Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.09.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 35/2021: Suomen mitalilaskuri pysähtyi viiteen Tokion paralympialaisissa ja kuuteen talviolympialajien MM-kisoissa

Suomen saalis Tokion paralympialaisista oli viisi (yleisurheilu)mitalia ja kahdeksan pistesijaa. Naisleijonat voitti Kanadassa MM-pronssia saavuttaen Suomen kuudennen mitalin talviolympialajien MM-kisoista tämän vuoden aikana. Huuhkajat otti tärkeän voiton Kazakstanista MM-karsinnoissa ja haastaa seuraavaksi hallitsevan maailmanmestarin. Lentopallomiehet ovat aloittaneet EM-kotikisat pirteästi. Ilkka Herola juhli yhdistetyn kesä-GP:n kokonaisvoittoa Itävallassa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Tokion paralympialaisten ainoa suomalaisampuja Jarkko Mylly sijoittui R6-luokan 50 metrin pienoiskiväärissä 15:nneksi pistein 615,2. R3-luokan ilmakiväärissä Mylly oli 41:s pistein 625,3.

Jousiammunta: Jere Forsberg joutui taipumaan puolivälierissä Tokion paralympialaisissa avoimessa taljajousessa. Lontoon paralympiavoittaja oli rankingkierroksella 20:s ja voitti kaksi ensimmäistä pudotusotteluaan, mutta mitaliottelut jäivät haaveeksi. Forsbergin virallinen sijoitus oli kahdeksas.

Pyöräily: Teppo Polvi sijoittui käsipyöräilyn H1-luokan aika-ajossa viidenneksi Tokion paralympialaisissa. Maantieajossa Polvi oli oman luokkansa ajajista toiseksi paras, mutta maantieajossa H1-luokan ajajat oli yhdistetty lievempään vammaluokkaan H2, joten Polven sijoitus oli seitsemäs. Harri Sopanen keskeytti aika-ajon, eikä lähtenyt lainkaan maantieajoon.

Ratsastus: Kouluratsastuksen ykkösluokassa kilpaileva Katja Karjalainen sijoittui henkilökohtaisen ohjelman tavoin kuudenneksi myös vapaaohjelmassa.

Uinti: Suomalaissuoritukset uinnissa päätti Nader Khalili S14-luokan sadan metrin selkäuinnissa. Aika 1.07,04 riitti sijaan 17.

Yleisurheilu: Yleisurheilijat vastasivat Suomen paralympiajoukkueen viiden mitalin potista. Jo avausviikolla tulleen Marjaana Heikkisen pronssimitalin jatkoksi Toni Piispanen saavutti kolmantena suomalaisena 2000-luvulla kaksi mitalia samoista kesäparalympialaisista, kun hän saavutti T51-luokassa kultaa 200 metrillä ajalla 36,81 ja 100 metriltä hopeaa ajalla 20,68. T54-luokassa suomalaiset saavuttivat kaksi hopeamitalia. Leo-Pekka Tähden Ateenassa 2004 alkanut neljän kultamitalin putki katkesi satasella, mutta aika 13,85 toi hopeaa, joka oli Tähden uran seitsemäs paralympiamitali. Naisissa Amanda Kotaja otti satasella uransa ensimmäisen paralympiamitalin, kun kauden paras aika 15,93 riitti kakkoseksi. 400 metrillä Kotaja oli yhdeksäs. Henry Manni otti kisojen toisen pistesijansa kelaamalla T34-luokan 800 metrillä neljänneksi.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat kaatoi lauantaina MM-karsinnoissa Kazakstanin Joel Pohjanpalon maalilla 1-0. Keskiviikon maaottelussa Suomi pelasi tasan 0-0 Walesin kanssa Helsingissä. Tiistaina haaste on maksimaalinen, kun Suomi kohtaa karsintalohkoa johtavan hallitsevan maailmanmestarin Ranskan vieraissa. Pikkuhuuhkajat avasi EM-karsinnat voittamalla Viron vieraissa 3-0. Tiistaina vastaan tulee Kroatia.

Jääkiekko: Suomi taipui Kanadan Calgaryssä naisten MM-välierässä Yhdysvalloille maalein 0-3. Pronssiottelussa Sveitsi kaatui maalein 3-1, joten Naisleijonat nappasi Suomelle talvilajien kuudennen MM-mitalin vuonna 2021. Jaossa oli vuoden mittaan mitaleita 107 Pekingin olympialajissa, eli kahta vaille kaikissa ensi talven olympialajeissa. Pistesijoja Suomi saavutti yhdeksän ja muita sijoituksia 16 parhaan joukkoon 18. NHL ja kansainvälinen jääkiekkoliitto pääsivät viikonloppuna sopimukseen NHL-pelaajien osallistumisoikeudesta Pekingin olympiakisoihin.

Tappara jatkoi voittokulkuaan jääkiekon Mestarien liigassa lyömällä sekä Eisbären Berlinin että Luganon jatkoajalla kotihallissaan. Myös HIFK ja Lukko ovat kiinni jatkopaikoissa neljän ottelukierroksen jälkeen; HIFK kärsi tappion Zürichille, mutta voitti Mlada Boleslavin 2-1, yhä ilman varsinaisen peliajan tappiota porskuttava Lukko puolestaan löi Lausannen ja taipui voittomaalikilpailun jälkeen Mannheimille. TPS on sen sijaan ahtaalla taivuttuaan kaikissa neljässä ottelussaan (menneellä viikolla Bremerhavenille 0-3 ja Sparta Prahalle 2-3). Alkulohkot pelataan loppuun lokakuussa.

Lentopallo: Suomi on aloittanut miesten EM-kisojen alkulohkon Tampereella pirteästi. Pohjois-Makedonia kaatui erin 3-1 ja Espanja puhtaasti 3-0. Todellinen jymypaukku oli vireillä sunnuntaina, kun Suomi otti avauserän Tokion olympiakakkoselta Venäjältä ja haastoi huippujoukkueen muutenkin tosissaan. Tappio tuli Venäjälle erin 1-3, mutta lähtökohdat alkulohkon päättäviin Hollanti- ja Turkki-otteluihin ovat hyvät.

Salibandy: Suomen miesten maajoukkue voitti elokuussa Ruotsin kahdesti maaotteluissa, mutta menneenä viikonloppuna Ruotsi suoritti puhtaan revanssin. Lauantaina Ruotsin voittolukemat olivat 4-3, sunnuntaina 4-1. Alle 19-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa Ruotsissa Suomi pääsi vastavuoroisesti juottamaan karvasta kalkkia Ruotsille, kun Suvi Hämäläisen maali jatkoajalla takasi Suomelle ikäluokan maailmanmestaruuden. Alkusarjassa Suomi taipui vielä Sveitsille, mutta se olikin ainoa tappio koko turnauksessa. Mestaruus oli Suomelle historian toinen tytöissä.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Hollolassa ammuttiin viikonloppuna Vesa Törnroosin muistokilpailu. Suomalaisista voittoihin tähtäsivät Noora Antikainen (110+38) trapissa sekä Timo Laitinen (117+56+2) ja Heidi Hämäläinen (113+48) skeetissä. Miesten trapissa Vili Kopra oli toinen (117+39). Tokion olympiakävijät jätettiin nuolemaan näppejään, sillä Satu Mäkelä-Nummela oli trapissa kuudes (106+25) ja skeetissä Eetu Kallioinen kolmas (117+44) ja Lari Pesonen viides (112+25).

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén ottivat toisen perättäisen voiton maailmankiertueen yhden tähden turnauksista. Pari voitti Puolan Varsovassa kaikki viisi otteluaan.

Golf: Kaikki neljä suomalaismiestä läpäisi cutin Euroopan kiertueella Italiassa. Paras oli kahdeksanneksi sijoittunut Mikko Korhonen. Tapio Pulkkanen päätyi sijalle 27, Sami Välimäki oli 46:s ja Kalle Samooja 60:s. Naisten Euroopan kiertueella Ruotsissa Ursula Wikström, Krista Bakker ja Sanna Nuutinen jakoivat sijaa 18, Elina Nummenpää oli 35:s ja Tiia Koivisto 44:s. Ensimmäisenä suomalaisena Eurooppaa Solheim Cupissa edustava Matilda Castrén kärsi avaustappionsa vasta sunnuntai-iltana. Kilpailu huipentuu maanantaina. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Englannissa, naisten Sveitsissä.

Judo: Luxemburgissa otellaan tällä viikolla alle 21-vuotiaiden EM-mitaleista.

Paini: Jere Heino paini vapaapainin 125-kiloisissa toiseksi ja Taru Vainionpää 50-kiloisissa kolmanneksi kansainvälisessä turnauksessa Romaniassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen palasi sairauslomansa jälkeen tositoimiin maailmankiertueella Ranskassa. Perjantaina Hänninen tuli maaliin 172 kilometrin urakan jälkeen 125:ntena ja lauantaina 181 kilometrin urakan jälkeen 79:ntenä. Sijoituksia oleellisempaa oli Hännisen tiimilleen tekemä vetotyö, sillä perjantaina hän veti joukkoa peräti 110 kilometriä ja lauantaina 90 kilometriä. Hännisen tiimiin tuli kisoista kakkossija ja voitto, joten työ ei mennyt hukkaan.

Tennis: ATP-rankingissa sijalla 21 oleva Roberto Bautista Agut päätti Emil Ruusuvuoren taipaleen kaksinpelissä toiselle kierrokselle kauden viimeisessä grand slam -turnauksessa, Yhdysvaltain avoimissa. Nelinpelissä Ruusuvuori on edennyt Dominik Koepferin kanssa kolmannelle kierrokselle kahden luovutusvoiton myötä. Henri Kontinen ja Harri Heliövaara kärsivät avauskierroksella niukimman mahdollisen tappion, kun he taipuivat päätöserän katkaisupelissä. Laura Hietaranta on tällä viikolla mukana tyttöjen sarjoissa.

Uinti: Suomalaisuimarit urakoivat ISL-uintiliigassa Napolissa. Ida Hulkko oli 50 metrin rintauinnissa kolmas ajalla 29,98 ja satasella neljäs ajalla 1.05,66. Lisäksi Hulkko ui 4 x 100 metrin sekauintiviestissä osuutensa aikaan 1.05,48. Jenna Laukkanen oli 50 metrillä kuudes ajalla 31,42 sekä sadan metrin sekauinnissa kahdeksas ajalla 1.00,73. Laura Lahtinen ui pidempiä matkoja: nelossija 400 metrin vapaauinnissa SE-ajalla 4.08,85, 200 metrin perhosuinnin kuutossija ajalla 2.08,80 ja 400 metrin sekauinnissa seitsemäs sija ajalla 4.45,67. Fanny Teijonsalosta on kuoriutunut Energy standard -joukkueen luottouimari viesteissä; hän voitti osuutensa 4 x 100 metrin voittoisassa vapaauintiviestissä ja sinetöi ankkurina voiton sekajoukkueiden 4 x 100 metrin sekauintiviestissä. Lisäksi joukkue oli toinen naisten 4 x 100 metrin sekauintiviestissä. Lyhyellä radalla uitava liiga jatkuu tällä viikolla.

Yleisurheilu: Suomi taipui Ruotsille sekä miesten (201-230) että naisten (207,5-223,5) maaotteluissa Tukholmassa. Tytöissä Suomi juhli voittoa pistein 110-102, pojissa Ruotsi pistein 108-101. Suomen pisterohmu oli voittoa sadalla (10,45) ja 200 metrillä (20,84) sekä pikaviestissä (39,76) juhlinut Samuel Purola. Topi Raitanen voitti 3000 metrin esteet ajalla 8.39,00, Mikko Paavola seipään tuloksella 560, Aaron Kangas moukarin tuloksella 73,71, Elmo Lakka pika-aidat ajalla 13,85 ja Simo Lipsanen kolmiloikan tuloksella 16,23. Naisissa lajivoittoihin ylsivät Lotta Kemppinen satasella (11,57), Mette Baas 400 metrillä (52,66), Sara Kuivisto 1500 metrillä (4.09,40), Reetta Hurske 100 metrin (13,30) ja Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa (55,86), Elina Lampela seipäässä (434), Senni Salminen kolmiloikassa (13,98), Salla Sipponen kiekossa (56,69), Silja Kosonen moukarissa (70,70) ja Sanne Erkkola keihäässä (58,81). Lisäksi Suomi voitti pitkän viestin ajalla 3.33,89, joka oli 2000-luvun kovin suomalaisnoteeraus.

Talviolympialajit

Yhdistetty: Jokaisessa viidessä osakilpailussa palkintokorokkeelle kivunnut Ilkka Herola juhli kesä-GP:n kokonaisvoittoa. Päätösviikolla Herola oli Oberwiesenthalissa kolmas, Villachin kahdessa kilpailussa tuli voitto ja kakkostila. Koko Suomen joukkue päätti kiertueen positiiviseen nuottiin, sillä kaikki neljä muutakin suomalaisurheilijaa ylsi päätösosakilpailussa 20 parhaan joukkoon: Eero Hirvonen oli kuudes, Arttu Mäkiaho kymmenes, Leevi Mutru 18:s ja Perttu Reponen 19:s.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi kolmanneksi Hollannin GP:ssä. Kimi Räikkönen joutui jättämään viikonlopun väliin koronavirustartunnan vuoksi. Kolmen kisaviikonlopun putki huipentuu tällä viikolla Italiassa.

Karate: Björn Kulovuori otti alle 84-kiloisissa kaksi otteluvoittoa ja sijoittui jaetulle viidennelle sijalle K1 Premier Leaguen osakilpailussa Egyptin Kairossa. Titta Keinänen (yli 68-kiloiset) ja Tuomas Suur-Inkeröinen (alle 75-kiloiset) jäivät ilman otteluvoittoja.

Ralli: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Kreikan osakilpailulla.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi ensimmäisen kerran tällä kaudella palkintokorokkeelle, kun hän oli kolmas kauden kolmannessa MM-osakilpailussa Ranskassa. RX2-luokassa Jesse Kallio oli neljäs.

Suunnistus: Touko Seppä avasi Suomen mitalitilin nuorten MM-kisoissa Turkissa suunnistamalla toiseksi sprintissä. Ida Haapala oli tytöissä kuudes. Tällä viikolla käydään keskimatkat, pitkät matkat ja viestit.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta