Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.09.2021 | Olympiakomitea | Tiedote

Olympiakomitean hallitustiedote 5/2021

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontui 21.9. Kokouksessaan hallitus käsitteli Olympiakomitean strategian päivitystä, päätti Olympiakomitean ja liikunta- ja urheiluyhteisön yhteisistä teemoista aluevaaleihin, kuuli tilannekatsauksen urheilijoiden sosioekonomisen aseman parantamisesta ja hyväksyi vuoden 2022 toimintasuunnitelman rakenteen.

Jan Vapaavuori: liikunta kuuluu kulttuuriin ja sivistykseen

Hallitus keskusteli kokouksessaan Olympiakomitean strategian päivittämisestä ja totesi, että koronaviruspandemia ja liikunnan ja urheilun rahoitukseen liittyvät kysymykset ovat muuttaneet sitä toimintakenttää, johon nykyinen strategia on luotu. Hallitus totesi painokkaasti, että liikunnan kiistattomat hyödyt yhteiskunnalle on varmistettava myös jatkossa. Samalla Olympiakomitean on syytä ottaa aiempaa suurempi strateginen rooli koko kansan liikuttamisessa.

– Liikunnan ja urheilun julkisen tukemisen tarve kasvaa, ei vähene. On harvoja asioita, joiden yhteiskunnallinen panos-tuotos –suhde on niin hyvä kuin se, jonka panostus liikuntaan ja urheiluun tuottaa, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori muistuttaa, että Olympiakomitea liikuttaa jäsenistönsä kautta yli miljoonaa suomalaista, mutta yhteiskunnalle on tärkeää, että kaikki muutkin suomalaiset omaksuvat liikunnallisen elämäntavan.

– Tulemme jatkossa ottamaan suurempaa roolia myös koko kansan liikuttamisesta ja puhumaan liikunnan merkityksestä entistä näkyvämmin ja painokkaammin myös organisoituneen liikunnan ja urheilun ulkopuolelle. Niin kauan kuin on liikettä, on myös elämää, kulttuuria ja sivistystä, linjaa Vapaavuori.

Lähitulevaisuudessa Olympiakomitea vaikuttaa koko Suomen liikuntakulttuuriin mm. aluevaaleissa. Olympiakomitea ja liikunta- ja urheiluyhteisö tähtäävät aluevaaleissa siihen, että liikunta huomioitaisiin alueiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä.

– Tulemme nostamaan liikunnan merkityksen esille aluevaaleissa. Liikkumattomuutta torjumalla voimme säästää huomattavan summan sote-menoja tulevaisuudessa. Nyt jos koskaan tarvitsemme liikuntamyönteisiä päättäjiä valtuustoihin. Olympiakomitean ja koko liikuntayhteisön vaalivaikuttaminen käynnistyy syksyn aikana niin aluevaaleihin kuin vuoden 2023 eduskuntavaaleihinkin, Vapaavuori sanoo.

Olympiakomitea kannustaa kaikkia ottamaan koronarokotteen

Hallitus keskusteli myös liikunta- ja urheilutoiminnan normalisoitumisesta koronapandemian jälkeen. Olympiakomitea suosittelee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä ottamaan koronarokotteen. Hankkimalla rokotesuojan jokainen voi suojella omaa ja muiden terveyttä sekä auttaa yhteiskuntaa avautumaan.

– Haluamme varmistaa suomalaisille mahdollisuuden jatkaa liikuntaharrastuksiaan ja päästä katsomoihin nauttimaan urheilutapahtumista terveysturvallisesti. Mitä nopeammin riittävä rokotekattavuus saavutetaan, sitä nopeammin pääsemme ilman rajoituksia treenaamaan ja urheilukatsomoihin, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

Koronarajoitusten pitkittyminen on vaikeuttanut etenkin joukkue- ja ryhmäharrastusten sekä sisälajien järjestämistä. Urheiluyhteisö on jo pitkään odottanut helpotuksia urheilutapahtumien järjestämiseen. Katsojamääriä tulee voida nostaa, kun rokotekattavuus kasvaa.

– Kannustamme jokaista hankkimaan kahden rokotuksen suojan mahdollisimman pian. Nyt syksyllä on korkea aika palata takaisin harrastusten pariin, Salonen sanoo.


Lisätiedot: 
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen, p. 040 5410 295.