Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.09.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 36/2021: Suomalaista golfhistoriaa tehnyt Matilda Castrén sinetöi Euroopan voiton Solheim Cupissa

Matilda Castrén oli Euroopan sankari Solheim Cupissa. Henri Ruoste sijoittui kouluratsastuksen EM-kisoissa kuudenneksi – ja mikä ehkä vielä merkityksellisempää, hän johdatti Suomen samalle sijalle myös joukkuekilpailussa. Moottoriurheilussa nähtiin viikonloppuna suomalaisia urotekoja, kun Kalle Rovanperä voitti Kreikan MM-rallin ja Valtteri Bottas säväytti formula 1:n Italian GP:ssä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Joukkuepelit

Jalkapallo: Suomi taipui MM-karsinnoissa tiistaina hallitsevalle maailmanmestarille Ranskalle vieraissa 0-2. Lohko on ollut Ranskan takana erittäin tasainen, ja Suomi on neljän ottelun jälkeen kolmantena tasapisteissä jatkokarsintapaikkaa hallinnoivan Ukrainan kanssa. Pikkuhuuhkajat taipui EM-karsinnoissa kotonaan Kroatialle maalein 0-2. HJK aloittaa Uefan konferenssiliigan lohkovaiheensa torstaina kotiottelulla itävaltalaista LASK Linziä vastaan.

Lentopallo: Suomi päätti alkulohkon miesten EM-kisoissa 3–2-taisteluvoittoon Turkkia vastaan taivuttuaan sitä ennen Hollannille erin 1-3. Lauantaiksi Suomi matkusti hallitsevan maailmanmestarin Puolan kotikentälle neljännesvälierään, jossa tuli tappio erin 0-3. Suomen lopullinen sijoitus on välillä 10-15, ja se tarkentuu maanantaina.

Kesäolympialajit

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén pelaavat vahvaa syksyä maailmankiertueen yhden tähden turnauksissa. Kahden perättäisen turnausvoiton jatkoksi tuli kolmas sija Italian Cerviassa.

Golf: Matilda Castrén ei ujostellut päästyään ensimmäisenä suomalaisena edustamaan Eurooppaa Solheim Cupissa Yhdysvalloissa. Castrén kirjautti voiton ainoasta kaksinpelistään ja kaksi voittoa kolmesta nelinpelistään. Kaiken kukkuraksi Castrén pääsi upottamaan Euroopalle kokonaiskilpailun voiton ratkaisseen putin. Sanna Nuutinen sijoittui jo kymmenennen kerran 20 parhaan joukkoon tällä kaudella Euroopan kiertueella, kun hän oli Sveitsin avoimissa 16:s. Karina Kukkonen läpäisi toisen kerran tällä kaudella cutin sijoittuen 69:nneksi. Tapio Pulkkanen pelasi 17:nneksi, Mikko Korhonen 45:nneksi ja Kalle Samooja 57:nneksi miesten Euroopan kiertueen arvostetuimpiin kuuluvassa turnauksessa Englannissa. Sami Välimäki jäi cutiin. Miesten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Hollannissa, naisten Ranskassa. LPGA-kiertuetta pelataan Portlandissa.

Judo: Kolme otteluvoittoa napannut Eetu Ihanamäki taipui pronssiottelussa ja sijoittui viidenneksi 81-kiloisissa alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Luxemburgissa. Suomen toinen edustaja Pihla Salonen taipui toisessa ottelussaan 57-kiloisissa.

Paini: Arvi Savolainen palasi painimatolle ensimmäistä kertaa Tokion olympiakisojen jälkeen kreikkalais-roomalaisen painin SM-kisoissa Ilmajoella voittaen 97 kilon sarjan. Kovimmat väännöt mestaruuksista käytiin keskisarjoissa: Akseli Yli-Hannuksela löi 77 kilon finaalissa Matias Lipastin ja Jonni Sarkkinen voitti 82-kiloisten sarjan finaalissa Otto Ketosen.

Pyöräily: Vuonna 2003 syntynyt Anniina Ahtosalo väläytti potentiaaliaan maantiepyöräilyn alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Italiassa. Henkilökohtaisessa aika-ajossa Ahtosalo sijoittui viidenneksi ja maantieajossa kuudenneksi.

Ratamelonta: Tällä viikolla Tanskassa melotaan MM-mitaleista. Suomea edustaa nelikko Netta Malinen, Eetu Kolehmainen, Joona Mäntynen ja Jeremy Hakala.

Ratsastus: Suomen joukkue (Henri Ruoste, Emma Kanerva, Mikaela Soratie ja Stella Hagelstam) sijoittui kuudenneksi kouluratsastuksen EM-kisoissa. Joukkue onnistui laajalla rintamalla, sillä henkilökohtaiseen grand prix special -ohjelmaan selviytyi kuudenneksi parhaat pisteet joukkuekilpailussa kirjauttaneen Ruosteen lisäksi myös Kanerva ja Soratie. Henkilökohtaisesta kilpailusta EM-finaaliin eteni 13:nneksi sijoittunut Ruoste, Soratien sijoittuessa 29:nneksi ja Kanervan 30:nneksi. Finaalissa olympiakävijä Ruoste onnistui loistavasti ratsullaan Kontestro DB sijoittuen joukkuekilpailun tavoin kuudenneksi.

Rytminen voimistelu: Suomen maajoukkue voitti rytmisen voimistelun joukkuekilpailun Suomen mestaruuden Salossa lauantaina pistein 69,200. Joukkueen seuraava tähtäin on MM-kisat Japanissa lokakuun lopulla.

Tennis: Emil Ruusuvuoren ja Dominik Koepferin taival Yhdysvaltain avointen nelinpelissä katkesi kolmannelle kierrokselle. Laura Hietaranta joutui taipumaan tyttöjen sarjassa avauskierroksella niin kaksin- kuin nelinpelissä. Anastasia Kulikova pelasi vahvan viikon ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Portugalissa; tappio koitti vasta kaksinpelin loppuottelussa. Tällä viikolla pelataan Espoossa Davis Cupin I-ryhmää, kun parhailla voimillaan pelaava Suomi kohtaa Intian.

Uinti: Iron-joukkuetta edustava Ida Hulkko ui vahvan viikon ISL-uintiliigassa. 50 metrin rintauinnissa tuli kakkossija ajalla 29,95 ja satasella kolmossija tuloksella 1.05,45. Lisäksi Hulkko oli rintauintiosuutensa toiseksi nopein lentävällä ajalla 1.05,12 4 x 100 metrin sekauintiviestissä, jossa Iron sijoittui neljänneksi. Viikonloppuna oli tositoimissa London Roar -joukkue, jossa Jenna Laukkasen ja Laura Lahtisen vastuu jäi vähäiseksi. Ainoa henkilökohtainen matka oli Lahtisen 200 metrin perhosuinti, jossa hän sijoittui kahdeksanneksi ajalla 2.10,89. Tällä viikolla uidaan jälleen neljänä päivänä.

Yleisurheilu: Moukarinheittäjät paketoivat kauttaan Rovaniemellä. Krista Tervo heitti naisten voittoon tuloksella 71,37 ennen Silja Kososta (68,12). Miehissä voiton vei Henri Liipola (72,64) ennen Tuomas Seppästä (72,29). Sara Kuivisto juoksi yhdeksänneksi 1500 metrillä ajalla 4.06,81 kansainvälisessä kilpailussa Saksan Berliinissä sunnuntaina. Topias Laine oli keihäässä kuudes tuloksella 77,16 ja Ella Junnila jäi ilman tulosta korkeudessa. Kuivisto juoksee vielä tiistaina Sveitsissä 800 metriä pitkän kauden päätökseksi.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Jenny Rautionaho on osoittanut kesä-GP:llä lupaavaa virettä. Venäjällä viikonloppuna hypätyissä osakilpailuissa Rautionaho kirjautti sijoitukset kuusi ja kymmenen, jotka sinkauttivat hänet kiertueen kokonaiskilpailussa 13:nneksi ennen lokakuun alun Klingenthalin päätösosakilpailua. Julia Kykkänen hyppäsi Venäjällä sijoitukset 17 ja 18.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi vahvasti läpi Italian GP-viikonlopun. Mercedes-kuljettaja voitti sprinttikilpailun lauantaina ja nousi varsinaisessa GP-kilpailussa kolmanneksi, vaikka joutui aloittamaan kilpailun joukon hänniltä. Kimi Räikkönen oli yhä sivussa koronavirustartunnan vuoksi.

Formula 1 -veneet: Kausi saatiin viimein käyntiin Italiassa. Sami Seliö ajoi MM-sarjan avausosakilpailussa kolmanneksi. Filip Roms keskeytti.

Joukkuevoimistelu: OVO Team Espoosta otti voiton marraskuun MM-kotikisojen ensimmäisessä valintakilpailussa Turussa. Kakkoseksi sijoittui Minetit ennen Gloriaa ja Sanix Valensia.

Karate: Titta Keinänen nappasi kakkostilan yli 68-kiloisissa kansainvälisessä turnauksessa, Budapest Openissa Unkarissa. Elina Lehtonen otteli alle 21-vuotiaissa alle 68-kiloisissa kolmanneksi ja yleisessä avoimessa sarjassa viidenneksi. Omissa painoluokissaan muut suomalaiset eivät otteluvoittoihin yleisessä sarjassa yltäneet.

Keilailu: Rami Mukkula ja Simon Tissarinen avasivat juniorien EM-kisat Hollannissa suomalaisittain keilaamalla parikilpailussa kuudenneksi.

Ralli: Kalle Rovanperä oli omaa luokkaansa ja voitti Kreikan MM-rallin yli 40 sekunnin erolla Viron Ott Tänakiin. Voitto oli Rovanperälle kauden ja uran toinen WRC-luokassa. WRC3-luokassa kolmanneksi parasta vauhtia pitänyt Emil Lindholm oli yleiskilpailussa 15:s.

Rallicross: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Latviassa.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen platinatason turnauksessa Egyptissä Ranskan Coline Aumardille (ranking-25) erin 2-3.

Suunnistus: Touko Sepän sprintin MM-hopea ei saanut suomalaisittain jatkoa nuorten MM-kisojen toisella viikolla. Pistesijoille ylsivät naiset viestissä nelossijallaan sekä Seppä keskimatkan viitossijallaan. Suomen viestijoukkuetta ankkuroineen Ida Haapalan viikko oli tasainen: sprintin kuutossijan jatkoksi tuli keskimatkalta kymmenes ja pitkältä matkalta yhdeksäs sija.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta