Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.10.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Enää hetki aikaa kotikisoihin – Euroopan nuorten olympiafestivaalit Suomen historian neljännet olympialipun alla kisattavat arvokilpailut

Suomessa kisataan joulukuussa ja maaliskuussa olympiafestivaalien talvikisat, joissa 16-18 -vuotiaat nuoret ratkovat paremmuuttaan yhdeksässä lajissa.

EYOF-kisoissa kilpaillaan yhdeksässä lajissa, tytöissä ja pojissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, jääkiekossa, lumilautailussa, maastohiihdossa, mäkihypyssä, short trackissa, taitoluistelussa ja yhdistetyssä. Tyttöjen jääkiekko ja yhdistetyn kilpailu ovat ensimmäistä kertaa mukana EYOF-kisaohjelmassa. Järjestyksessään 15. EYOF-talvikisoihin voivat osallistua lajista riippuen 2003­­–2006 syntyneet urheilijat. Euroopan maista 46 on vahvistanut osallistumisensa, ja joukkueissa on yhteensä noin 2000 jäsentä.

Kisojen päänäyttämönä toimii Sotkamon Vuokatti, jossa kisataan suurin osa lajeista. Jääkiekkoturnaus pelataan Kajaanissa ja mäkihypyn ja yhdistetyn mestaruudet ratkotaan Lahdessa.

Tapahtuman suojelijana tasavallan presidentti

Vuokatilla on kokemusta kisojen järjestelyistä jo vuodelta 2001, jolloin EYOF-kilpailut järjestettiin edellisen kerran Vuokatinvaaran maisemissa. Tulevat kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut. Kilpailut saivat myös arvovaltaisen suojelijan, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö lupautui tapahtuman suojelijaksi.

Kisalähetyksiä nähdään Ylen kanavilla

EYOF-kisojen mediakumppanina toimii Yle, jonka kanavilla nähdään päivittäin vaihtuvan lajin loppukilpailu.

– Nuorten Olympiafestivaalien televisiointi on Yle Urheilulle merkittävä tuotannollinen panostus. Uskomme, että tämä harvinaislaatuinen tapahtuma edistää suomalaista urheilukulttuuria ja tuo nuorille urheilijoille kaivatun mahdollisuuden kilpailla ja päästä esiintymään laajemmalle yleisölle, sanoo Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen.

– Viikon aikana kisataan monessa lajissa. Myös meidän tuotantomme esittelee laajasti tapahtumaa, sillä näytämme joka päivä erikoislähetyksissä eri lajien loppukilpailut.  Ylen linjan mukaisesti televisioimme päivittäin sekä tyttöjen että poikien kisat, kertoo Yle Urheilun vastaava tuottaja Jouko Jarva.

Kainuussa odottava tunnelma – liveurheilua on kaivattu

Kisojen järjestelytoimikunnan pääsihteeri Marita Kaipainen kertoo, että Kainuussa odotetaan innokkaasti tulevia kisoja. Kilpailut ovat siirtyneet jo kahteen kertaan, mutta nyt vihdoin näyttää siltä, että ne päästään viemään läpi suunnitellusti. Lähes kaikissa lajeissa kilpailut käydään maaliskuussa, mutta poikien jääkiekko saa kunnian aloittaa kisatapahtumat jo joulukuussa.

– Jääkiekkoturnaus on osa kilpailukokonaisuutta ja pyrimme tekemään siitä mahdollisimman paljon maaliskuun kisaviikon kaltaisen. Esimerkiksi niin, että joulukuussakin pidetään avajaiset sekä päättäjäiset, ja kisatuli sytytetään ja sammutetaan.

– Kisat alkavat jo kuulua paikallisten puheissa, täällä on selvästi odottava tunnelma. Edelliset kisat ovat hyvin muistissa ja täällä tiedetään, että tulossa on iso tapahtuma. Ihmisillä on selvästi myös koronarajoitusten vähitellen purkautuessa halu ja tarve päästä katsomaan urheilua paikanpäälle. Toivotamme katsojat lämpimästi tervetulleeksi seuraamaan kisatapahtumia molemmilla kisaviikoilla, Kaipainen toteaa.

Järjestelyiltään mittavat kisat vaativat myös paljon tekeviä käsiä. Talkooväkeä tulee tapahtumassa olemaan paljon ja yhden ryhmän Kaipainen haluaa erityisesti huomioida.

– Meillä on kisoissa teemana ”nuoret tekevät nuorille”. Mukana on paljon nuoria eri oppilaitoksista. Kisojen kautta he saavat varmasti mieleenpainuvan elämyksen ja konkreettista kokemusta tapahtuman järjestämisestä ja yhdessä tekemisestä.

 

Euroopan nuorten olympiafestivaalit, European Youth Olympic Festival (EYOF) ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Suomen EYOF-kilpailut pidetään 12.-17.12.2021 ja 20.-25.3.2022

Lue lisää aiheesta