38 ja kakkosella 20,80) sekä taktiikkajuoksut 800 ja 1500 metrillä voittanut Joonas Rinne.

Kalevan kisoissa saatiin kaksi ensi kesän MM-rajan ylitystä; Wilma Murto voitti seipään SE-tuloksella 472 ennen Elina Lampelaa (451) ja Oliver Helander keihään tuloksella 86,13. Olympiakasi Lassi Etelätalo oli toinen (83,05) ja Toni Kuusela kolmas (82,15). Krista Tervo päihitti moukarissa nuorten maailmanmestarin Silja Kososen (70,29 ja 68,30). Simo Lipsanen hyppäsi kolmiloikassa 16,82 – hänen pisin ulkoratojen hyppynsä yli kolmeen vuoteen. Mikko Paavola voitti seipään tuloksella 560, pitkältä harjoittelutauolta palannut Aaron Kangas moukarin tuloksella 73,51, Ella Junnila korkeuden tuloksella 191 ja Miia Sillman seitsenottelun harjoituskaveriensa Maria Huntingtonin ja Saga Vannisen poissa ollessa tuloksella 5939. Pituudessa saatiin Kalevan kisojen historian nuorin miesvoittaja, kun 16-vuotias Kasperi Vehmaa hyödynsi olympiaysin Kristian Pullin poisjäännin ja hyppäsi kultaa tuloksella 749. Kausi paketoidaan suurilta osin viikonlopun Ruotsi-ottelussa.

Talviolympialajit

Ampumahiihto: Rulla-ampumahiihdon MM-kisat käytiin Tšekissä. Suvi Minkkinen sijoittui naisten pikamatkalla kuudenneksi ja takaa-ajossa yhdeksänneksi. Jaakko Ranta nousi takaa-ajossa pikakilpailun 20. sijalta yhdeksänneksi.

Yhdistetty: Ilkka Herola avasi kesä-GP-sarjan väkevästi Saksan Oberhofissa voittamalla avausosakilpailun ja sijoittumalla toisessa kilpailussa kolmanneksi. Myös Leevi Mutru osoitti hyvää kesäkuntoa ottamalla sijoitukset yksitoista ja yhdeksän. Arttu Mäkiaho oli molemmissa kilpailuissa 27:s, Otto Niittykoski 34:s ja 26:s. Kesäsarjaa johtava Herola puolustaa johtoasemaansa jo keskiviikkona Oberwiesenthalissa, muu Suomen joukkue jatkaa Itävallan Villachiin, jossa kilpaillaan viikonloppuna.

Ei-olympialajit

Formula 1: Sade pilasi täysin Belgian GP-kilpailun, kun MM-sarja palasi kesätauoltaan. Valtteri Bottas oli tynkäkilpailussa 12:s ja Kimi Räikkönen 19:s. Tällä viikolla jatketaan Hollannissa.

Rallicross: MM-sarjan kolmas osakilpailu ajetaan tällä viikolla Ranskassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta