Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.09.2021 | Seuratoiminta | Artikkeli

Kun seurassa vallitsee hyvä ilmapiiri, pysyvät myös nuoret todennäköisemmin toiminnassa mukana

Nuorten Liike -webinaarissa neljä eri puolella Suomea toimivaa seuraa esitteli Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratoiminnan kehittämistuen avulla toteuttamiaan hankkeita ja uudistuksia. Uudistusten keskiössä oli erityisesti nuorten liikkeen lisääminen, jotta nuoret pysyisivät seuratoiminnassa mukana mahdollisimman pitkään.

Mikäli nuoret halutaan pitää seuran harrastustoiminnassa mukana, on tärkeää, että seurat tarjoavat nuorille monipuolisia harrastamisen mahdollisuuksia. Nuorten liikkeen lisäämisessä ensisijaiseen asemaan nousee seuran oma aktiivisuus; lopettamisen kynnyksellä oleville nuorille on hyvä tarjota erilaisia liikkumisen mahdollisuuksia, jotka istuvat nuoren arkeen nuorelle sopivalla tavalla.

Tanssi- ja voimisteluseura Illusionissa ja Pakilan Vedossa tähän on kiinnitetty Opetus- ja kulttuuriministeriön kehittämistuen ansiosta erityistä huomiota.

Joustavuus harraste- ja kilparyhmien välillä mahdollistaa mielekkään harrastamiskokonaisuuden rakentamisen

Tanssi- ja voimisteluseura Illusionissa seuratukea haettiin toimivan lapsuus- ja nuoruusvaiheen harrastepolun kehittämiseen. Harrastepolku haluttiin rakentaa vauvasta aina aikuisliikkujaksi asti.

Seuran harrastekoordinaattori Elisa Hintikan mukaan toimenpiteitä haluttiin tehdä polun selkiyttämiseksi, mutta samalla sisältöihin haluttiin kiinnittää paremmin huomiota.

– Halusimme edistää erityisesti sitä, että harrastuksen aloittamisen kynnys on matala, harraste- ja kilpatoiminnan välinen kuilu pienenee ja osaamista kehitetään koko seuran sisällä, Hintikka kuvaa.

Hintikka uskoo, että toimenpiteet edesauttavat myös nuorten säilymistä toiminnassa. Ryhmien välillä halutaan tarjota joustavuutta ja kannustaa nuoria löytämään seuratoiminnasta juuri omalle liikkumiselle sopiva harrastamisen tapa.

– Mikäli nuori haluaa harrastaa viikoittain vähemmän, haluamme tarjota vaihtoehtoisia liikkumisen ryhmiä seuramme sisältä. Jos intoa taas riittää enemmän tai lajirepertuaaria halutaan laajentaa, haluamme kannustaa nuorta myös tähän kaikin tavoin.

Nuoret mukana toiminnan suunnittelussa

Pakilan Vedossa seuratukea haettiin erityisesti nuorten toiminnan monimuotoistamiseen. Seurassa nähtiin tärkeänä, että osallistumisen kynnys on matala ja seurasta löytyisi sekä kiinnostavaa että monipuolista toimintaa nuorille.

– Halusimme kehittää toimintaamme, jotta pystyisimme ehkäisemään yläkouluikäisten harrastamisen lopettamista. Samalla halusimme laajentaa harrastusmahdollisuuksiamme yhä paremmin erityislapsia ja -nuoria tavoittavaksi, avaa Pakilan Vedon puheenjohtaja Visa Palonen.

Seuratuen avulla seuraan on nyt perustettu kaksi uutta ryhmää: Mixmoving ja Sisusompa.

Mixmoving-ryhmä on luotu nuorille, jotka haluavat harrastaa, mutta eivät ole löytäneet sopivaa lajia tai halua kilpailla. Ryhmässä nuoret saavat valita, mitä lajeja he haluavat tehdä ja kokeilla. Ryhmään ovat tervetulleita kaikkien lajien harrastajat sekä nuoret, joilla ei ole harrastusta tai harrastustaustaa.

– Uusiin lajeihin tutustuttaessa, tutustumme harrastuspaikkoihin ja -mahdollisuuksiin Paloheinän lähiympäristössä. Kun nuoret otetaan mukaan toiminnan suunnitteluun, löydetään parhaiten heitä innostavia ja kiinnostavia liikkumisen muotoja, kertoo seuran harrasteryhmävastaava Iira Riihilahti.

Toinen seuran perustama ryhmä, Sisusompa, huomioi erityistä tuke tarvitsevat liikkujat.

– Ryhmä on ollut todella suosittu ja harrastajat ovat olleet todella innostuneita. Myös palaute huoltajilta on ollut positiivista. Tällainen toiminta on selvästi ollut kaivattua, Riihilahti kertoo.

Yhteishenki keskiössä – kun yhteisö nähdään hyvänä, halutaan toimintaan todennäköisemmin jäädä

Sekä Illusionissa että Pakilan Vedossa seuran yhteisöllisyyden kasvattaminen on nähty merkittävänä siinä, että nuoret pysyvät mukana toiminnassa. Hintikan mukaan seuran jäsenten tyytyväisyys on kasvanut, kun toimintaa on kehitetty.

– Seurassamme sekä jäsenten että seuratoimijoiden tyytyväisyys on kasvanut selkeästi kehitystoimenpiteidemme myötä. Kun seurassa vallitsee hyvä ilmapiiri, halutaan sinne myös todennäköisemmin jäädä, Hintikka kuvaa.

Pakilan Vedossa yhteisöllisyyttä on nostettu seuran yhteisen tekemisen avulla.

– Järjestämme tapahtumia, joihin kaikki voivat tulla mukaan – esimerkiksi koko perhe. Olemme käyneet kokeilemassa erilaisia aktiviteetteja ja esimerkiksi tällä hetkellä suunnitteilla on vierailu Olympiastadionille ja Urheilumuseoon, Riihilahti kertoo.

Palonen ja Riihilahti uskovat, että erilaiset aktiviteetit – sekä liikunnalliset että ei-liikunnalliset – ovat yhdistäneet seuraa merkittävästi.

– Kun asioita tehdään yhdessä, on koko seuran helpompi toimia. Yhteisö on monille seuran jäsenille tärkeä toiminnassa pitävä voima. Mikäli seura on yhtenäinen, on sen kokonaisuudessaan helpompi toimia, Palonen summaa.

Lue lisää aiheesta