Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.09.2021 | Olympiakomitea | Uutinen

Yhdessä maailman parhaiksi urheilujohtajiksi – osaamisohjelma urheilujohtajille starttasi

Parhaaksi johtajaksi ei vain synnytä. Urheilijat harjoittelevat päivittäin tullakseen paremmiksi. Valmentajat päivittävät tietojaan säännöllisesti. Myös johtaminen on taito, jota voi kehittää. Kuten aina urheilussa, päivittäinen harjoittelu tekee mestarin.

Jos halutaan maailman parhaita urheilijoita parhaista seuroista, tarvitaan myös maailman parasta johtajuutta. Sen vuoksi olemme aloittaneet Johtamisen kompassi -osaamisohjelman urheilujohtajille.

 Urheilun parissa toimivilta johtajilta odotetaan suuria tekoja, kovaa kritiikin sietoa ja toimimista lähes kellon ympäri. Johtamisen kompassin kautta haluamme tarjota toiminnanjohtajille tai pääsihteereille mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan omaa johtamistapaansa, paikan keskustella luottamuksellisesti työhön liittyvistä haasteista sekä tarjota johtamiskoulutusta kansainvälisen tason huippuosaajien vetämänä. Uskomme, että lisäämällä johtajien osaamisen kehittämistä autamme myös työntekijöiden mahdollisuuksia loistaa työssään, sanoo olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Suomen Olympiakomitean strategian ytimessä on osaamisen kehittäminen. Syksyllä 2021 alkanut Johtamisen kompassi -osaamisohjelma tarjoaa urheilujohtajille konkreettisen mahdollisuuden lisätä ja kehittää johtamisosaamistaan.

Johtaminen on taito, jota voi kehittää

Johtamisen kompassi -koulutuskokonaisuus alkoi jaksolla, jonka aiheena oli itsensä johtaminen. Vajaan vuoden aikana on 120 paikkaa auki kuudella lähijaksolla johtajuuden aiheiden parissa. Jokaisella jaksolla 20 Suomen Olympiakomitean jäsenjärjestöjen toiminnanjohtajalla on mahdollisuus kehittää johtamisosaamistaan.

Suomen melonta- ja soutuliiton toiminnanjohtaja Hannu Hämäläisen mielestä urheiluyhteisössä tarvitaan johtamisosaamisen kehittämistä ihan samalla tavalla kuin millä tahansa muullakin alalla. Urheiluyhteisö ei ole erillinen saareke yhteiskunnasta.

– Meillä on hyvin monenlaista johtamista: on omat työntekijät organisaatiossa ja valtava vapaaehtoisporukkaa ympärillä, jotka tekevät asioita saman tavoitteen eteen. Urheiluorganisaatioissa johtaminen korostuu tämän vuoksi, Hämäläinen kertoo.

Hämäläinen halusi osallistua koulutukseen erityisesti sen vuoksi, että melko tuoreena toiminnanjohtajana verkostoitumismahdollisuudet ja ajatustenvaihto muiden toiminnanjohtajien kanssa on jäänyt etäyhteyksien varaan.

– Halusin oppia kollegoilta, kuinka he käsittelevät näitä johtamisen teemoja omassa arjessaan. Sisällöllisesti koulutuksen aikana tuli paljon konkreettista asiaa, mikä sai miettimään ja ajattelemaan, että mitä voisin omassa toiminnassani kehittää, jotta pystyn johtamaan vielä paremmin sekä itseäni että ihmisiä ympärilläni.

Johtamisen kompassin aiheet ovat nousseet urheiluyhteisön sisältä. Sisältöä suunniteltaessa toiminnanjohtajia, luottamustoimea, työntekijöitä sekä muutamia urheilun ulkopuolisia tahoja haastateltiin ja kartoitettiin miksi ja miten johtamisen osaamisen kehittämistä tulisi tehdä. Vastaanotto oli jo haastattelujen aikana erittäin positiivinen ja viesti oli, että yhdessä toteutettavaa osaamisen kehittämistä tarvitaan johtotasolla.

– Koulutuskokonaisuus on saanut positiivisen vastaanoton ja ensimmäiset jaksot tulivat lähes heti täyteen. Jo ensimmäinen lähijakso sai kiitosta siitä, että vihdoin on yhteinen foorumi käsitellä asioita, keskustella rauhassa ja kohdata kollegoita aidosti, kertoo ohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava Niina Toroi.

Johtamisen kompassi -osaamisohjelma urheilujohtajille

Miksi?
Jos halutaan maailman parhaita urheilijoita, parhaista seuroista, tarvitaan maailman parasta johtajuutta. Johtaminen on taito, jota voi kehittää.

Miten?
Kohtaamisten kautta keskustelua. Koulutuksista uusia oppeja ja voimavaroja. Yhdessä oivaltaen kohti vahvoja tekoja seuratoiminnasta ja huippu-urheilusta.

Mitä?
Työkaluja johtajuuden kehittämiseen – johtamisen kompassin toimiessa konkreettisena työkaluna. Aiheina: itsensä johtaminen; ihmisten ja yhteisön johtaminen; vastuullinen johtaminen; tiedolla johtaminen; viestintä- ja vuorovaikutustaidot sekä uudistava johtaminen.

Kenelle?
Suomen Olympiakomitean jäsenjärjestöille, lajiliittojen toiminnanjohtajille ja pääsihteereille (operatiivisille johtajille)

Milloin?
Vuonna 2021–2022 yhteensä 120 paikkaa auki osaamisen kehittämiselle. 20 urheilujohtajaa kerrallaan oppimassa yhdessä johtamisen teemoista.

Lisätiedot:
Niina Toroi, Kansainvälisten asioiden erityisasiantuntija ja osaamisen kehittäminen, 040 6722220